Διεθνή

Γαλλία: Βία, ξύλο και τραυματισμοί – Συνεχίζει να ξεχειλίζει η οργή

Τα γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν σήμερα τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις - Δείτε βίντεο

Parallaxi
γαλλία-βία-ξύλο-και-τραυματισμοί-συ-995829
Parallaxi

Στο «κόκκινο» η ένταση στη Γαλλία, με νέο γύρο διαδηλώσεων να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένταση και επεισόδια επικρατούν στις γαλλικές πόλεις εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου την Παρασκευή (14/4), για την έγκριση ή μη του νομοσχεδίου για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Τα γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν σήμερα Πέμπτη (13/4) τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις, στη 12η ημέρα διαμαρτυριών από τα μέσα Ιανουαρίου, ενάντια στο νομοσχέδιο που θα κάνει τους Γάλλους να εργάζονται περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι της καθαριότητας μπλόκαραν σήμερα το κτίριο του Συνταγματικού Συμβουλίου με κάδους σκουπιδιών ως προς ένδειξη διαμαρτυρίας.

Επίσης, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι διαδηλωτές στην Γαλλία διέρρηξαν το κατάστημα της Louis Vuitton στα Ηλύσια Πεδία.

«Ψάχνετε χρήματα για να χρηματοδοτήσετε τις συντάξεις; Πάρτε τα από τις τσέπες των δισεκατομμυριούχων», τόνισε ο συνδικαλιστής της Sud Rail Fabien Villedieu, καθώς τα κεντρικά γραφεία της LVMH γέμισαν με κόκκινο καπνό. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά.

Οι συνδικαλιστές έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αναμένονται στις κινητοποιήσεις να βρεθούν από 500.000 άτομα έως 1 εκατομμύριο, ωστόσο από το απόγευμα και μετά οι διαδηλώσεις θα απαγορευτούν.

Κάποια τρένα θα ακυρωθούν και αναμένονται απεργίες μεταξύ των εργαζομένων στα διυλιστήρια, των απορριμματοσυλλεκτών και των δασκάλων.

Στο Παρίσι, οι νέοι τοποθετημένοι στην κεφαλή της πομπής, οργανώνονται και τραγουδούν προσπαθώντας να παρακινήσουν το πλήθος.

«Θα φτάσουμε μέχρι την απόσυρση, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ένας φοιτητής, ακτιβιστής στο Raised Fist.

«Συνταγματικός ή όχι, δεν τον θέλουμε αυτόν τον νόμο», τραγουδούν οι φοιτητές.

«Για μένα είμαστε μόνο στην αρχή», είπε η Marie, φοιτήτρια στο Paris-Saclay.«Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κινητοποίηση εδώ και τρεις μήνες», πρόσθεσε.

Επεισόδια σε Παρίσι και Λυών

Βίντεο που έχουν κοινοποιηθεί στα social media, δείχνουν ότι στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν αρχίσει να σημνειώνονται εντάσεις με καπνούς και χρήση δακρυγόνων.

Επίσης, στη Λυών σημειώθηκαν λεηλασίες και τραυματισμοί. Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος από το site actu.fr τραυματίστηκε στο κεφάλι από ρόπαλο αστυνομικού.

Οι συγκρούσεις φαίνεται πως ξεκίνησαν μετά από εισβολή και γράψιμο με σπρέι στην πόρτας πολυτελούς ξενοδοχείου, κατά μήκος της πολύ αστικής λεωφόρου des Belges. Την ίδια ώρα ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο κεφάλι.

«Δεν ξέρω τι θα γίνει σήμερα. Ομως η ατμόσφαιρα ιδίως στο Παρίσι είναι πολύ πολύ τεταμένη. Αναφορές για οργή που ξεχειλίζει.

Αυτή την ώρα διαδηλωτές κατευθύνονται στην έδρα του Συνταγματικού Συμβουλίου, το οποίο την τελευταία ώρα έχει περικυκλωθεί απο εκατοντάδες στρατοχωροφύλακες.

Το πρωί ο υπουργός εσωτερικών απαγόρευσε τις διαδηλώσεις έξω απο το Συνταγματικό Συμβούλιο, όμως οι διαδηλωτές φαίνεται πως δεν το έλαβαν υπόψη τους», έγραψε λίγο νωρίτερα στο Twitter η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, ανταποκρίτρια του Star στο Παρίσι.

Πτώση της κινητοποίησης στο δημόσιο

Παρόλη την ένταση ωστόσο, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που απεργούν κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μειώθηκε την Πέμπτη, με ποσοστό απεργών 3,8% μεταξύ των 2,5 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων, έναντι 6,5% στις 6 Απριλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.

Στην περιφερειακή δημόσια υπηρεσία (2 εκατομμύρια), το 2% των πρακτόρων απεργούσε, έναντι 3,9% το μεσημέρι που συγκάλεσε το διασυνδικαλιστικό.

Στη δημόσια υπηρεσία των νοσοκομείων (1,2 εκατ.), το ποσοστό είναι 4,2% έναντι 5,9% την περασμένη Πέμπτη. Ήδη, η κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων είχε σημειώσει μικρή πτώση στις 6 Απριλίου, σε σχέση με τις 28 Μαρτίου.

Συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας σε Νάντη και Ρεν

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών την Πέμπτη στη Νάντη, όπου η 12η ημέρα κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος συγκέντρωσε μεταξύ 10.000 ατόμων σύμφωνα με την αστυνομία και 25.000 ατόμων σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Η ένταση ξεκίνησε καθώς η πομπή περνούσε μπροστά από τη νομαρχία στη Νάντη, η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη των δύο και πλέον ωρών συγκρούσεων.

Στο περιθώριο μιας εορταστικής πομπής, πολλές φωτιές άναψαν κατά μήκος της διαδρομής και εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα προς την κατεύθυνση της αστυνομίας από διαδηλωτές που προστατεύονταν πίσω από ομπρέλες, ιδιαίτερα στο τέλος της διαδήλωσης στο Quai de la Fosse.

«Μην αγγίζετε τις συντάξεις με οποιοδήποτε κόστος» και «η περιφρόνησή σας μας ένωσε», ήταν μεταξύ των συνθημάτων που αναγράφονταν στις πινακίδες που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Στη Ρεν επίσης, διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και σημειώθηκαν και μερικές πράξεις βανδαλισμού σε βιτρίνες καταστημάτων.

Δύο οχήματα Mercedes και Tesla που ήταν σταθμευμένα κατά μήκος της διαδρομής υπέστησαν βανδαλισμούς και πυρπολήθηκαν, σημείωσαν δημοσιογράφοι από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο τέλος της επίσημης διαδήλωσης, που συγκέντρωσε 15.000 άτομα σύμφωνα με το διασυνδικάτο και 6.500 σύμφωνα με τη νομαρχία, αρκετές εκατοντάδες άτομα με καλυμμένα πρόσωπα συνέχισαν την πορεία τους προς το ιστορικό κέντρο, προκαλώντας τις δυνάμεις του τάγματος που έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλίας νερού.

Πηγη – ieidiseis | Με πληροφίες από Le Monde, France 24, Reuters

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα