Διεθνή

Γαλλία: Καταγράφονται σχεδόν 500 εστίες στη Γαλλία αλλά όχι ακόμη ένα “δεύτερο κύμα”

Την ώρα που η χώρα έχει μόλις επιβάλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους

Parallaxi
γαλλία-καταγράφονται-σχεδόν-500-εστίες-577519
Parallaxi

“Από 400 έως 500 εστίες κοροναϊού” καταγράφονται αυτή την ώρα στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ο οποίος είπε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για ένα “δεύτερο κύμα”, την ώρα που η χώρα έχει μόλις επιβάλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

“Διαπιστώνουμε πως υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για αναζωπύρωση της επιδημίας στην εθνική επικράτεια”, δήλωσε ο Βεράν.

Οι εστίες των κρουσμάτων της Covid-19 βρίσκονται κυρίως στη δυτική Γαλλία, στη Μαγιέν και στη Βρετάνη, που δεν έχουν πληγεί πολύ από το πρώτο κύμα αλλά και στην Γκραντ Εστ, που είχε πληγεί ιδιαίτερα από την ασθένεια την άνοιξη.

“Στο στάδιο αυτό, είμαστε πολύ μακριά από το δεύτερο κύμα”, είπε ο Βεράν.

Σε εθνικό επίπεδο, ο πραγματικός ρυθμός αναπαραγωγής, ή “πραγματικό R”, που μετρά τον μέσο αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται από έναν ασθενή, βρίσκεται στο 1,2%. Αυτό σημαίνει πως ένας ασθενής με Covid-19 μολύνει κατά μέσο όρο άλλους 12 ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια τάση αύξησης της κυκλοφορίας του ιού.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Βρετάνη, το ποσοστό αυτό φθάνει ακόμη και το 2,6. Στην κορύφωση της επιδημίας στη Γαλλία, ο ρυθμός αναπαραγωγής είχε ξεπεράσει το 3 προτού πέσει και πάλι γύρω στο 0,5 μετά τα μέτρα περιορισμού.

Σκοπός είναι να διατηρηθεί κάτω από το 1 ώστε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να εξακολουθήσει να μειώνεται. Αντιμέτωπη με τις πρώτες ενδείξεις αναζωπύρωσης, η Γαλλία κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, το δημόσιο, οι τράπεζες ή οι κλειστές αγορές, από σήμερα 20 Ιουλίου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς από τις 11 Μαΐου. Η μη τήρηση αυτού του μέτρου επισύρει πρόστιμο 135 ευρώ. Με περισσότερους από 30.100 θανάτους, η Γαλλία είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα