Διεθνή

Γερμανία: Δίλημμα για την εξαγορά χρεοκοπημένου αεροδρομίου από Ρώσο επενδυτή

Αυτό που καθιστά την πιθανή αγορά ιδιαίτερα λεπτή είναι το γεγονός ότι το αεροδρόμιο Hahn είναι ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο

Parallaxi
γερμανία-δίλημμα-για-την-εξαγορά-χρεο-971394
Parallaxi

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας αποφασίζει επί του παρόντος αν θα εμποδίσει την εξαγορά του χρεωκοπημένου αεροδρομίου Hahn από τον Ρώσο επενδυτή Viktor Charitonin, ο οποίος θεωρείται συνομιλητής του Κρεμλίνου.

Ο Charitonin είναι ο πλειοδότης για την αγορά του περιφερειακού αεροδρομίου, το οποίο τέθηκε σε πτώχευση στα τέλη του 2021. Ωστόσο, το υπουργείο θα μπορούσε ακόμη να μπλοκάρει τη συμφωνία υπό τον όρο ότι θα θεωρήσει το αεροδρόμιο μέρος των κρίσιμων υποδομών της χώρας.

Το υπουργείο, με επικεφαλής τον πράσινο αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα Robert Habeck, εξετάζει επί του παρόντος αν ισχύει κάτι τέτοιο, δήλωσε η υφυπουργός Franziska Brantner ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου την Τετάρτη.

Η Brantner επισήμανε ότι αν και ο Charitonin δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, η εξέταση της αγοράς από το υπουργείο εξακολουθεί να είναι απαραίτητη λόγω του ότι η επιχείρηση του δισεκατομμυριούχου εδρεύει εκτός της ΕΕ.

Ο Charitonin, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στον φαρμακευτικό τομέα, θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και η εταιρεία του ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ρωσικού εμβολίου COVID-19, Sputnik V.

Του ανήκει επίσης ήδη το Nürburgring, ένα μεγάλο συγκρότημα μηχανοκίνητου αθλητισμού στη γερμανική περιφέρεια Ρηνανία-Παλατινάτο.

Αν και δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, ο Charitonin περιλαμβάνεται στον κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών με τα κορυφαία μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και τους ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο.

Αυτό που καθιστά την πιθανή αγορά ιδιαίτερα λεπτή είναι το γεγονός ότι το αεροδρόμιο Hahn είναι ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως από τα αμερικανικά στρατεύματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις είναι κατάλληλες για τη μεταφορά στρατιωτικών αγαθών και προσωπικού.

Πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα