Ελλάδα

Γεωργία Παράσχoυ, υπάρχουν SOS του εθελοντισμού στις φωτιές;

Η γυναίκα που βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του εθελοντισμού, μιλάει για την κατάσταση στην Πεντέλη και για όσα πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να βοηθήσει

Γιώργος Σταυρακίδης
γεωργία-παράσχoυ-υπάρχουν-sos-του-εθελον-927117
Γιώργος Σταυρακίδης

Ενώ οι φλόγες στην Πεντέλη έχουν κάψει μεγάλες εκτάσεις και αυτές τις μέρες έχουμε γίνει θεατές ακόμα μίας τραγωδίας τόπων, σπιτιών και ανθρώπων, η υπερπροσπάθεια κάποιων να βοηθήσουν είναι εξίσου σημαντική, είτε αυτοί είναι στο μέτωπο της φωτιάς, είτε συμβάλουν από άλλα πόστα.

Φωτιές όμως, υπάρχουν εκτός από την Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας, μαθαίνοντας καθημερινά πια (κι αυτό το καλοκαίρι) για ανεξέλεγκτές ή ελεγχόμενες πυρκαγιές σε μεγαλύτερες ή μικρότερες εκτάσεις της Ελλάδας αλλά και όλης της Ευρώπης.

Με τις αναμνήσεις και τον πόνο της φωτιάς στο Μάτι να είναι ακόμα νωπά – μάλιστα λίγες μέρες κιόλας πριν την επέτειο της τραγωδίας – η Ελλάδα μοιάζει να μη μαθαίνει από τα μαθήματα της και να οδηγείται κάθε καλοκαίρι στα ίδια αλλά και σε καινούρια, μεγαλύτερα λάθη.

Εντυπωσιακή είναι πάντα η αλυσίδα βοήθειας που δημιουργούν οι απλοί άνθρωποι, δίνοντας από τα λίγα που έχουν ώστε να συμβάλουν την επόμενη μέρα ή βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους, πηγαίνοντας στον τόπο και δίνοντας χάρι βοηθείας.

Αυτές τις μέρες στην Πεντέλη, είδαμε εθελοντές να σώζουν ζώα από αυλές και σπίτια. Είδαμε άλλους που ανοίξανε τους ασφαλείς χώρους τους για να φιλοξενήσουν σκυλιά και ανθρώπους. Είδαμε να σβήνουν φωτιές. Να κλαίνε, να αγανακτούν, να γίνονται ένα και να έχουν κοινό στόχο. Να γίνει γρήγορα η φωτιά παρελθόν.

“ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ Η ΦΩΤΙΑ”

Ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομα του με την βοήθεια και τον εθελοντισμό, είναι η Γεωργία Παράσχου, διευθύντρια της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και δημιουργός του οργανισμού Humanity Greece, που από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς στην Πεντέλη, κίνησε πάλι – όπως έκανε πέρυσι για τις φωτιές στην Εύβοια – τους μηχανισμούς βοήθειας, αφού πρώτα ενημερώθηκε για την κατάσταση της περιοχής και μιλάει γι’ αυτό.

«Είχε πολλά μέτωπα η φωτιά, όσοι βρεθήκαμε εκεί, είδαμε κυριολεκτικά τα μποφόρ και τον αέρα να αλλάζουν συνέχεια φορά, κάτι που δε σου κρύβω πως δεν το έχω ξαναδεί, με την εμπειρία που έχω αλλά μαζί με όλους τους άλλους λόγους, ο αέρας σε όλη την Αττική ήταν κάτι πρωτόγνωρο» αναφέρει στην Parallaxi, ενώ τονίζει και την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει στην Πελοπόννησο αυτές τις μέρες, λέγοντας πως «Έχουν καεί αρκετά σπίτια στη Πεντέλη, αλλά επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στην Πελοπόννησο που δεν ασχολούνται πολλοί με αυτό. Υπάρχει πολύ μεγάλο μέτωπο και στην Αρκαδία και στη Μάνη. Δυστυχώς όμως, επειδή δεν είναι κοντά μας δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη περιοχή για όλους και μένουν να παλεύουν εκεί μόνοι οι δασοπυροσβέστες και οι άνθρωποι της περιοχής.»

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Τι γίνεται όμως με τις πρωτοβουλίες που γίνονται αυτές τις μέρες μέσω των social media, ζητώντας την βοήθεια του κόσμου για αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι των πληγέντων περιοχών; Η κ. Παράσχου εξηγεί όλα εκείνα που πρέπει να προσέχουμε σε κάθε ανάρτηση που περνάει από μπροστά μας:

«Όταν γίνεται γνωστή μία τέτοια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πάντα επικρατεί ένας σοσιαλμιντιακός πανικός, όπως έγινε και αμέσως μόλις ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη. Εμείς, επειδή βρεθήκαμε εκεί και είδαμε, δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για αποστολή αγαθών. Ας είμαστε ρεαλιστές λοιπόν, για μένα σημαντικό είναι να προσφέρουμε ουσιαστικά και όχι για το φαίνεσθαι και το επικοινωνιακό. Αλλά δυστυχώς, πιστεύω ότι μόλις τα φώτα σβήσουν, οι ανάγκες θα είναι τεράστιες για τις οικογένειες που θα μείνουν πίσω. Εμένα αυτό πιο πολύ με προβληματίζει και όχι αυτό των πρώτων εικοσιτετραώρων που πάντα είναι σε καλούς ρυθμούς, με την προσφορά των αγαθών και τις αποστολές να είναι σε αφθονία. Το πιο μετά πρέπει να δούμε. Εμείς μαζεύουμε αυτά που είναι να μαζέψουμε και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει. Ο κόσμος για άλλη μια φορά είναι αρωγός και στήριγμα σε όλες αυτές τις δράσεις που προσπαθούμε κι εμείς μέσω της Humanity Greece. Κοιτάμε έναν χρόνο τώρα να αναρτούμε πληροφορίες που είναι επιβεβαιωμένες και σωστές και νομίζω τα καταφέρνουμε, αλλά με πάρα πολύ δυσκολία. Να πούμε λοιπόν, επειδή πολλά ανεβαίνουν τέτοιες μέρες, καλό είναι να φιλτράρουμε οπωσδήποτε όσα διαβάζουμε διότι δυστυχώς στα social βλέπουμε να δημοσιεύεται κάτι για τη φωτιά το πρωί και μπορεί η αναπαραγωγή του να γίνει το απόγευμα ή την επόμενη μέρα, χωρίς να γνωρίζουμε οτι ήταν ανάγκη της προηγούμενης μέρας τελικά.»

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Από την άλλη, ο εθελοντισμός μπορεί να έχει στηρίξει πολλές φορές με σημαντικά αποτελέσματα τις άσχημες καταστάσεις της χώρας, όμως σε μία τέτοια κατάσταση, καλό θα είναι να μείνουμε πρώτα ασφαλείς και να μην παρεμποδίσουμε το έργο των ανθρώπων που επιχειρούν.

«Πρέπει επιτέλους να το δεχτούμε ότι η ακεραιότητα του εθελοντή και των πολιτών είναι βασικό κομμάτι όλων μας. Δεν μπορούμε όλοι να βρισκόμαστε στα πύρινα μέτωπα όταν η κατάσταση είναι σε τέτοια τραγική συνθήκη. Πρέπει να κατανοούμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά να το κάνουμε με τον πιο διακριτικό και ασφαλή τρόπο, για τον εαυτό μας πρώτα και μετά για τα σώματα ασφαλείας και τους πυροσβέστες που εκείνη τη στιγμή δίνουν τη δική τους μάχη να διασώσουν τους πολίτες της περιοχής και τις περιουσίες τους και όχι τελικά και τους εθελοντές, που θέλουν να συμβάλουν αλλά δεν ξέρουν πώς και που, δημιουργώντας έτσι ένα ακόμα ζήτημα. Όταν υπάρχουν πυρκαγιές όπως αυτή στην Αττική που είναι πολύ κοντά στο οδικό δίκτυο του κόσμου, είναι πολύ πιο εύκολο να πάει κάποιος και να βοηθήσει στο ίδιο το σημείο. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

parasxu-humanity.jpg

Στην επικοινωνία της Parallaxi με την Γεωργία Παράσχου, μιλήσαμε και για την δράση του Humanity Greece και την επαφή που έχει αυτές τις μέρες με τον κόσμο που αγωνιά για τις φωτιές

«Λαμβάνουμε συνέχεια μηνύματα στο Humanity Greece, σπάζοντας κάθε προηγούμενο αυτές τις μέρες. Σκέψου ότι για κάποιες ώρες δεν είχαμε και τον λογαριασμό λόγω της τρομερής λήψης μηνυμάτων που μας ήρθαν, το οποίο δε σου κρύβω ότι είναι κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερο επαγγελματισμό γιατί ο κόσμος που αγωνιά για τα πύρινα μέτωπα και έχει ανάγκη και μας στέλνει μηνύματα, θα πρέπει να λάβει υπεύθυνες και σοβαρές απαντήσεις.

Σε εμάς με τους εθελοντές γίνονται όλα. Το Humanity Greece είναι μία εθελοντική οργάνωση και όλα γίνονται με τη βοήθεια των ανθρώπων. Οι πολίτες συνδέονται με όσους έχουν ανάγκη και αυτή η σύνδεση συνεχίζει έναν χρόνο τώρα. Είναι και επετειακό δυστυχώς. Δε σου κρύβω ότι για μας είναι σαν να μη πέρασε μία μέρα, δηλαδή ζούμε πάλι ίδιες στιγμές που ζήσαμε πέρυσι τον Αύγουστο. Αυτό είναι πολύ λυπηρό κυρίως λίγες μέρες πριν από την επέτειο της καταστροφής στο Μάτι. Βέβαια, με τη βασική διαφορά που πρέπει να τονίσουμε, ότι πλέον λειτουργεί το 112 και λειτουργεί και πολύ σωστά στην προοπτική της εκκένωσης, κάτι που δυστυχώς στην τραγωδία στο Μάτι δεν υπήρχε και εύχομαι να μη ξανασυμβεί…»

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα