Top

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Τουρκία – H Iαπωνία και η Ινδία σε κατάσταση πανικού

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-συναγερμός-στην-τουρκία-h-i-729624
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.534 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 5.083.996.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι 238 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 44.059 νεκρούς μέχρι εδώ από την 11η Μαρτίου 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα. Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στην Τουρκία, τη 14η Ιανουαρίου, έχουν εμβολιαστεί 14,7 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Ιαπωνία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις ακόμη νομαρχίες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία covid-19, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση χαρακτηριστική της ανησυχίας που επικρατεί στη χώρα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι νομαρχίες Χοκάιντο, Οκαγιάμα και Χιροσίμα θα τεθούν από την Κυριακή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία έχει κηρυχθεί ήδη στην Οσάκα, το Τόκιο και άλλες τέσσερις νομαρχίες, ως τις 31 Μαΐου, εξήγησε ο Νισιμούρα που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της πανδημίας.

Τρεις άλλες νομαρχίες θα προστεθούν στον κατάλογο με τις περιοχές όπου ισχύουν αυξημένα μέτρα, αλλά δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση στις 19 από τις 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας, όπου ζει περίπου το 70% του πληθυσμού της χώρας, θα ισχύουν περιορισμοί, ανάμεσά τους το κλείσιμο των εστιατορίων στις 20:00, η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια, όπως και το κλείσιμο κάποιων καταστημάτων και των κινηματογράφων.

Οι ειδικοί στην Ιαπωνία προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι στα όριά του, ενώ το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού είναι το βραδύτερο μεταξύ των προηγμένων κρατών, καθώς μόλις το 3% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί.

Στο μεταξύ αυξάνεται η αντίθεση της κοινής γνώμης στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία, μετά την αναβολή τους πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Το νησί Χοκάιντο, όπου είναι προγραμματισμένο να φιλοξενηθεί ο μαραθώνιος κατέγραψε, χθες Πέμπτη αριθμό ρεκόρ 712 νέων κρουσμάτων covid-19, ενώ στο Τόκιο εντοπίστηκαν 1.010. Σε εθνικό επίπεδο στην Ιαπωνία μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 656.000 κρούσματα κορονοϊού και 11.161 θάνατοι.

Σε μια σπάνια κίνηση ένας διακεκριμένος επιχειρηματίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SoftBank Group Corp Μασαγιόσι Σον, δήλωσε ότι ανησυχεί για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εξάλλου πολίτες που αντιτίθενται στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων κατέθεσαν αίτηση με αίτημα την ακύρωσή τους, την οποία έχουν υπογράψει περισσότεροι από 352.000 άνθρωποι.

Την αίτηση με τίτλο “Ακυρώστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για να προστατεύσετε τις ζωές μας” δημιούργησε στις αρχές Μαΐου ο Κένζι Ουτσουνομίγια, δικηγόρος και πρώην υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη του Τόκιο.

Η ιδιαίτερη ταχύτητα με την οποία συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές στον ιστότοπο Change.org “αντικατοπτρίζει την άποψη της κοινής γνώμης”, ενώ δημοσκοπήσεις που διενεργούνται από πέρυσι δείχνουν ότι το 60% με 70% των Ιαπώνων είναι αντίθετο στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος το καλοκαίρι, δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

«Αυτή τη φορά το ερώτημα είναι σε τι δίνουμε προτεραιότητα: στη ζωή ή σε μια τελετή και ένα γεγονός που αποκαλείται Ολυμπιακοί Αγώνες», κατήγγειλε ο Ουτσουνομίγια.

Η αίτηση εστάλη μέσω ταχυδρομείου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Διεθνή Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ αργότερα θα σταλεί και σε διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα θα επιδοθεί στην ιαπωνική κυβέρνηση και την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασε σήμερα τα 24 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα με αναφορές, το πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν τη χώρα εξαπλώνεται στον κόσμο.

Το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το B.1.617, έχει εντοπιστεί σε κρούσματα σε οκτώ χώρες της αμερικανικής ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και των ΗΠΑ, δήλωσε ο Xάιρο Μέντες, ειδικός για τις μολυσματικές νόσους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

“Αυτές οι παραλλαγές έχουν μια μεγαλύτερη ικανότητα μετάδοσης, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε βρει οποιεσδήποτε παράπλευρες συνέπειες”, σημείωσε ο Μέντες. “Το μόνο ανησυχητικό είναι ότι εξαπλώνονται γρηγορότερα”, πρόσθεσε.

Σε αυτούς που έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος περιλαμβάνονται ταξιδιώτες στον Παναμά και την Αργεντινή που έφτασαν στις χώρες αυτές από την Ινδία ή την Ευρώπη. Στην Καραϊβική, κρούσματα της ινδικής παραλλαγής έχουν εντοπιστεί στην Αρούμπα, στον Άγιο Μαρτίνο (Ολλανδία) και στη Γουαδελούπη (υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας).

Το παραλλαγμένο στέλεχος έχει εξαπλωθεί στο Νεπάλ και έχει επίσης εντοπιστεί στη Βρετανία, όπως και στη Σιγκαπούρη.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε 1,313 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Ανησυχούμε γι’αυτό – εξαπλώνεται”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι θα γίνουν συναντήσεις για να συζητηθεί τι θα γίνει. “Δεν αποκλείουμε τίποτα”, πρόσθεσε.

Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε παράλληλα ότι περιορίζει τις κοινωνικές συναθροίσεις στα δύο άτομα και ότι δεν θα επιτρέπεται να γευματίζει κάποιος στα εστιατόρια.

“Η ανθρώπινη καταστροφή που εκτυλίσσεται στην Ινδία και το Νεπάλ θα πρέπει να συνιστά προειδοποίηση για τις άλλες χώρες στην περιοχή να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ικανότητας αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε η Γιάμινι Μίσρα διευθύντρια για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Ο ιός εξαπλώνεται και περνάει τα σύνορα με τρομακτική ταχύτητα και θα συνεχίσει να πλήττει τους πιο περιθωριοποιημένους πληθυσμούς της περιοχής σκληρότερα από όλους”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ινδίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι θάνατοι από την COVID-19 που καταγράφηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου ανέρχονται σε 4.000 και τα κρούσματα σε 343.144. Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφονται 4.000 ή περισσότεροι θάνατοι, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρέμεινε κάτω των 414.188 που ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη χώρα και καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Με την προσθήκη των νέων κρουσμάτων, ο συνολικός αριθμός τους στην Ινδία ξεπέρασε σήμερα τα 24 εκατομμύρια. Επίσης με τους νέους θανάτους, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19 στη χώρα ανήλθε σήμερα σε 262.317.

Ωστόσο η έλλειψη τεστ σε πολλά μέρη της χώρας σημαίνει ότι πολλοί θάνατοι και κρούσματα δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο απολογισμό και ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι από πενταπλάσιοι ως δεκαπλάσιοι.

Η Μπχράμαρ Μουκχέρτζι, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι τα περισσότερα μοντέλα είχαν προβλέψει μια κορύφωση της επιδημίας αυτήν την εβδομάδα και ότι η χώρα μπορεί να δει σημάδια αυτής της τάσης.

Ωστόσο ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός ώστε να συνεχίζουν να κατακλύζονται από ασθενείς τα νοσοκομεία, σημείωσε σε μήνυμά της χθες στο Twitter. “Η λέξη κλειδί είναι συγκρατημένη αισιοδοξία”, πρόσθεσε.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη στις αγροτικές περιοχές του Ουτάρ Πραντές, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ινδίας με περισσότερους από 240 εκατομμύρια κατοίκους. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν οικογένειες να κλαίνε πάνω από νεκρούς σε αγροτικά νοσοκομεία ή να εγκαθίστανται σε πτέρυγες για να φροντίσουν ασθενείς.

Πτώματα ξεβράζονται στις όχθες του Γάγγη, που διαπερνά το Ουτάρ Πραντές, ενώ τα αποτεφρωτήρια έχουν κατακλυστεί και υπάρχουν ελλείψεις στις προμήθειες ξύλων για την καύση των νεκρών.

Εμβόλια

Το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα, το οποίο ξέσπασε τον Φεβρουάριο, συνοδεύτηκε από μια επιβράδυνση των εμβολιασμών, μολονότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε ανακοινώσει ότι οι εμβολιασμοί θα ανοίξουν για όλους τους ενηλίκους από την 1η Μαΐου.

Η Ινδία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή εμβολίων παγκοσμίως, αλλά τα αποθέματά της έχουν εξαντληθεί λόγω της τεράστιας ζήτησης. Ως χθες Πέμπτη είχε εμβολιάσει πλήρως μόλις περισσότερους από 38,2 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι περίπου το 2,8% του πληθυσμού της των περίπου 1,35 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού θα είναι πιθανώς διαθέσιμες στην Ινδία μεταξύ του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου φέτος, δήλωσε ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός σύμβουλος Β.Κ. Πολ σε δημοσιογράφους εν μέσω επικρίσεων για κακή διαχείριση από την κυβέρνηση του σχεδίου εμβολιασμού.

Στις δόσεις αυτές θα περιλαμβάνονται 750 εκατομμύρια του εμβολίου της AstraZeneca, όπως και 550 εκατομμύρια δόσεις του Covaxin, το οποίο παρασκευάζει η Bharat Biotech.

“Περνάμε μια φάση πεπερασμένου εφοδιασμού. Όλος ο κόσμος το περνάει αυτό. Χρειάζεται χρόνος για να βγούμε από αυτήν τη φάση”, σημείωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος.

Ο 14χρονος Χάρισον Χάνγκερ εμβολιάστηκε κατά της covid-19 στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ και τώρα έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα: “Να πάω στα Krispy Kreme γιατί δίνουν δωρεάν ντόνατς” σε όσους εμβολιάζονται!

Μια προωθητική ενέργεια αποτελεί κίνητρο στις ΗΠΑ όπου από χθες Πέμπτη έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται κατά της covid-19 έφηβοι ηλικίας 12 με 15 ετών, αφού νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Συνολικά περίπου 17 εκατομμύρια νέοι μπορούν πλέον να εμβολιαστούν και 15.000 φαρμακεία μπορούν από χθες να χορηγούν τις πρώτες δόσεις.

Ο νεαρός Χάρισον εμβολιάστηκε σε ιατρικό κέντρο του Μπλούμφιλντ Χιλς και πλέον μπορεί να κάνει σχέδια με την οικογένειά του: δύο εβδομάδες αφού λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου έχουν προγραμματίσει να πάνε ταξίδι στην Αλάσκα.

“Είμαι η τελευταία στην οικογένειά μου που εμβολιάζεται, οπότε τώρα είμαστε όλοι ασφαλείς”, δήλωσε η 15χρονη Κάνταλ, η οποία πήγε να εμβολιαστεί σε ένα κέντρο κοντά στο Κογκρέσο, στην Ουάσινγκτον, προτού πάει σχολείο. “Πολλοί φίλοι μου εμβολιάζονται σήμερα ή σε μερικές ημέρες. Είναι πολύ ωραίο που μπορούμε να ανησυχούμε λιγότερο”, πρόσθεσε.

“Καλύτερη η πρόληψη από τη θεραπεία”, εκτίμησε από την πλευρά της η 15χρονη Μάγια, η μητέρα της οποίας Έιμι είναι “ενθουσιασμένη” που το εμβόλιο της Pfizer έλαβε το πράσινο φως από τις υγειονομικές αρχές για να χορηγείται σε εφήβους: “Θέλουμε να είναι ασφαλής και να συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο στη συλλογική ανοσία”.

Οι έφηβοι εμφανίζουν συνήθως λιγότερο σοβαρές μορφές covid-19 από τους ενήλικους. Όμως δεν είναι προστατευμένοι από τη μόλυνση και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Η ανοσοποίησή τους αναμένεται να συμβάλει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της ασθένειας, αλλά και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν σε μια πιο “φυσιολογική” ζωή.

“Ανυπομονώ πραγματικά να επιστρέψω στο σχολείο πέντε ημέρες την εβδομάδα” από δύο που πηγαίνω τώρα, δήλωσε ο Τέο Μπέρνστιν, ο οποίος εμβολιάστηκε χθες στη Νέα Υόρκη λίγες ημέρες αφού έγινε 12 ετών. Η μητέρα του Ντάφνα Στράους δήλωσε έτοιμη “να κάνω ό,τι πρέπει ώστε οι εκπαιδευτικοί να νιώσουν πιο άνετα για να επιστρέψουν στη διδασκαλία με φυσική παρουσία”.

“Θέλω να μπορώ να βγαίνω πιο πολύ έξω”, δήλωσε ο 13χρονος Ντάνιελ Φοξ.

Επίσης θα μπορέσουν να αφήσουν πίσω τους τις μάσκες: οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μην φορούν πια μάσκα –σύμβολο της πανδημίας–, με εξαίρεση όταν βρίσκονται σε μέσα μεταφοράς, αεροδρόμια και σταθμούς των τρένων.

Περιορισμένος ενθουσιασμός

Το εμβόλιο που χορηγείται στους εφήβους 12 με 15 ετών είναι ίδιο με αυτό που λαμβάνουν οι ενήλικες, ακόμη και στη δοσολογία, και πολλά εμβολιαστικά κέντρα έχουν ήδη ανακοινώσει ότι μειώνουν το ηλικιακό όριο όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ωστόσο οι αρχές επιθυμούν να δημιουργήσουν γρήγορα και άλλα κανάλια διανομής των εμβολίων σε πιο πρακτικούς χώρους, όπως τα σχολεία ή σε παιδίατρους, τους οποίους οι οικογένειες γνωρίζουν και εμπιστεύονται.

Διότι δεν είναι όλοι οι γονείς ενθουσιασμένοι: μεταξύ όσων έχουν παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών σχεδόν το ένα τέταρτο είχε δηλώσει στα μέσα Απριλίου ότι δεν θα τα εμβολιάσουν και μόνος τρεις στους δέκα είχε απαντήσει ότι επιθυμεί να εμβολιάσει τα παιδιά του το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Kaiser Family Foundation.

“Το εμβόλιο για τα παιδιά 12 με 15 ετών είναι ασφαλές, αποτελεσματικό, πρακτικό, γρήγορο και δωρεάν”, τόνισε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει αυξήσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του προκειμένου να πείσει τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Pfizer στους εφήβους τη Δευτέρα, αφού εξέτασε τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε περίπου 2.000 νέους.

Κάποιες περιοχές άρχισαν ήδη από την Τρίτη να εμβολιάζουν τους εφήβους, όμως η πλειονότητα των εμβολιαστικών κέντρων στις ΗΠΑ ανέμενε την τελική έγκριση των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC), η οποία δόθηκε την Τετάρτη το βράδυ.

Επιστήμονες: Να λάβουμε σοβαρά τις υποθέσεις για διαρροή του ιού από εργαστήριο

Σχεδόν στους μισούς από τους 150 επιβάτες που είχαν κλείσει εισιτήριο για να επιβιβαστούν στην πρώτη πτήση επαναπατρισμού από την Ινδία στην Αυστραλία απαγορεύτηκε σήμερα η επιβίβαση όταν οι ίδιοι ή στενές επαφές τους βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με μια αυστραλιανή κυβερνητική πηγή.

Τα διαγνωστικά τεστ βγήκαν θετικά για τουλάχιστον 40 επιβάτες ή για περίπου το 26% του συνόλου– είπε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί γιατί δεν έχει άδεια για να κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης–πολύ υψηλότερο ποσοστό από το 3,5% που ήταν τον Μάρτιο.

Μέχρι αργά το μεσημέρι τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο αριθμός των μολυσμένων επιβατών αυξανόταν με τα δίκτυα 9News και Sky να μεταδίδουν ότι υπάρχουν 48 επιβάτες θετικοί στον ιό και περίπου 25 στενές επαφές τους.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει την πληροφορία αυτή.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα για σχόλιο από το Reuters.

Η Qantas, η οποία πραγματοποιεί τις πτήσεις για λογαριασμό του υπουργείου, παρέπεμψε τα ερωτήματα στην κυβέρνηση.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι αρχές έχουν λίστα αναμονής για τους υπόλοιπους από τους σχεδόν 9.000 Αυστραλούς και μόνιμους κατοίκους της χώρας που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ινδία η οποία πλήττεται βαριά από την πανδημία.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο προσπαθεί να διευκολύνει άλλους επιβάτες αλλά αυτό καθίσταται δύσκολο καθώς απαιτούνται δύο αρνητικά τεστ για να δοθεί άδεια επιβίβασης.

Κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες η Ινδία αναφέρει περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά επιβαρύνοντας υπερβολικά το σύστημα υγείας.

Αντίθετα, οι προσπάθειες της Αυστραλίας να περιορίσει την πανδημία την έχουν κατατάξει ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες στον κόσμο με μόλις πάνω από 29.950 μολύνσεις και 910 θανάτους από τον Μάρτιο του 2020.

Στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε σήμερα από την Αυστραλία μεταφέροντας βοήθεια προς την Ινδία, πρόσθεσε η πηγή.

Θα επιστρέψει στην Αυστραλία με τους πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ινδία, οι οποίοι θα πρέπει όλοι να έχουν βγει αρνητικοί στο τεστ πριν επιβιβαστούν.

Στη συνέχεια οι επιβάτες θα κατευθυνθούν σε ένα πρώην στρατόπεδο εξόρυξης στο Χάουαρντ Σπρινγκς για να μπουν σε καραντίνα, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Επικράτειας.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει την ικανότητα φιλοξενίας των εγκαταστάσεων στο Χάουαρντ Σπρινγκς, που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης Ντάργουιν, για να δέχεται 2.000 ανθρώπους κάθε δύο εβδομάδες αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.

Δύο ακόμη πτήσεις επαναπατρισμού της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας με προορισμό την Βόρεια Επικράτεια είναι προγραμματισμένες γι’ αυτό τον μήνα με περίπου 1.000 ανθρώπους να σχεδιάζεται να επιστρέψουν ως το τέλος Ιουνίου.

Η Αυστραλία έκλεισε τα διεθνή σύνορά της τον Μάρτιο του 2020 για όλους εκτός από τους αυστραλούς πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη χώρα, εκτός από εκείνους από την Νέα Ζηλανδία, χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία για δύο εβδομάδες με δικά τους έξοδα, ένα μέτρο το οποίο έχει συμβάλει στο να παραμείνει χαμηλός ο αριθμός των κρουσμάτων.

Η αναλογία επτά ημερών των κρουσμάτων Covid-19 στη Γερμανία μειώθηκε κάτω από το όριο των 100 ανά 100.000 άτομα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, έδειξαν σήμερα τα δεδομένα από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους (RKI).

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 11.336 ανεβάζοντας το σύνολο σε 3.577.040, ενώ ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 190 σε 85.848. Η επίπτωση επτά ημερών μειώθηκε σε 96,5, από 103,6 που ήταν χθες, Πέμπτη, και από σχεδόν 126 πριν από μία εβδομάδα.

Μια επίπτωση 100 νέων μολύνσεων ανά 100.000 ανθρώπους αποτελεί το όριο για την επιβολή μέτρων σε εθνικό επίπεδο, που περιλαμβάνουν νυκτερινές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας και περιορισμούς στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις, καθώς και κλείσιμο καταστημάτων. Αν η επίπτωση του ιού μειωθεί σταθερά κάτω απ’ αυτό το όριο, οι περιορισμοί μπορούν να χαλαρώσουν.

Με τα επίπεδα των μολύνσεων να πέφτουν και την εκστρατεία εμβολιασμού να επιταχύνεται στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας τελικά έσπασε.

Αρκετά γερμανικά κρατίδια, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βερολίνο, ανακοίνωσαν την Τρίτη σχέδια να χαλαρώσουν τις επόμενες ημέρες τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού.

Η Βρετανία θα προχωρήσει με το σχέδιό της να άρει τους περιορισμούς κατά της COVID-19 σταδιακά γιατί, παρά την ανησυχία για την εμφάνιση της παραλλαγής του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, θεωρεί ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνος για τη διάθεση των εμβολίων, Ναντίμ Ζαχάουι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ανησυχία για την παρουσία της ινδικής παραλλαγής σε κάποια τμήματα της χώρας, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή B.1.617.2 έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στους ανθρώπους ή ότι δεν την καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια. “Ο οδικός χάρτης από την Δευτέρα παραμένει σε ισχύ γιατί τα εμβόλια αποδίδουν, τα εμβόλια κρατούν τους ανθρώπους μακριά από τα νοσοκομεία και από την σοβαρή μόλυνση”, δήλωσε ο Ζαχάουι στο Sky News.

Όπως πρόσθεσε ο Ζαχάουι, η Βρετανία θα προσαρμόσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της για την προστασία των πολιτών πιο γρήγορα σε περιοχές όπου έχει εμφανιστεί η ινδική παραλλαγή.

Η κυβερνητική υπηρεσία “Δημόσια Υγεία Αγγλία” ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της παραλλαγής B.1.617.2 υπερδιπλασιάστηκε την περασμένη εβδομάδα φθάνοντας τα 1.313 σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι στις περιοχές όπου έχει εμφανιστεί αυτή η μετάλλαξη η κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τις διαγνωστικές εξετάσεις για κορονοϊό και θα επεκτείνει την εκστρατεία εμβολιασμού χορηγώντας εμβόλια και σε νεότερους πολίτες που ζουν σε σπίτια με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών.

“Θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού στο σημείο που οι γιατροί θα θεωρούν ότι εφαρμόζεται με τον καλύτερο τρόπο”, δήλωσε στην τηλεόραση του BBC.

Σκληραίνει η Σιγκαπούρη τα περιοριστικά μέτρα στις κοινωνικές συναθροίσεις και στην εστίαση εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων εγχώριας μετάδοσης κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα τους αυστηρότερους περιορισμούς που έχει επιβάλλει στις κοινωνικές συναθροίσεις και τις δημόσιες δραστηριότητες από την χαλάρωση πέρυσι του lockdown, μετά την καταγραφή αύξησης των κρουσμάτων εγχώριας μετάδοσης και την δημιουργία νέων εστιών τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, τα οποία θα ισχύσουν από την Κυριακή ως τα μέσα Ιουνίου, περιλαμβάνουν τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων σε δύο ανθρώπους, ενώ δεν θα επιτρέπεται να γευματίζει κάποιος σε εστιατόρια.

«Πρόκειται σαφώς για πισωγύρισμα στον αγώνα μας κατά της COVID-19» δήλωσε ο Λόρενς Ουόνγκ, ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος συμπροεδρεύει της ομάδας της Σιγκαπούρης για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορονοϊού.

Επίσης η εργασία από το σπίτι ή τηλεργασία θα αποτελέσει προεπιλογή βάσει των νέων μέτρων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Οι αρχές διευκρίνισαν ότι θα επανεξετάσουν τα μέτρα έπειτα από δύο εβδομάδες για να αξιολογήσουν αν χρειάζεται να γίνουν προσαρμογές.

Η Σιγκαπούρη, εμπορικός και οικονομικός κόμβος στην Ασία, κατέγραφε σχεδόν μηδενικό ή μονοψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης για μήνες, πριν από μια πρόσφατη αύξησή τους. Χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας της ανακοίνωσε 24 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, που είναι ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφεται σε ένα 24ωρο στη χώρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με τα 17 από αυτά να συνδέονται με συρροή στο αεροδρόμιό της Τσανγκί.

Ο υπουργός Μεταφορών Ονγκ Γε Κουνγκ δήλωσε ότι δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων είναι «πολύ πιθανόν» η Σιγκαπούρη να μην ανταποκριθεί στο όριο που έχει τεθεί για την ισχύ ταξιδιωτικής φούσκας με το Χονγκ Κονγκ, η οποία πρόσφατα επαναπρογραμματίστηκε να αρχίσει στα τέλη Μαΐου.

Παράλληλα και αξιωματούχος του Χονγκ Κονγκ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναβληθεί η ισχύς ταξιδιωτικής φούσκας με τη Σιγκαπούρη, η οποία προγραμματιζόταν για τις 26 Μαΐου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που αναβάλλεται το σχέδιο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ των δύο περιοχών.

Η ταξιδιωτική φούσκα ανάμεσα στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, που αποτελούν δύο από τα κύρια οικονομικά κέντρα της Ασίας και επέβαλλαν και τα δύο αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους για να αποτρέψουν την είσοδο κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, προγραμματιζόταν να αρχίσει να ισχύει τον Νοέμβριο, αλλά το σχέδιο ανεστάλη έπειτα από μια αύξηση των κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτήν την φορά η Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει αύξηση κρουσμάτων.

«Ο υπουργός στη Σιγκαπούρη με ενημέρωσε ότι μπορεί να υπάρχει μεγάλη περίπτωση η ρύθμιση για την φούσκα να μην μπορέσει να ξαναρχίσει να ισχύει βάσει του συμφωνημένου μηχανισμού» δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ Έντουαρντ Γιάου.

«Ωστόσο θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση εντός των επόμενων δύο ημερών» πρόσθεσε.

Βάσει της συμφωνίας για τον μηχανισμό αυτόν, η ισχύς της ταξιδιωτικής φούσκας αναστέλλεται αν ο μέσος όρος του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων της COVID-19 στην κοινότητα είναι υψηλότερος από 5 είτε στη Σιγκαπούρη είτε στο Χονγκ Κονγκ.

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer πρότεινε επανειλημμένα να πουλήσει το εμβόλιό της κατά της covid-19 στο υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας από τον Αύγουστο ως τον Νοέμβριο του 2020, όμως δεν έλαβε απάντηση από την κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer για τη Λατινική Αμερική σε Βραζιλιάνους βουλευτές.

Επιτροπή της Γερουσίας στη Βραζιλία ερευνά αν η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου διαχειρίστηκε λάθος την πανδημία του κορονοϊού και απέτυχε να διασφαλίσει εμβόλια εγκαίρως προκειμένου να ανασχέσει τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων της covid-19 από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 430.000 Βραζιλιάνοι, ο μεγαλύτερος απολογισμός νεκρών από τη νόσο μετά τις ΗΠΑ.

Ο Κάρλος Μουρίγιο, στέλεχος της Pfizer, δήλωσε στους βουλευτές ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έστειλε επιστολή στον Μπολσονάρου και υπουργούς του, ανάμεσά τους και στον τότε υπουργό Υγείας Εντουάρντο Παζουέλο, στις 12 Σεπτεμβρίου εκφράζοντας το ενδιαφέρον της εταιρείας να προσφέρει εμβόλια στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με την επιτροπή, δεν δόθηκε απάντηση από την κυβέρνηση επί δύο μήνες.

Ο Παζουέλο, ο οποίος αντικαταστάθηκε τον Απρίλιο λόγω των αυξανόμεων επικρίσεων για τις καθυστερήσεις στην εκστρατεία ανοσοποίησης, δεν δέχθηκε τις προτάσεις της Pfizer πέρυσι διότι πίστευε ότι η Βραζιλία θα πρέπει να βασιστεί στο βρετανικό και το κινεζικό εμβόλιο κατά της covid-19 τα οποία παράγονται στη χώρα, επεσήμαναν δύο πηγές στο Reuters.

Προβλήματα στην παραγωγή και καθυστερήσεις στην Κίνα έχουν επιβραδύνει την εγχώρια παραγωγή των εμβολίων αυτών. Μόλις το 11% των ενήλικων Βραζιλιάνων έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ο Παζουέλο πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής στις 19 Μαΐου.

Στην εβδομαδιαία live εκπομπή του μέσω διαδικτύου χθες Πέμπτη ο Μπολσονάρου διαβεβαίωσε ότι η Βραζιλία πέτυχε καλύτερη συμφωνία με τη Pfizer φέτος, ενώ επικαλέστηκε νομικές και υγειονομικές αβεβαιότητες για την καθυστέρηση της συμφωνίας καθώς το εμβόλιο δεν είχε λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών πέρυσι.

Τελικά η Βραζιλία διαπραγματεύθηκε την αγορά από τη Pfizer 100 εκατομμυρίων δόσεων σε συμβόλαιο που υπέγραψε τον Μάρτιο, με το πρώτο ένα εκατομμύριο να φτάνει στη χώρα στο τέλος Απριλίου. Άλλες 628.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech έφτασαν στη Βραζιλία από το Βέλγιο την Τετάρτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί 1,6 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου αυτού.

Ο Μουρίγιο δήλωσε ότι η Pfizer πρόκειται να υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων από τη Βραζιλία, τα οποία θα παραδοθούν στη χώρα το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Αναστολή παραγωγής AstraZeneca

Στο μεταξύ το ινστιτούτο βιοϊατρικής Fiocruz της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι θα διακόψει την παραγωγή του εμβολίου AstraZeneca κατά της covid-19 για κάποιες ημέρες την επόμενη εβδομάδα λόγω έλλειψης συστατικών.

Νέες προμήθειες αυτών των συστατικών αναμένονται στις 22 Μαΐου.

Το Fiocruz, ένα κέντρο που στηρίζεται από το κράτος και έχει την έδρα του στο Ρίο ντε Ζανέιρο, επεσήμανε στο Twitter ότι, βάσει των υπαρχόντων αποθεμάτων, θα μπορεί να διανέμει εμβόλια ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ η προμήθεια επιπλέον συστατικών θα στηρίξει την παραγωγή των εμβολίων μετά το διάστημα αυτό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα