Top

Η Γαλλία εμβολίασε ήδη ένα εκατομμύριο πολίτες για τον κοροναϊό

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
η-γαλλία-εμβολίασε-ήδη-ένα-εκατομμύρι-714194
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα

Η εικόνα της πανδημίας χθες

Γερμανία: Σχεδόν 350 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 12.200 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 12.257 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.134.936, δείχνουν σήμερα Κυριακή τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Το ίδιο διάστημα, 349 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 51.870 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Η Γαλλία εμβολίασε ήδη ένα εκατομμύριο πολίτες

Ένα εκατομμύριο Γάλλοι έχουν ήδη εμβολιαστεί για την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ, σχεδόν έναν μήνα αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα.

Ο Καστέξ ευχαρίστησε μέσω του Twitter το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και όλους εκείνους που «ένωσαν τις δυνάμεις» τους για να ξεκινήσει αυτή η εκστρατεία. Η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο να εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο Γάλλοι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Βιομηχανίας Ανιές Πανιέρ-Ρινασέρ ανέφερε στο France Inter ότι ο επόμενος στόχος είναι να εμβολιαστούν 15 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι τον Ιούνιο. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ο αριθμός αυτό θα ξεπεραστεί.

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη εναντίον των μέτρων για τον κορωνοϊό

Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο κέντρο της Μαδρίτης εναντίον των περιοριστικών μέτρων των Αρχών για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καταγγέλλοντας την «απάτη», καθώς σύμφωνα με κάποιους τουλάχιστον από αυτούς ο ιός «δεν υπάρχει».

Κραυγάζοντας «ελευθερία!», σε ατμόσφαιρα εξαιρετικά εχθρική προς τα μέσα ενημέρωσης, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα ως την πλατεία Κολόν.

Πολλοί από τους διαδηλωτές δεν φόραγαν μάσκες, παρότι είναι νομικά υποχρεωτική η χρήση της στους δημόσιους χώρους στην Ισπανία, που πλήττεται σκληρά από το τρίτο κύμα της πανδημίας, η χώρα της Ιβηρικής κατέγραφε 400 θανάτους την ημέρα κατά μέσον όρο αυτή την εβδομάδα.

«Ο κόσμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του, να πάψει να φοβάται, να λογαριάσει πως δεν μιλάμε παρά για μια βαριά γρίπη, που περιμένεις να περάσει κι αυτό είναι όλο», είπε η Μιλάγρος Σολάνα, συνταξιούχος, 71 ετών.

«Η θνησιμότητα είναι χαμηλότερη από ό,τι άλλα χρόνια», πρόσθεσε, υποβαθμίζοντας τον επίσημο απολογισμό (55.000 νεκροί εξαιτίας του COVID-19, 2,5 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2) στην Ισπανία.

Δίπλα της, μια φίλη της έδειχνε στο κινητό της φωτογραφίες που κατ’ αυτήν αποδεικνύουν ότι «τα νοσοκομεία είναι άδεια», σε μια χώρα όπου πάνω από το ένα τρίτο των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο από ασθενείς με COVID-19, όπου νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να διώξουν ασθενείς με άλλες παθήσεις για να εξασφαλίσουν κρεβάτια για τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Ορισμένοι διαδηλωτές εξάλλου καταφέρθηκαν εναντίον του εμβολιασμού.

Προσπαθώντας να ελέγξει το τρίτο κύμα, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και περιορισμούς στην κίνηση μεταξύ περιφερειών της χώρας.

Ισραήλ: Έξι έγκυες έχουν μολυνθεί από το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού 

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έξι γυναίκες οι οποίες κυοφορούν διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού και θεωρείται πιο μολυσματικό — και πιθανόν ακόμη πιο θανατηφόρο.

Έπειτα από την αύξηση των σοβαρών περιπτώσεων μεταξύ των εγκύων τις τελευταίες εβδομάδες, το υπουργείο έδωσε εντολή να γίνουν γενετικά τεστ, για να εξακριβωθεί από ποιο στέλεχος έχουν μολυνθεί. Οι έξι από τις επτά έγκυες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με την COVID-19 και υποβλήθηκαν σε γενετικές εξετάσεις διαπιστώθηκε πως έχουν προσβληθεί από το νέο στέλεχος. Δεν έχουν ακόμη βγει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ακόμη τριών εγκύων, διευκρίνισε το υπουργείο.

Με δεδομένη την υψηλή θνητότητα μεταξύ των γυναικών οι οποίες κυοφορούν στο Ισραήλ, οι αρχές αποφάσισαν όλες οι έγκυες να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν.

Το σύνολο των ασθενών που έχει διαγνωστεί πως μολύνθηκαν από το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 στο Ισραήλ έχει φθάσει τους 175.

Ρωσία: Σε 21.127 ανέρχονται τα νέα κρούσματα και σε 491 οι θάνατοι από COVID-19 το περασμένο 24ωρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 21.127 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, τα 3.069 από τα οποία στη Μόσχα, με τα οποία ανήλθε σε 3.719.400 ο συνολικός αριθμός τους σε όλη τη χώρα.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 491 θάνατοι, με τους οποίους ο συνολικός τους αριθμός ανήλθε σε 69.462.

Κούβα: 567 κρούσματα κορωνοϊού και 3 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 567 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι τρεις ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν.

«Θρηνούμε τους θανάτους τριών ηλικιωμένων ανθρώπων, δύο γυναικών και ενός άνδρα, όλων τους από την Αβάνα», ανέφερε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού έχει φθάσει μέχρι τώρα τους 191 νεκρούς επί συνόλου 20.627 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής.

Ο Ντουράν διευκρίνισε ότι από τα νέα κρούσματα τα 532 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ενώ 35 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, την Αϊτή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία, το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ και την Κολομβία.

Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε στην επαρχία της Αβάνας (275), ενώ ακολούθησαν οι επαρχίες Σαντιάγο δε Κούμπα (69), Γουαντάναμο (59) και Ματάνσας (59). Επί του παρόντος, στις τέσσερις επαρχίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Ο Φρανσίσκο Ντουράν επισήμανε ότι καταγράφονται κρούσματα «σε όλη την επικράτεια» και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, ενώ οι ίδιοι τέθηκαν σε απομόνωση.

Η Αβάνα κατάφερε να αναχαιτίσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά δυσκολεύεται να ελέγξει το δεύτερο. Μέσα στον Ιανουάριο, ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει τους 45 νεκρούς, είναι ο υψηλότερος από τον Απρίλιο του 2020 (57 θάνατοι).

Ουρουγουάη: Συμφωνίες με την Pfizer και με τη Sinovac για την αγορά 3,5 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού

Ο Λουίς Λακάγιε Που, ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η χώρα του σύναψε συμφωνίες με τη συμμαχία της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BioNTech καθώς και με την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinovac για την αγορά 3,75 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνησή του «βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τρεις ακόμη εταιρείες» για να προμηθευτεί επιπλέον δόσεις εμβολίων.

«Η συμφωνία με τις Pfizer/BioNTech αφορά δύο εκατομμύρια δόσεις και αυτή με τη Sinovac 1,75 εκατ.», δήλωσε ο ουρουγουανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως ελπίζει οι πρώτες παραδόσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να γίνουν τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το κράτος των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων θα επενδύσει περίπου 120 εκατ. δολάρια για να εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα δόσεων.

Η Ουρουγουάη είναι μια από τις λατινοαμερικάνικες χώρες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο όσον αφορά την έναρξη εκστρατείας ανοσοποίησης για τον νέο κορονοϊό. Από τον Δεκέμβριο και μετά, η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στο μικρό κράτος.

Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.186 κρούσματα του SARS-CoV-2 και σημειώθηκαν 17 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες. Επρόκειτο αντίστοιχα για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχει καταγραφεί αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στη χώρα και για τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό θανάτων που έχει καταγραφεί μέχρι εδώ.

Ο απολογισμός της πανδημίας στην Ουρουγουάη μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 364 νεκρούς επί συνόλου 36.170 κρουσμάτων, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Βραζιλία: Πάνω από 1.200 νεκροί εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 62.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 62.334 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.202 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 216.445 νεκρούς επί συνόλου 8.816.254 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη. Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, καταγράφει 103 θανάτους και 4.195 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου — ο οποίος εξαρχής υποβάθμιζε τη σοβαρότητα της πανδημίας — επικρίνεται τόσο για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε αυτή την εβδομάδα αλλά ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Κολομβία: Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, σχεδόν 51.000 νεκροί εξαιτίας της COVID-19

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Κολομβία ξεπέρασαν χθες Σάββατο το όριο των 2 εκατομμυρίων, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 κοντεύουν πλέον τους 51.000, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 15.551 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, που αύξησαν το σύνολο των περιπτώσεων σε 2.002.969, ενώ υπέκυψαν ακόμη 396 ασθενείς από τη νόσο που προκαλεί, με τον απολογισμό των θυμάτων στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 50.982 νεκρούς.

Η Κολομβία, που πλήττεται σκληρά από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αναμένει να λάβει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου τις πρώτες δόσεις εμβολίων — των Pfizer/BioNTech — πάντως η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Καναδάς: Ο Τριντό ζήτησε από τους Καναδούς να μείνουν σπίτι μέσω meme του… Μπέρνι Σάντερς!

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ζήτησε από τους συμπατριώτες του  να μείνουν σπίτι, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αξιοποιώντας το διάσημο πλέον meme του Μπέρνι Σάντερς με τα πλεκτά γάντια του!

Σε φωτομοντάζ που αναρτήθηκε στη ροή του καναδού πρωθυπουργού στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@JustinTrudeau), με τον ίδιο στο πρώτο πλάνο, στο βήμα, καθώς παραχωρεί συνέντευξη Τύπου μπροστά στην είσοδο της επίσημης κατοικίας του, προστέθηκε ο γερουσιαστής του Βερμόντ, καθισμένος σε καρέκλα, με χειρουργική μάσκα και πλεκτά γάντια. Πρόκειται για στιγμιότυπο από την ορκωμοσία του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η φωτογραφία αυτή του κ. Σάντερς, την οποία τράβηξε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Μπρένταν Σμιαλόουσκι, έχει ήδη δώσει την ευκαιρία σε διάφορους χρήστες του διαδικτύου να κάνουν χιούμορ, προσθέτοντάς την σε διάφορες πασίγνωστες εικόνες. Βλέπει έτσι κανείς τον γερουσιαστή καθισμένο στον σιδερένιο θρόνο της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones• στη Γιάλτα, πλάι στους Ρούζβελτ, Τσόρτσιλ και Στάλιν το 1945• και ούτω καθεξής.Κάτω από το φωτομοντάζ, ο κ. Τριντό αναφέρεται στην απρόσμενη «επίσκεψη» του 79χρονου Μπέρνι Σάντερς για να επισημάνει «δεν είναι ώρα για ταξίδια. Μείνετε σπίτι».

«Με αυτό, εννοώ στο δικό σας σπίτι», συμπληρώνει, καλού-κακού. Ο κ. Τριντό επέμεινε την Παρασκευή ότι είναι ανάγκη να αποφεύγονται τα ταξίδια στο εξωτερικό που δεν είναι απόλυτα απαραίτητο να γίνουν, για να περιοριστεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβάλλεται, με έξοδα των ταξιδιωτών, υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία με την άφιξή τους στον Καναδά.

Ο Τζάστιν Τριντό υπενθύμισε στο χιουμοριστικό tweet του ότι είχε ήδη υπάρξει ένας «εισβολέας» σε μια από τις συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρεί: ο μικρότερος γιος του, έξι ετών, το κεφαλάκι του οποίου εμφανίστηκε για λίγο σ’ ένα από τα παράθυρα της πόρτας της επίσημης πρωθυπουργικής κατοικίας πριν από περίπου έναν μήνα.

Αίγυπτος: Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19

Η Αίγυπτος θα αρχίσει σήμερα Κυριακή, την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19 με το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinopharm, δήλωσε χθες Σάββατο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

«Αρχίζουμε αύριο (Κυριακή) την εκστρατεία εμβολιασμού με πρώτους τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, ακολουθούμενους από ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και στη συνέχεια τους ηλικιωμένους», δήλωσε ο Σίσι κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας του.

Η Αίγυπτος, η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου με περίπου 100 εκατομμύρια κατοίκους, έλαβε τις πρώτες δόσεις εμβολίων τον Δεκέμβριο.

Η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της κατά του COVID-19 είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 79%.

Η υπουργός Υγείας της Αιγύπτου Χάλα Ζάγεντ είχε εξάλλου δηλώσει στις αρχές Ιανουαρίου ότι η χώρα της θα λάβει επίσης δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και της Οξφόρδης.

Η Αίγυπτος έχει καταγράψει περισσότερα από 160.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 8.850 θανάτους από τον COVID-19.

Υπεύθυνοι του τομέα της υγείας πιστεύουν ωστόσο ότι λόγω ενός χαμηλού αριθμού τεστ, ο πραγματικός αριθμός αυτών που έχουν προσβληθεί θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον δέκα φορές υψηλότερος.

Τυνησία: 62 θάνατοι και περισσότερα από 2.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.041 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 62 ασθενείς με COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής έχει φθάσει μέχρι τώρα τους 6.154 νεκρούς επί συνόλου 195.314 μολύνσεων.

Την Παρασκευή, η Τύνιδα ανακοίνωνε τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων αφότου εκδηλώθηκε η επιδημία, 103 νεκρούς.

Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 2.127 ασθενείς, οι 418 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), κατά τα στοιχεία του υπουργείου.

Κίνα: 80 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες, κάτω από εκατό για πρώτη φορά σε δώδεκα ημέρες

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 80 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, αριθμό μειωμένο σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (107), εκ των οποίων 65 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Για πρώτη φορά έπειτα από δώδεκα ημέρες, οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό στην ασιατική χώρα υποχώρησαν κάτω από το όριο των 100.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν — το υπουργείο δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — μειώθηκε σε 92, από 99 την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.800 ασθενείς με την COVID-19 (+50 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 94 βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+9).

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 88.991 μολύνσεων.

Νέα Ζηλανδία: Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα τοπικής μετάδοσης έπειτα από περισσότερο από δύο μήνες

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν το πρώτο κρούσμα τοπικής μετάδοσης του νέου κορονοϊού έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες.

Μια 56χρονη γυναίκα, η οποία επέστρεψε πρόσφατα από την Ευρώπη, διεγνώσθη θετική στον νέο κορονοϊό δέκα ημέρες μετά την υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων στην οποία είχε τεθεί.

Αυτή είχε παρουσιάσει συμπτώματα του νέου κορονοϊού αρκετές ημέρες προτού υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Αμέσως ξεκίνησε ιχνηλάτηση των επαφών της, καθώς αυτή και ο σύζυγός της είχαν μείνει αρκετές μέρες στην περιοχή Νόρθλαντ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατά τις οποίες μπορεί δυνάμει να μετέδωσε τον ιό. Το ζεύγος φέρεται ότι επισκέφθηκε περίπου τριάντα μέρη.

Ο υπουργός Υγείας Κρις Χίπκινς δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί αν πρέπει να επιβληθεί ένα ολοκληρωτικό ή μερικό λοκντάουν στη χώρα.

“Δεν γνωρίζουμε ούτε την προέλευση ούτε το στέλεχος του ιού”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η γυναίκα επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία στις 30 Δεκεμβρίου αφού έμεινε για τέσσερις μήνες στην Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία και την Ολλανδία. Αυτή βγήκε στις 13 Ιανουαρίου από το ξενοδοχείο όπου είχε τεθεί σε καραντίνα στο Όκλαντ.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Υγείας της Νέας Ζηλανδίας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ διευκρίνισε ότι τα δύο διαγνωστικά τεστ στα οποία υπεβλήθη κατά τη διάρκεια της καραντίνας της ήταν αρνητικά και ότι ο σύζυγός της δεν είχε παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.

Από τις 18 Νοεμβρίου η Νέα Ζηλανδία δεν είχε καταγράψει κανένα τοπικό κρούσμα του νέου κορονοϊού.

Οι αρχές εξετάζουν το υλικό από κάμερες ασφαλείας για να δουν αν ο ιός μεταδόθηκε στη γυναίκα όταν βρισκόταν σε καραντίνα.

Οι περισσότεροι από 600 άνθρωποι που βρισκόντουσαν στο ξενοδοχείο ταυτοχρόνως με εκείνη εκλήθησαν να απομονωθούν και να υποβληθούν ξανά σε διαγνωστικό τεστ.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά στη Νέα Ζηλανδία που ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το εξωτερικό παρουσιάζει συμπτώματα του νέου κορονοϊού αφότου πήρε άδεια να εγκαταλείψει το κέντρο στο οποίο βρισκόταν σε καραντίνα.

Η Νέα Ζηλανδία έχει δεχθεί επαίνους για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία της COVID-19, έχοντας καταγράψει μέχρι στιγμής 25 νεκρούς από τη νόσο και 1.927 κρούσματα κορονοϊού σε συνολικό πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Βρετανία: Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει 77 κρούσματα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του ιού και 9 του βραζιλιάνικου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χάνκοκ

Η Βρετανία έχει καταγράψει 77 κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, τα οποία συνδέονται όλα με ταξίδια από τη Νότια Αφρική και βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Στη χώρα έχει καταγραφεί επίσης ένας πολύ μικρός αριθμός κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Βραζιλία, 9 βάσει της πιο πρόσφατης καταμέτρησης, πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι και αυτά βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

“Υπάρχουν 77 γνωστά κρούσματα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους στο Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε ο Χάνκοκ στο BBC.

“Αυτά βρίσκονται υπό πολύ στενή παρακολούθηση και έχουμε ενισχύσει την ιχνηλάτηση των επαφών για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την εξάπλωσή τους”, σημείωσε, προσθέτοντας σχετικά με όλα τα γνωστά κρούσματα ότι πρόκειται για ανθρώπους που ταξίδεψαν από την Νότια Αφρική ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον άλλο που είχε ταξιδέψει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε παράλληλα στο Sky News ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας σημείωσε ότι η χώρα έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της προτού μπορέσει να χαλαρώσει το εθνικό λοκντάουν που έχει επιβάλλει παρά τις ενδείξεις ότι οι περιορισμοί μειώνουν το ποσοστό των κρουσμάτων.

“Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι το λοκντάουν αρχίζει να οδηγεί σε μείωση των κρουσμάτων. Ωστόσο ακόμη έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο έως ότου θα έχουν μειωθεί αρκετά διότι το ποσοστό των κρουσμάτων είναι απίστευτα υψηλό και μπορείτε να δείτε την πίεση που ασκείται στην Υπηρεσία Εθνικής Υγείας (NHS)”, σημείωσε.

Κατά την ίδια συνέντευξη στο Sky News ο Χάνκοκ σημείωσε επίσης ότι ελπίζει πως τα σχολεία, τα οποία έχουν κλείσει για τους περισσότερους μαθητές από τις 5 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του εθνικού λοκντάουν που έχει επιβληθεί, θα μπορέσουν να ξανανοίξουν ως το Πάσχα, στις αρχές Απριλίου, αλλά αυτό, τόνισε, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για την COVID-19.

“Το ελπίζω”, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν τα σχολεία θα έχουν ανοίξει ως το Πάσχα.

“Αλλά (…) θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα, θα πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα του προγράμματος εμβολιασμού (…) Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα διασφαλίσει πως τα σχολεία θα λάβουν ενημέρωση για την επαναλειτουργία τους δύο εβδομάδες προτού ξανανοίξουν και δεν γνωρίζω αν θα γίνει πριν από τότε”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα