Διεθνή

Γαλλία: Το φρικιαστικό μήνυμα του 18χρονου που αποκεφάλισε τον καθηγητή στον ISIS

Όσα έκαναν γνωστά τα διεθνή μέσα.

Parallaxi
γαλλία-το-φρικιαστικό-μήνυμα-του-18χρον-673067
Parallaxi

Συνδέσεις με το ISIS φαίνεται να είχε ο 18χρονος που αποκεφάλισε τον 47χρονο καθηγητή επειδή δίδασκε την ελευθερία του λόγου.

Όπως μετέδωσαν οι Sunday Times έπειτα από την αδίστακτη δολοφονία σε προάστιο του βόρειου Παρισιού την Παρασκευή το απόγευμα, ο 18χρονος Ρώσος έστειλε φωτογραφίες του κεφαλιού του καθηγητή, Σάμουελ Πάτι, στα κανάλια του Telegram του ISIS στην Τσετσενία.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας που ηγήθηκε της έρευνας, αποκάλυψε ότι η αδελφή του 18χρονου είχε ταξιδέψει προκειμένου να ενταχθεί στο ISIS στη Συρία το 2014, την ίδια χρονιά που η ομάδα κήρυξε το Χαλιφάτο της.

Σημειώνεται ότι, ο ύποπτος δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας, ενώ είχε οπλιστεί με ένα μαχαίρι και ένα όπλο, το οποίο πυροδοτεί πλαστικούς σβόλους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, ο 18χρονος τρομοκράτης είχε πρώτα πλησιάσει μαθητές στον δρόμο και τους είχε ζητήσει να του δείξουν ποιος είναι ο καθηγητής.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο καθηγητής είχε λάβει απειλές αφού έδειξε τα κινούμενα σχέδια για την ελευθερία του λόγου σε μαθητές πριν από περίπου 10 ημέρες.

Πάντως και κατά τις μαρτυρίες, ο  δάσκαλος είχε καλέσει τους μουσουλμάνους μαθητές να φύγουν από την αίθουσα προτού δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ, μιας και οι  μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι κάθε απεικόνιση του Προφήτη είναι βλασφημία.

Νέα στοιχεία για τον δράστη

Νέα στοιχεία έγιναν γνωστά σχετικά με τον δράστη, ο οποίος ζούσε στην πόλη Εβρέ, βορειοδυτικά του Παρισιού.

«Αυτό το άτομο έχει ζήσει επίσημα στη Γαλλία τα τελευταία 12 χρόνια… Δεν είναι τόσο σημαντικός ο τόπος γέννησης, αλλά το πού ριζοσπαστικοποιήθηκε και πήρε το μονοπάτι της τρομοκρατίας, έναν δρόμο που η Ρωσία πάντα καταδίκαζε συνεπώς και σε όλους τις εκφάνσεις του» τόνισε από την πλευρά του ο Σεργκέι Παρινόφ, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας.

Μάλιστα, ο ύποπτος ζούσε στη Γαλλία με την οικογένειά του νόμιμα, καθώς όλοι τους ήταν αιτούντες άσυλο.

«Το 2008, ήρθαν στη Γαλλία με την οικογένειά τους… και υπέβαλαν αίτηση για άσυλο, ως πρόσφυγες. Έζησαν στη Γαλλία βάσει της άδειας παραμονής μακράς διαρκείας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο δράστης της επίθεσης έλαβε άδεια διαμονής όταν έγινε 18 χρονών.

Ποιος ήταν ο άτυχος καθηγητής

Το θύμα ήταν ο 47χρονος Samuel Paty, καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας, ο οποίος είχε παραδώσει μαθήματα για την ελευθερία λόγου στο σχολείο.

Ο καθηγητής έδειξε καρικατούρες του Μωάμεθ, μιλώντας για την υπόθεση Charlie Hebdo και είχε συμβουλεύσει μουσουλμάνους φοιτητές να αποχωρήσουν από την αίθουσα, εφόσον πίστευαν ότι ενδέχεται να προσβληθούν.

Γονείς παραπονέθηκαν στο σχολείο και στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για το περιστατικό και ανέφεραν ότι ο καθηγητής είχε δεχτεί απροσδιόριστες απειλές μετά το μάθημα.

Το ταξίδι στα Χανιά

Ο καθηγητής είχε βρεθεί πριν λίγα χρόνια στα Χανιά για διακοπές, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα zarpanews.gr.

Αυτό αποδεικνύεται και από την φωτογραφία του που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην φαίνεται να ποζάρει στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, με φόντο τον φάρο.

Εννέα συλλήψεις

Μέχρι και αυτήν την ώρα 9 άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτα για την επίθεση.

Τέσσερις συγγενείς του δράστη, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, συνελήφθησαν αμέσως μετά την επίθεση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Άλλοι πέντε συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους και δύο γονείς μαθητών στο γυμνάσιο του Μπουά ντ’Ολν όπου εργαζόταν ο καθηγητής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα