Διεθνή

Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά ενός νομοσχεδίου βιοηθικής

Το νομοσχέδιο βιοηθικής προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλες τις γυναίκες.

Parallaxi
γαλλία-διαδηλώσεις-κατά-ενός-νομοσχε-526885
Parallaxi

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία σήμερα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε ένα νομοσχέδιο βιοηθικής, κυρίως στη Ρεν και το Ανζέρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αντι-διαδηλωτών.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Λιλ (βόρεια), το Μπορντό (νοτιοδυτικά) και κοντά στο Παρίσι, όμως η κύρια διαδήλωση έλαβε χώρα στο Ανζέρ όπου περίπου 900 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν. Σε μια αντι-διαδήλωση που οργανώθηκε στην ίδια πόλη συμμετείχε ο ίδιος περίπου αριθμός ανθρώπων.

Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι αρχές προχώρησαν σε δύο προσαγωγές από το πλήθος των αντι-διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρισκόταν στο σημείο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Το νομοσχέδιο βιοηθικής που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλες τις γυναίκες, εξετάζεται από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Ρεν, όταν αντι-διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την κινητοποίηση.

Περίπου 250 άνθρωποι διαδήλωσαν κρατώντας σημαίες με το σύνθημα «ελευθερία, ισότητα, πατρότητα». Σχεδόν 600 αντι-διαδηλωτές, κυρίως νέοι, προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, πετώντας αντικείμενα εναντίον τους ή φωνάζοντας «φύγετε από εδώ».

«Είμαστε σε κατάσταση σοκ, από την (…) αρχή της διαδήλωσης, μας επιτέθηκαν αντι-διαδηλωτές. Είναι η πρώτη φορά στη Ρεν που καταγράφεται ένα τέτοιο ξέσπασμα βίας εναντίον μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουμπέρ ντε Μινιέρ, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης “Manif pour tous”, που οργάνωσε τις κινητοποιήσεις.

Κοντά στο Παρίσι, στην επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς, σχεδόν 300 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, φώναζαν συνθήματα, μεταξύ άλλων: «Η πατρότητα δεν είναι μια επιλογή και η μητρότητα δεν είναι μια παροχή».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα