Γαλλία: Οι νέοι σπεύδουν να κάνουν το εμβόλιο με στόχο τις καλοκαιρινές διακοπές
Έξαρση κρουσμάτων στη Ρωσία
Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα ανοσοποίησης στη Γαλλία επικεντρωνόταν σε άτομα άνω των 50 ετών ή σε όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Όμως από αυτήν την εβδομάδα άλλαξε, έτσι ώστε όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών να μπορούν να εμβολιαστούν – αρκεί να βρουν μια δόση. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνουν πολλές φορές refresh στον υπολογιστή τους για να καταφέρουν να κλείσουν ραντεβού μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ή να περιμένουν υπομονετικά έξω από κάποιο εμβολιαστικό κέντρο μέχρι να βρεθεί κάποιο «κενό».
Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι απ’ όσους πήγαιναν να εμβολιαστούν έλεγαν ότι το έκαναν για λόγους υγείας. Πλέον, πολλοί από τους νεότερους υποψήφιους για το εμβόλιο λένε ότι το κάνουν για να ξαναρχίσουν την κοινωνική ζωή τους. «Θα πάω διακοπές και σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό αν μπορέσω να εμβολιαστώ προηγουμένως», είπε ο 25χρονος Πολ Ντε Μπον, σε ένα εμβολιαστικό κέντρο στο νοτιοδυτικό Παρίσι. «Για να επιστρέψουμε στη φυσιολογική ζωή. Κουράστηκα με όλους αυτούς τους περιορισμούς», πρόσθεσε.
Ο Κλεμάν Μποσκό, ένας 31χρονος Γάλλος που εργάζεται στη συντήρηση των τρένων, αυτήν την εβδομάδα κέρδισε ένα «τυχερό» εισιτήριο: ένα ραντεβού για να εμβολιαστεί για την Covid-19.
«Θέλω να πάω διακοπές αυτό το καλοκαίρι, έτσι σκέφτηκα να εμβολιαστώ το συντομότερο δυνατόν», είπε αφού έκανε την πρώτη δόση, σε ένα ποδηλατοδρόμιο, στα δυτικά προάστια του Παρισιού, που έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. «Έτσι, θα ξέρω ότι όλα είναι εντάξει και αν εισάγουν κάποιο διαβατήριο υγείας για να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, ή ό,τι άλλο, θα είμαι έτοιμος», πρόσθεσε.
Στην αρχή της εκστρατείας ανοσοποίησης οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι πολλοί Γάλλοι δίσταζαν να κάνουν το εμβόλιο, κυρίως επειδή ανησυχούσαν για τις παρενέργειες. Όμως το άνοιγμα της εκστρατείας σε νεότερες ηλικίες οδήγησε σε εκτόξευση της ζήτησης, εξήγησε ο Τριστάν Εϊμπέρ, ο υπεύθυνος του εμβολιαστικού κέντρου στο ποδηλατοδρόμιο. «Παρατηρήσαμε ότι οι άνθρωποι που έρχονταν αυτήν την εβδομάδα ήταν πολύ νεότεροι. Αισθανόμαστε ότι υπάρχει ενθουσιασμός για το εμβόλιο», είπε.
Έξαρση κρουσμάτων στη Ρωσία – Ο υψηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων από τις 20 Μαρτίου
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη Ρωσία και στη Μόσχα είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, με βάση τα δεδομένα του αρμόδιου κρατικού φορέα αντιμετώπισης της πανδημίας. Στη ρωσική πρωτεύουσα καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από τις 17 Ιανουαρίου και στη χώρα συνολικά από τις 20 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου TASS στη Ρωσία το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 9.462 νέα κρούσματα, που σημαίνει αύξηση 12,9% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων υπερέβη τις 9 χιλιάδες για πρώτη φορά από την 1η Μάιου.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας παραμένει τις τελευταίες πέντε μέρες πάνω από το 1, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Τελευταία φορά που ο δείκτης μεταδοτικότητας είχε υπερβεί την μια μονάδα ήταν στα μέσα Ιανουαρίου.
Ο δείκτης νοσηρότητας στις αρχές της εβδομάδας ήταν περίπου 5,6 περιστατικά μόλυνσης ανά 100.000 κατοίκους, ενώ σήμερα έφθασε τα 5,8 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους.
Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα στη Ρωσία καταγράφονται σχεδόν 400 θάνατοι, 392 χθες και 393 σήμερα (ο μέγιστος αριθμός από τις 30 Απριλίου).
Στη Μόσχα το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 3.818 νέα κρούσματα. Είναι ο μέγιστος αριθμός τους τελευταίους τέσσερις μήνες και 37% αυξημένος σε σχέση με την χθεσινή μέρα (Πέμπτη), όταν είχαν καταγραφεί 2.787 κρούσματα.
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
Ο καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου της Βόννης Χέντρικ Στρέεκ προειδοποιεί “να μην κηρυχθεί η κρίση του κορονοϊού λήξασα. Θα μπορούσαμε να βιώσουμε ένα τέταρτο κύμα του κορονοϊού το φθινόπωρο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο μέχρι τότε για να βελτιστοποιήσουμε τις δομές και τις διαδικασίες για την αντιμετώπισή του”, δήλωσε στο περιοδικό Fοcus.
Ο 43χρονος καθηγητής θεωρεί ότι “θα ήταν πολύ χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα είδος “πανδημικού συμβουλίου” σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας. Σε μια τέτοια διεπιστημονική επιτροπή θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο εκτός από τους γιατρούς, τους οικονομολόγους, τους κοινωνιολόγους και και άλλοι ειδήμονες. Αντ ‘αυτών, σήμερα η κοινή γνώμη αντλεί πληροφορίες από κακόφωνες πηγές”….
Ο Στρέεκ ζήτησε επίσης “να ληφθεί επιτέλους στα σοβαρά η ψηφιοποίηση των υγειονομικών αρχών, αλλά και η επέκταση των υποδομών της περίθαλψης: Πρέπει να κάνουμε τα επαγγέλματα αυτά πιο ελκυστικά, να βελτιώσουμε τους μισθούς τους και να βελτιστοποιήσουμε την εκπαίδευση. Στους τομείς αυτούς θα επενδύονταν με τον καλύτερο τρόπο τα όποια δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, για μελλοντικές πανδημίες, θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη μέτρηση, δηλαδή δείκτες με τους οποίους να μετράμε τη συχνότητα των κρουσμάτων. Οι αριθμοί κρουσμάτων που ανακοινώνονται και ο δείκτης θετικότητας των επτά ημερών δεν αρκούν”, τόνισε.
Ο λοιμωξιολόγος εξέφρασε επίσης τη δυσπιστία του για την άποψη ότι σύντομα θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. “Είχαμε μόλις την περίπτωση ενός εμβολιασμένου γιατρού που εμφάνισε υψηλό ιικό φορτίο στο λαιμό και μόλυνε την οικογένειά του. Ίσως αυτές οι περιτπώσεις να είναι μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις. Αλλά πρέπει να τις ερευνήσουμε”.
Tέλος, ερωτηθείς για την επάρκεια των εμβολίων, απάντησε :”Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει πλέον έλλειψη εμβολίων. Αντιθέτως: Έχουμε τέτοιες ποσότητες εμβολίων ώστε σύντομα θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν και πώς θα πρέπει να δωρίσουμε ή να πουλήσουμε τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά”.
Τουρκία: Προσεκτική χαλάρωση του lockdown ανακοίνωσε ο Ερντογάν
Η Τουρκία θα ξεκινήσει μια προσεκτική χαλάρωση των μέτρων ενός ολικού lockdown από την επόμενη εβδομάδα και θα άρει περισσότερους περιορισμούς τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα καταγράφει μια απότομη πτώση των κρουσμάτων της Covid-19 έπειτα από την κορύφωση ενός σφοδρού δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν ένα ολικό lockdown πριν από δύο εβδομάδες αφού ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων της νόσου αυξήθηκε σε πάνω από 60.000, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, και οι θάνατοι έφταναν σχεδόν τους 400 την ημέρα.
Η έξαρση απειλεί να πλήξει την προσοδοφόρα τουριστική περίοδο της Τουρκίας, και έχει ήδη οδηγήσει στην μεταφορά του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ από την Κωνσταντινούπολη στο Πόρτο της Πορτογαλίας, ενώ σήμερα η Φόρμουλα Ένα αποφάσισε την ακύρωση διεξαγωγής του τουρκικού γκραν-πρι.
Ο Ερντογάν είπε ότι ένα “χρονοδιάγραμμα ελεγχόμενης εξομάλυνσης” θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.
“Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να ενεργούμε σχετικά προσεκτικά μέχρι τα τέλη Μαΐου”, είπε σε τηλεοπτική του ομιλία. “Από τον Ιούνιο, σκοπεύουμε να μειώσουμε σημαντικά τα μέτρα με τρόπο που θα κάνει την καθημερινή ζωή ακόμα πιο άνετη”.
Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σε 11.000, σε μια απότομη πτώση από τον περασμένο μήνα, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τον στόχο των 5.000 ημερήσιων λοιμώξεων που είχε θέσει ο Τούρκος πρόεδρος στην αρχή του lockdown. Περίπου 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως (το 13% του πληθυσμού), ενώ άλλα 4 εκατομμύρια έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.
“Ως αποτέλεσμα των θυσιών που κάνουμε, παρατηρούμε μια σημαντική μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, σοβαρών ασθενών και θανάτων”, δήλωσε ο Ερντογάν. “Ελπίζουμε να μειώσουμε αυτούς τους αριθμούς ακόμη περισσότερο, παραμένοντας προσεκτικοί”, συμπλήρωσε.
Χωρίς clubbing φέτος το καλοκαίρι στη Μαγιόρκα, την Ίμπιζα και τα υπόλοιπα νησιά των Βαλεαρίδων
Ιταλία: 7.567 κρούσματα με 182 θανάτους σε 24 ώρες
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 182 άνθρωποι από κορονοϊό και καταγράφηκαν 7.567 περιστατικά. Χθες τα κρούσματα ήταν 8.085, με 201 νεκρούς.
Πραγματοποιήθηκαν 298.000 διαγνωστικά τεστ, το 2,5% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα ημερήσια κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (1.160) και ακολουθούν η Καμπάνια (1.118) και το Λάτιο (706) με πρωτεύουσα την Ρώμη.
Μέχρι σήμερα, τέλος, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, στην χώρα έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού 26.000.141 πολίτες.
Πιο μεταδοτική η ινδική από την βρετανική μετάλλαξη, λένε βρετανοί επιστήμονες
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα την επιτάχυνση της χορήγησης των δεύτερων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν η εξάπλωση στη χώρα της παραλλαγής του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία δεν θα εκτροχιάσει το άνοιγμα της οικονομίας.
«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ, για αυτό το λόγο, οι άνθρωποι να λάβουν πρόσθετη προστασία με μια δεύτερη δόση», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
«Έτσι, μετά τη σύσταση της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, θα επιταχύνουμε τις εναπομείνασες δεύτερες δόσεις στα άτομα άνω των 50 ετών και τις κλινικά ευάλωτες ομάδες σε όλη τη χώρα, ώστε η χορήγηση αυτών των δόσεων να γίνει μόλις οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Κρις Γουίτι, αρχίατρος της Αγγλίας, δήλωσε πως Βρετανοί επιστήμονες πλέον πιστεύουν πως η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην αγγλική κομητεία Κεντ (βρετανική παραλλαγή).
«Υπάρχει πλέον βεβαιότητα… ότι αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από την B.1.1.7 (βρετανική παραλλαγή), τώρα το ερώτημα σε πρακτικούς όρους μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες είναι αν είναι κάπως πιο μεταδοτική από την B.1.1.7 ή είναι πολύ πιο μεταδοτική και αν αυτό θα έχει συνέπειες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές αυτής της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα για την πανδημία διεθνώς», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ