Διεθνή

Γαλλία: Δίχως τέλος οι ταραχές για το συνταξιοδοτικό- «Άκαμπτος» ο Μακρόν

Η πολιτική κρίση μέχρι και αυτήν την ώρα δε φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.

Parallaxi
γαλλία-δίχως-τέλος-οι-ταραχές-για-το-συ-988426
Parallaxi

Δεν έχουν τέλος οι ταραχές στη Γαλλία μετά την κίνηση του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να παρακάμψει το κοινοβούλιο στη Γαλλία σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η πολιτική κρίση μέχρι και αυτήν την ώρα δε φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.

Ακολουθεί το δημοσίευμα του ieidiseis με τα νεότερα για όσα συμβαίνουν στη χώρα:

Η οργή για την απόφαση του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να παρακάμψει το κοινοβούλιο στη Γαλλία σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προκάλεσε πολυήμερες ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς να διαφαίνεται τέλος σε αυτή την πολιτική κρίση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το FRANCE 24, η διαμάχη για τις συντάξεις της Γαλλίας πήρε τροπή προς το χειρότερο αυτή την εβδομάδα, με τις διαμαρτυρίες κατά των βαθιά αντιδημοφιλών σχεδίων του Εμανουέλ Μακρόν να κλιμακώνονται εν μέσω σκηνών χάους στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

Μακρόν: «Δεν θα υποκύψουμε με τίποτα στη βία»

Επισημαίνεται ότι η αναταραχή άρχισε την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε ειδικές εκτελεστικές εξουσίες για να περάσει τη συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση από το κοινοβούλιο. Η οργή για τη λεγόμενη «άρνηση της δημοκρατίας» από τον Γάλλο Πρόεδρο, σε συνδυασμό με την άρνησή του να υποκύψει σε εκατομμύρια ειρηνικούς διαδηλωτές, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, από τους τόνους των σκουπιδιών που δεν έχουν συλλεχθεί μέχρι τον τομέα των διυλιστηρίων. Η σκληρή τακτική της Αστυνομίας έχει, με τη σειρά της, επιδεινώσει την κατάσταση, δημιουργώντας ένα σπιράλ βίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε ότι περισσότεροι από 450 άνθρωποι συνελήφθησαν, την Πέμπτη (23/03), κατά τη διάρκεια της πιο βίαιης ημέρας των διαδηλώσεων εναντίον της προσπάθειας του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, στην οποία – σύμφωνα με δημοσκοπήσεις – αντιτίθεται η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων. Ο εν λόγω υπουργός, μάλιστα, κατηγόρησε ριζοσπαστικές αναρχικές ομάδες ότι συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έβαλαν φωτιά σε ασυμμάζευτα σκουπίδια.

«Δεν θα υποκύψουμε με τίποτα στη βία», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή (24/03), μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος βρίσκεται σε κατάσταση αδιαλλαξίας από τότε που διέταξε την κυβέρνησή του να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να παρακάμψει το κοινοβούλιο. Οι ταραχές ανάγκασαν, ωστόσο, τον Γάλλο Πρόεδρο να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψη του νέου βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Καρόλου Γ’, τον οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να φιλοξενήσει στο χρυσοποίκιλτο βασιλικό παλάτι των Βερσαλλιών.

«Η επανένωση των βασιλιάδων στις Βερσαλλίες διαλύθηκε από τον λαό» είπε με ειρωνική διάθεση ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, σφοδρός επικριτής του Εμανουέλ Μακρόν, σε ένα tweet. Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι Άγγλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Ζεράλ Νταρμανέν είναι άχρηστος όταν πρόκειται για την ασφάλεια» πρόσθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος κατακεραυνώθηκε από τον βρετανικό Τύπο μετά το φιάσκο του περσινού τελικού του Champions League στο Παρίσι.

«Βρισκόμαστε κοντά σε εξέγερση»

Ο Ζεράλ Νταρμανέν, που θεωρείται συνήθως σκληροπυρηνικός στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, ήταν μεταξύ των υπουργών που παρακάλεσαν τον Γάλλο Πρόεδρο να μην ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 και για καλό λόγο, καθώς ήξερε ότι η αντίδραση των πολιτών θα ενέπιπτε στην αρμοδιότητά του.

Από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας, τα συνδικάτα είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση να μην αγνοήσει τα εκατομμύρια των ειρηνικών διαδηλωτών που συγκεντρώνονταν σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά σε όλη τη Γαλλία. «Προειδοποιώ τον Πρόεδρο, πρέπει να αποσύρει αυτή τη μεταρρύθμιση πριν εκτυλιχθεί η καταστροφή» επανέλαβε, τη Δευτέρα (20/03), ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, του μεγαλύτερου της Γαλλίας, συμπληρώνοντας: «Μέχρι στιγμής ήμασταν απολύτως νόμιμοι, αλλά ο πειρασμός της βίας είναι υπαρκτός».

«Βρισκόμαστε κοντά σε εξέγερση» όπως ανέφερε, την Τρίτη (21/03), ανώτερος αξιωματικός της γαλλικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο απωλειών. «Ο Πρόεδρος παίζει με τη φωτιά» πρόσθεσε ο εν λόγω αξιωματικός, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, και τόνισε: «Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε τραγωδία, δηλαδή στον θάνατο ενός διαδηλωτή».

Περισσότεροι από 400 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις, την Πέμπτη (23/03), δήλωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν στους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει έναν ακριβή αριθμό για τον αριθμό των τραυματιών μεταξύ των διαδηλωτών και των πολιτών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ταραχών. Μάλιστα, μια γυναίκα έχασε τον αντίχειρά της στην πόλη της Ρουέν.

Ενώ η Γαλλία βράζει, ο Μακρόν θα ταξιδέψει στην Κίνα με τη φον ντερ Λάιεν

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα πραγματοποιήσει «επίσημη επίσκεψη» στην Κίνα από τις 5 ως τις 8 Απριλίου, συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με σκοπό κυρίως να «εργαστεί» με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίγνκ, «για την επιστροφή της ειρήνης» στην Ουκρανία.

Το ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε, μόλις την Παρασκευή (24/03), τις ακριβείς ημερομηνίες, τις περιοχές που θα επισκεφθεί και τους στόχους του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Προσηλωμένος στη διατήρηση ενός συνεχούς και απαιτητικού διαλόγου με την Κίνα», ο Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στο Πεκίνο και την επαρχία Γκουανγκτζόου. «Οι Πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας θα έχουν συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με στόχο να εργαστούν προς την αποκατάσταση της ειρήνης και αυτό στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, κυρίως σε ό,τι αφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», επεσήμανε η Γαλλική Προεδρία.

Το Πεκίνο παρουσίασε, τον Φεβρουάριο, ένα κείμενο 12 σημείων, το οποίο ζητούσε τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στη σύγκρουση. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει ως «θετική» την πρωτοβουλία της Κίνας, αλλά έχει υπογραμμίσει ότι «η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία».

Εξάλλου η Γαλλία επιθυμεί να πιέσει την Κίνα, η οποία δεν έχει επικρίνει ποτέ δημοσίως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να ασκήσει την επιρροή της στη Μόσχα ώστε να πείσει τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο. Σύμφωνα με τη Γαλλική Προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ θα συζητήσουν «για τις διεθνείς κρίσεις στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και την ένταση στην περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού».

Όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, την Παρασκευή (24/03), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι παρούσα «σε μέρος του προγράμματος», στο όνομα της «ευρωπαϊκής ενότητας», «βασική προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση μιας ισορροπημένης σχέσης συνεργασίας με την Κίνα». Εξάλλου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκφωνήσει, την Πέμπτη (30/03), από τις Βρυξέλλες ομιλία για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα.

Πηγή: ieidiseis 

Η Γαλλία στους δρόμους, ο Μακρόν «μόνος» και «άκαμπτος» στα Ηλύσια Πεδία

Διαβάστε επίσης το κείμενο της Zωής Μακρυγιάννη για το ieidiseis με πληροφορίες από τη Le Monde:

«Η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Συνεχίζουμε». Αυτό τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος χθες, Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με την κυβερνητική γραμμή στη Γαλλία να συνοψίζεται στα εξής: επιμονή στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση παρά τις αντιδράσεις, καταδίκη της βίας και ελπίδα να κουραστούν οι διαδηλωτές.

Τα γεγονότα, ωστόσο, άλλα δείχνουν. Ο γαλλικός λαός δεν φαίνεται διετεθειμένος να κάνει ούτε βήμα πίσω, οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, το δίκτυο συγκοινωνιών εξακολουθεί να δαταράσσεται καθημερινή, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης ανησυχεί για την «υπερβολική χρήση βίας».

Απόδειξη, μάλιστα, της νευρικότητας που επικρατεί στην εκτελεστική εξουσία της Γαλλίας είναι και η επίσημη ανακοίνωση της Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία αναβάλλεται η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’, ενώ την Τρίτη αναμένονται εκ νέου προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.

Ζητείται… διέξοδος

Ολόκληρη η εκτελεστική εξουσία της Γαλλίας, τα Ηλύσια πεδία, υπουργοί και βουλευτές, αναζητούν… φως στο τούνελ που μοιάζει να οδηγεί σε αδιέξοδο. Η στάση, ωστόσο, του Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως έχει αρχίσει να ανησυχεί μέχρι και τα μέλη της κυβέρνησής του που κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο σε «συναισθηματική μοναξιά» και «απομονωμένο», με τις προθέσεις του να καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου. Αρκετοί, δε, είναι και αυτοί που πιστεύουν πως μία λύση υπάρχει: να τα… βρει ο Μακρόν με τον Λοράν Μπεργκέρ, τον γενικό γραμματέα του CFDT, ενός από τα μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα που πρωτοστατεί στις αντιδράσεις για το συνταξιοδοτικό.

Το πρωί της Παρασκευής, ο ηγέτης του ρεφορμιστικού συνδικάτου πρότεινε την «παύση» της μεταρρύθμισης. «Δίνουμε στους εαυτούς μας έξι μήνες για να δούμε, και για τη δουλειά και τις συντάξεις, πώς να επιστρέψουμε τα πράγματα εκεί που ήταν», δήλωσε στο RTL, καλώντας για «ηρεμία πριν μετατραπούν τα πράγματα σε τραγωδία». Οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν φάρο ελπίδας για πολλούς μακρονιστές που πάντα στοιχημάτιζαν στο γεγονός ότι το CFDT δεν θα άφηνε τη βία να καταλαγιάσει και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ελάτε να συζητήσουμε»

Η απάντηση του Μακρόν από τις Βρυξέλλες ήταν άμεση. «Έδειξα τη διαθεσιμότητά μας να προχωρήσουμε σε θέματα όπως η επαγγελματική φθορά, ο τερματισμός σταδιοδρομίας, η επανεκπαίδευση, οι συνθήκες εργασίας, οι αμοιβές σε ορισμένους κλάδους. Και έτσι είμαι στη διάθεση του διασυνδικάτου αν θέλει να έρθει να με συναντήσει για να σημειώσουμε πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα».

Το Ελιζέ διευκρινίζει ότι αυτή η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, πριν από την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό. Οι διαφορές ωστόσο μεταξύ Μακρόν και Μπεργκέρ φαίνεται να είναι χαώδεις. Ο συνδικαλιστής ζητά «παύση» στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ ο αρχηγός του κράτους θέλει να δει το κείμενό του να συνεχίζει να «βαδίζει» προς το Συνταγματικό Συμβούλιο. Η… αυλή του Μακρόν, όμως, επιμένει ότι «πρέπει να γίνει διάλογος».

Αλλά ο συνδικαλιστής, άνθρωπος-κλειδί σε αυτή τη σύγκρουση, είναι συχνά πολύ επικριτικός προς την υπεροπτική στάση του Μακρόν, που περιφρόνησε τα ενδιάμεσα όργανα, για να «περάσει» τη μεταρρύθμισή του.

Μακρόν, ο μοναχικός… λύκος

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για έναν «μοναχικό» αρχηγό κράτους, ο οποίος επιμένει στον στόχο του. Ο Μακρόν, ωστόσο, συμβουλεύεται «τον πρώτο, τον δεύτερο, ακόμη και τον τρίτο κύκλο του», σύμφωνα με όσα είπε ο Πιερ Καζανέβ, βουλευτής της Αναγέννησης για το Hauts-de-Seine, ενώ πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους υπουργούς.

Σκεπτόμενος την επανασύνδεση με το συμμετοχικό πνεύμα «από τα κάτω προς τα πάνω», της εκστρατείας του το 2017, ο Μακρόν ακούει, «μόνο για να εντοπίσει αν κάτι του έχει διαφύγει». Κατά τη Συνάντηση Κορυφής με όλους τους ηγέτες του προεδρικού στρατοπέδου στις 21 Μαρτίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, τον συμβούλεψε να έχει ενσυναίσθηση. Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ περιέγραψε μια γενική εικόνα της κατάστασης χωρίς όμως να προτείνει τίποτα, όπως συνηθίζει.

Ανησυχία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ από την «καυτή» κατάσταση. Ο πρόεδρος αποφάσισε, ενώ οι λίγες πληροφορίες που διέρρευσαν κάνουν λόγο για απόρριψη του ανασχηματισμού.

«Να δώσουμε απαντήσεις»

Δεν είναι λίγα τα μέλη της κυβέρνησης που εξακολουθούν να αισθάνονται υποχρέωση προς τον Μακρόν για την εκλογή τους, ειδικά όσοι βρίσκονται στην εξουσία από το 2017. Ωστόσο, η άκαμπτη στάση, όπως τη χαρακτηρίζει και η Le Monde, του Γάλλου προέδρου έχει αρχίσει να τους δημιουργεί ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με το αν ο Μακρόν έχει ακόμα την κατάσταση στη Γαλλία υπό έλεγχο. «Δεν μπορούμε να είμαστε τυφλοί, δεν μπορούμε να είμαστε κωφοί σε αυτήν την πρόκληση. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις» τονίζει χαρακτηριστικά ο Γκιγιόμ Γκουφιέρ Βαλεντέ, αναπληρωτής της Αναγέννησης του Val-de-Marne.

«Το λογισμικό έχει χαλάσει, πρέπει να αλλάξει», υποστηρίζει ο Λουντοβίκ Μεντέ (Αναγέννηση, Moselle), για τον οποίο «οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν, να ακουστούν, να ληφθούν υπόψη. Πρέπει να επιστρέψουμε στον άνθρωπο». Ένα άνευ προηγουμένου ελάττωμα στο μπλοκ των Μακρονιστών. Ορισμένοι εκλεγμένοι Μακρονιστές ανησυχούν επίσης ότι θα δουν μέρος του εκλογικού τους σώματος να επικρίνει τον Πρόεδρο.

Αναγνωρίζει τις παρατηρήσεις, παραμένει αινιγματικός

Πολλοί βουλευτές κάνουν την ίδια παρατήρηση, αλλά του το λένε; Οι βουλευτές του στέλνουν τακτικά μηνύματα, συχνά για τεχνικά θέματα. Αναγνωρίζει τη συμβολή τους, μερικές φορές ζητά λεπτομέρειες, αλλά παραμένει αινιγματικός.

Εντός του μακρονιστικού στρατοπέδου, ορισμένοι από τους εκλεγμένους, ωστόσο, απορρίπτουν την ιδέα της απομόνωσης του αρχηγού του κράτους που οδηγεί σε μια μορφή άρνησης. Το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Ελιζέ, κάποιοι ένιωσαν αναζωογονημένοι ακούγοντάς τον να απαντά στα παράπονά τους. Ο Μακρόν υποσχέθηκε να αναθεωρήσει τις προτεραιότητες της εκτελεστικής εξουσίας για τους επόμενους μήνες, επικαλούμενος τα λεγόμενα «καθημερινά» θέματα (υγεία, παιδεία, οικολογία) χωρίς να καταφύγει σε νέους νόμους που θα επιτρέψουν στους βουλευτές να βρίσκονται περισσότερο στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Επομένως, η λύση θα μπορούσε να έρθει από τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν. Άλλωστε, κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο το 2019 μετά την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» διοργανώνοντας το μεγάλο εθνικό ντιμπέιτ.

Πηγή: Zωή Μακρυγιάννη, ieidiseis / Με πληροφορίες από Le Monde

Politico: Μετά τον Μακρόν, το… χάος στη Γαλλία

Πώς σχολιάζει το Politico την όλη κατάσταση:

Μπορεί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να επέζησε των προτάσεων μομφής, αλλά η Γαλλία έχει βυθιστεί σε ένα δυσοίωνο για το πολιτικό μέλλον της χάος ταραχών και διαδηλώσεων, σχολιάζει το Politico.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης από το Παρίσι μέχρι τη Λυών με διαδηλωτές να πυρπολούν κτίρια και να συγκρούονται με τις δυνάμεις της τάξης, αφού ο Μακρόν πέρασε από το κοινοβούλιο την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Είχαν προηγηθεί εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων με εκατομμύρια Γάλλων να κατεβαίνουν στους δρόμους αντιδρώντας στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και νέες κινητοποιήσεις να προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση Μακρόν και ωθώντας στην αναβολή της πολυαναμενόμενης στη χώρα επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου της Βρετανίας.

Δεν απειλείται η προεδρία Μακρόν Αλλά παρά την οργή και το κύμα βίας στη Γαλλία ο κίνδυνος να αναγκαστεί ο Μακρόν να εγκαταλείψει την προεδρία είναι σχεδόν μηδενικός, αναφέρει το Politico. Και μπορεί ο ίδιος να επιβεβαίωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του σε γαλλικά δίκτυα την εμπιστοσύνη του στo πρόσωπο της πρωθυπουργού, αλλά ίσως προχωρήσει σε ανασχηματισμό και αποπομπή της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ωστόσο, το προεδρικό σύστημα στη Γαλλία είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να είναι σχεδόν εγγυημένο ότι ο πρόεδρος της χώρας θα παραμείνει στο πόστο του μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του το 2027.

Τι θα γίνει μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του Μακρόν; Το μεγάλο ερώτημα, ως εκ τούτου, λέει το Politico, είναι τι θα γίνει μετά την αποχώρηση από την εξουσία του Μακρόν, το στυλ ηγεσίας του οποίου έχει συχνά περιγραφεί ως «βασιλικό».

Δεδομένου ότι βάσει του Συντάγματος ο Μακρόν αδυνατεί να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο Ελυζέ, με την αποχώρησή του το 2027 θα αφήσει πίσω του ένα ακέφαλο κυβερνών κόμμα, που ίσως πάψει να υφίσταται χωρίς αυτόν, δημιουργώντας ένα κενό ηγεσίας, που φλέγονται από την επιθυμία να αναπληρώσουν ηγέτες της ακροαριστεράς και της ακροδεξιάς, όπως η τρις προεδρική υποψήφια Μαρίν Λεπέν.

Και μολονότι ο Μακρόν εμφανίζεται ακλόνητος για την ώρα, η εξέγερση που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του στο γαλλικό κοινοβούλιο και το χάος στη χώρα εγείρουν δυσοίωνα ερωτήματα για το μέλλον για εκείνους που ελπίζουν η Γαλλία να μείνει προσκολλημένη στο φιλελεύθερο στρατόπεδο των υποστηρικτών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Με άλλα λόγια, μετά τον Μακρόν, ο κατακλυσμός», σχολιάζει ο συντάκτης του Politico, Νικολά Βινοκιούρ.

To κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία απειλεί την παράταξη Μακρόν Όπως σημειώνει στο άρθρο του, το πρώτο σημάδι κινδύνου πάνω από τη γαλλική δημοκρατία είναι η κατάσταση του ίδιου του κόμματος του Μακρόν, που δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να τον οδηγήσει στο Ελυζέ και να υποστηρίξει την κυβέρνησή του και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έχει αναδείξει προσωπικότητες που θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν.

Η «Αναγέννηση» (Renaissance), όπως λέγεται το κόμμα του Μακρόν, είχε βγει αποδυναμωμένη από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2022, αλλά η εξέγερση κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε ότι «είναι μάλλον μια κούφια πλατφόρμα, για να σταθεί πάνω της ο Μακρόν, παρά ένα εφαλτήριο για μελλοντικούς ηγέτες». Η ανταρσία 19 βουλευτών του κόμματος των «Ρεπουμπλικανών» που αψηφώντας την επίσημη κομματική γραμμή τάχθηκαν υπέρ της πρότασης μομφής, αποκάλυψε όχι μόνον την αδυναμία της «Αναγέννησης», αλλά και τη συνεχιζόμενη αποδιοργάνωση της κεντροδεξιάς, που ανέδειξε τους περισσότερους ηγέτες της Γαλλίας μεταπολεμικά και τώρα είναι σκιά του εαυτού της.

«Δεν είναι απλώς κατακερματισμένο το πολιτικό σκηνικό. Δεν προσφέρει καμία ελπίδα για τον πρόεδρο, την κυβέρνηση ή τους υποστηρικτές τους», σχολίασε ο Ζαν Ντανιέλ-Λεβί, πολιτικός αναλυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Harris Interactive. «Δεν υπάρχει κάτι σαν “δόγμα Μακρόν” ή ένας ιδεολογικός διάδοχος του Μακρόν».

To δεύτερο σημάδι κινδύνου για τη γαλλική δημοκρατία

Όπως εξηγεί το άρθρο του Politico το δεύτερο σημάδι κινδύνου για τη γαλλική δημοκρατία είναι το πόσο η κρίση με αφορμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ενθάρρυνε τις παρατάξεις της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς στο κοινοβούλιο.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νεοκομμουνιστή, δις υποψηφίου προέδρου, Ζαν Λικ Μελανσόν, που επανήλθε στο προσκήνιο εν μέσω της μάχης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού με συνεχή παρουσία στα ΜΜΕ. Ο ευρωσκεπτικιστής πολέμιος του ΝΑΤΟ, Μελανσόν, που τρέφει περισσότερη συμπάθεια για τη Βενεζουέλα του Μαδούρο παρά για τις Βρυξέλλες είναι «ιδανικός» για την παραγωγή επαναστατικών μηνυμάτων. Ο Μακρόν «άναψε φωτιά και μπλόκαρε όλες τις εξόδους», δήλωσε ο Μελανσόν προ ημερών.

Αλλά οι πιθανότητες να αναλάβει την εξουσία ο Μελανσόν το 2027 φαντάζουν ισχνές, αν λάβει κανείς υπόψη του και μια δημοσκόπηση της IFOP στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία μόλις ένας στους πέντε Γάλλους (21%) θεωρεί τον ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας» καταλληλότερο για να ηγηθεί της αντιπολίτευσης.

Το βλέμμα της Λεπέν καρφωμένο στον προεδρικό θώκο

Αντίθετα, πολύ καλύτερη είναι η θέση της Μαρίν Λεπέν, που ηττήθηκε δύο φορές από τον Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2022. Μετά την τελευταία της ήττα έκανε νέα βήματα για να ενισχύσει την «προεδρική εικόνα» της και να αποτοξινώσει το ίματζ του κόμματός της, το όνομα του οποίου είχε αλλάξει πριν από χρόνια για να το αποσυνδέσει από τον ιδρυτή του, πατέρα της. Το γεγονός ότι εγκατέλειψε τα σχέδια για “Frexit” και καθιερώθηκε ως επικεφαλής της 88μελούς ομάδας των βουλευτών της στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση τοποθετεί την Λεπέν στο επίκεντρο της δράσης κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θα διεκδικήσει για τέταρτη φορά το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας, αλλά δεν έχει λόγο να μην το κάνει, πόσω μάλλον που το 2027 δεν θα έχει απέναντί της έναν Μακρόν να την εμποδίσει.

Η περίπτωση του Εντουάρ Φιλίπ

Πέραν της Λεπέν η προφανής επιλογή διαδοχής του Μακρόν, σύμφωνα με το Politico, θα ήταν ο «αξιοσημείωτα δημοφιλής» πρώην πρωθυπουργός (μέχρι το 2017) Εντουάρ Φιλίπ, νυν δήμαρχος της Χάβρης, που αναπτύσσει στο διάστημα αυτό τη δική κεντροδεξιά πολιτική πλατφόρμα τους «Ορίζοντες».

Η δημοτικότητα του προσγειωμένου, γήινου Φιλίπ φάνηκε να ενισχύεται κάποια στιγμή μετά την αποκάλυψή του σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι πάσχει από αλωπεκία και λεύκη, αλλά σίγουρα δεν τον ωφέλησε το γεγονός ότι τάχθηκε υπέρ της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 – τρία χρόνια περισσότερα από όσα πρότεινε ο Μακρόν -. Σε δημοσκόπηση της Odoxa το 61% των ερωτηθέντων εμφανίστηκε δυσαρεστημένο με την προσπάθεια του Φιλίπ να υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Ο Φιλίπ δεν έχει επιβεβαιώσει μια υποψηφιότητά του για το 2027, αλλά οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας υποδηλώνουν ότι η σύνδεσή του με τον Μακρόν μπορεί να φρενάρει τις προοπτικές του όταν θα ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία, εφόσον βέβαια ο πρώην πρωθυπουργός αποφασίσει να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας.

Πηγή: iefimerida 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα