Διεθνή

Γαλλία: Κατσαρόλες και τηγάνια από διαδηλωτές στην περιοδεία Μακρόν

Την πρώτη του περιοδεία στη γαλλική περιφέρεια έκανε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την θέσπιση σε νόμο του νέου συνταξιοδοτικού - ΒΙΝΤΕΟ

Parallaxi
γαλλία-κατσαρόλες-και-τηγάνια-από-δια-997611
Parallaxi

Την πρώτη του περιοδεία στη γαλλική περιφέρεια έκανε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την θέσπιση σε νόμο του νέου συνταξιοδοτικού που αυξάνει κατά δύο έτη το όριο συνταξιοδότησης.

Σε μια προσπάθεια να φτιάξει το προφίλ του και να αναθερμάνει τη σχέση του με τον κόσμο ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε την Αλσατία, στα σύνορα με τη Γερμανία, αλλά η υποδοχή που του επιφύλαξε ο κόσμος ήταν οργισμένη.

Μέλη των συνδικάτων CGT και CFDT είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το γραφείο του δημάρχου στην κοινότητα Μίτερσολτς και δεκάδες διαδηλωτές χτυπούσαν κατσαρόλες, τηγάνια ενώ είχαν επίσης σφυρίχτρες και κόρνες.

Έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις της αστυνομίας να απομακρυνθούν από την περιοχή, όπου οι τοπικές αρχές είχαν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία για να τους απωθήσουν 200 μέτρα μακριά.

Προσπερνώντας το πλήθος, το οποίο κρατήθηκε πίσω από ένα μεταλλικό φράγμα, ο Μακρόν υποστήριξε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, αλλά αναγνώρισε επίσης ότι ήταν «μη δημοφιλής». «Δεν κάνει κανέναν χαρούμενο να εργάζεται περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε.

«Δεν είναι οι κατσαρόλες που θα επιτρέψουν στη Γαλλία να προχωρήσει», είπε ακόμα ο Γάλλος πρόεδρος και περιέγραψε τις διαδηλώσεις ως «απλώς την εποχή που ζούμε». Επίσης, είπε ότι δεν είναι δυνατόν μια κοινωνία να ακούει μόνο εκείνους που «κάνουν τον περισσότερο θόρυβο». «Θα με βλέπετε πάντα με τον κόσμο. Δεν έχω το δικαίωμα να σταματήσω», συνέχισε, κατά την επίσκεψή του σε εργοστάσιο που ειδικεύεται στις ξύλινες κατασκευές.

Ο Μακρόν πήγε στο εργοστάσιο χωρίς να περάσει κοντά από τους διαδηλωτές που τον περίμεναν απ’ έξω. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί έγινε μια σύντομη διακοπή ρεύματος, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Όταν ρωτήθηκε αν ευθύνεται για τη διακοπή το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT, ένας εκπρόσωπός του αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

«Η διαδήλωση έγινε, το κάλεσμα για διαδήλωση ήταν ειρηνικό (…) Όταν ένας πρόεδρος φοβάται σε τέτοιο βαθμό τον λαό του (πρέπει) να θέτουμε ερωτήματα για τη νομιμότητά του», είπε ο Μπερτράν Μπλιντοέρ, στέλεχος του συνδικάτου CGT.

Την οργή του κόσμου συνάντησε και στην πόλη Σελεστά. Ένας άνδρας που του έσφιξε το χέρι δεν συγκρατήθηκε και είπε στον Μακρόν ότι η κυβέρνησή του είναι «διεφθαρμένη». «Σύντομα θα πέσεις! Θα δεις», είπε ο άντρας.

Την ίδια ώρα κάποιοι φώναξαν «Μακρόν, παραιτήσου!» κι άλλοι τραγουδούσαν ένα τραγούδι που έχει γίνει ύμνος των διαμαρτυριών για τη συνταξιοδότηση. Ο βουλευτής Εμμανουέλ Φερνάντες του France Unbowed εμφανίστηκε φορώντας ένα φίμωτρο πάνω από το στόμα του με τον αριθμό 49-3, σε σχέση με το συνταγματικό άρθρο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να επιβάλει τη νέα ηλικία συνταξιοδότησης, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.

Το βράδυ της Τρίτης περίπου 300 διαδηλωτές περίμεναν τον Μακρόν σε ιδιωτική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Σεν-Ντενί, κοντά στο Παρίσι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα