Διεθνή

Γερμανία: “Επιπλέον μέτρα” κατά COVID-19 ζητούν οι εντατικολόγοι – Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
γερμανία-επιπλέον-μέτρα-κατά-covid-19-ζητ-768931
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

Έκκληση προς την κυβέρνηση να λάβει «επιπλέον μέτρα», εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DiVi) Γκερνό Μαρξ.

«Χρειαζόμαστε υποστήριξη», δήλωσε ο κ. Μαρξ και χαρακτήρισε την κατάσταση της πανδημίας «πολύ ανησυχητική και εκτός ελέγχου». Αν η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επιδεινωθεί περαιτέρω, «οι πολιτικοί θα πρέπει να προετοιμάσουν επιπλέον μέτρα», σημείωσε ο εντατικολόγος και πρόσθεσε ότι στις 9 Δεκεμβρίου, οπότε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ θα αξιολογήσει την κατάσταση μαζί με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, θα πρέπει να υπάρχουν έτοιμα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν το τέταρτο κύμα.

Σύμφωνα με την DiVi, σήμερα στη Γερμανία νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 3675 ασθενείς με κορονοϊό, το 51% των οποίων βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, προστέθηκαν στις ΜΕΘ της χώρας 1200 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ήδη σε πολλές περιοχές, όπως στη Θουριγγία, ασθενείς χρειάστηκε να διακομιστούν σε άλλο νοσοκομείο, καθώς οι ΜΕΘ είναι υπερφορτωμένες. Επιπλέον, σε σχέση με πέρυσι, οι νοσηλευτές είτε έχουν μειώσει τις ώρες εργασίας τους είτε έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα, λόγω της αφόρητης πίεσης που δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Νωρίτερα, η δήλωση της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ ότι «αυτά που ισχύουν τώρα, δεν επαρκούν» προκειμένου να ανασχεθεί το τέταρτο κύμα, ερμηνεύθηκε ως πιθανή συγκατάθεση της κυρίας Μέρκελ σε ενδεχόμενο lockdown.

Ο κ. Μαρξ πάντως τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, ο οποίος αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Βλέπω όμως μια ηθική και δεοντολογική υποχρέωση των εργαζομένων στη φροντίδα ασθενών να εμβολιάζονται για να προστατεύουν τους ασθενείς τους», τόνισε και ζήτησε από τους πολίτες «να αναλάβουν την ατομική ευθύνη» τους και να εμβολιαστούν, αλλά και να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και σωστής χρήσης μάσκας. Επιπλέον, συνέστησε και στους εμβολιασμένους να υποβάλλονται τακτικά σε διαγνωστικό τεστ.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε όμως ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού. Δήλωσε μάλιστα ότι στο εσωτερικό του κόμματός του, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), υπάρχει μεγάλη στήριξη για αυτό. «Με έναν γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δυνατή ελευθερία και διασφαλίζουμε μακροπρόθεσμα την κοινωνική ειρήνη», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η υποχρέωση εμβολιασμού μόνο για μία κατηγορία επαγγελματιών συνιστά αδικία. «Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει τώρα, εγκαίρως πριν από το επόμενο κύμα. Διαφορετικά, κάθε χρόνο θα έχουμε την ίδια κατάσταση», προειδοποίησε.

ΗΠΑ: Το 90% των ομοσπονδιακών υπαλλήλων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 (Λευκός Οίκος)

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σήμερα ότι άνω του 90% των 3,5 εκατομμυρίων ομοσπονδιακών υπαλλήλων, τους οποίους αφορά μια προεδρική εντολή για εμβολιασμό κατά της Covid-19, έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ενόψει της λήξης της προθεσμίας σήμερα.

Συνολικά, η αμερικανική διοίκηση θεωρεί πως το 95% των ομοσπονδιακών υπαλλήλων έχει συμμορφωθεί με την προϋπόθεση είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους, είτε να έχουν καταθέσει αίτημα εξαίρεσης για θρησκευτικούς λόγους ή λόγους υγείας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν στο Reuters τον συνολικό αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων ομοσπονδιακών υπαλλήλων, όμως είπαν πως η «συντριπτική πλειοψηφία» του 90% έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσαν σήμερα στο Twitter τα στοιχεία που πρώτο μετέδωσε νωρίτερα το Ρόιτερς.

Οι αριθμοί υποδεικνύουν σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους σε σύγκριση με τον αμερικανικό πληθυσμό ως σύνολο και υπογραμμίζουν την προσπάθεια της διοίκησης προκειμένου κάθε Αμερικανός να εμβολιαστεί, με στόχο να τεθεί υπό έλεγχο η Covid-19.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν πως οι τελικοί αριθμοί θα αλλάξουν, καθώς οι υπάλληλοι συνεχίζουν να υποβάλουν τα σχετικά πιστοποιητικά έως τη λήξη της προθεσμίας αργότερα σήμερα και διότι όλες τις καταθέσεις εγγράφων δεν τις έχουν ακόμη επεξεργαστεί. Εντούτοις, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πιθανόν 175.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι ενδεχομένως δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες.

Η αμερικανική διοίκηση επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιδιώξει αμέσως να θέσει σε διαθεσιμότητα ή να απολύσει ανεμβολίαστους υπαλλήλους. Αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμη δεν θα επηρεάσει τις μετακινήσεις της εορταστικής περιόδου ή τη λειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών.

«Ήδη το 95% των υπαλλήλων (της αμερικανικής διοίκησης) έχει συμμορφωθεί με την προϋπόθεση εμβολιασμού που έχει θέσει ο πρόεδρος. Δεν καταγράφεται αναστάτωση που να σχετίζεται με την ανάγκη αυτή. Θα αποφύγουμε τις όποιες διαταραχές που σχετίζονται με την Covid μέσω των εμβολιασμών…», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέβιν Μούνιοζ.

Η διοίκηση Μπάιντεν έχει καθορίσει πως το 99% των εργαζομένων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σχεδόν το 98% της Αρχής Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων και σχεδόν το 93% της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών έχει συμμορφωθεί με τα προαπαιτούμενα εμβολιασμού και εξαίρεσης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι ίδιοι προσθέτουν πως σχεδόν το 99% των εργαζομένων στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έχει επίσης συμμορφωθεί.

Η εντολή περί εμβολιασμού που εξέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Σεπτέμβριο δεν καλύπτει τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στον δικαστικό, νομοθετικό τομέα ούτε στα αμερικανικά ταχυδρομεία.

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που δεν θα έχουν συμμορφωθεί, οι υπηρεσίες τους θα πρέπει να ξεκινήσουν «μια σύντομη περίοδο εκπαίδευσης και συμβουλευτικής» που θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Εάν οι εργαζόμενοι δεν «επιδεικνύουν πρόοδο προς το να εμβολιαστούν πλήρως», αυτό «θα το ακολουθήσει μια σύντομη περίοδος διαθεσιμότητας», όχι άνω των 14 ημερών. Εάν ένας εργαζόμενος κάνει την πρώτη δόση, η υπηρεσία του θα σταματά κάθε πειθαρχική κύρωση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε να αξιολογεί την αίτηση της Janssen για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της κατά της COVID-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε να αξιολογεί την αίτηση της Janssen για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της κατά της COVID-19, τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη δόση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA θα πραγματοποιήσει μια ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που υποβάλλονται από την εταιρεία που εμπορεύεται το εμβόλιο. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν αποτελέσματα από περισσότερους από 14.000 ενήλικες που έλαβαν δεύτερη δόση εμβολίου COVID-19 Janssen ή εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία) δύο μήνες μετά την αρχική δόση.

Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης αναμένεται εντός εβδομάδων, εκτός εάν απαιτηθούν συμπληρωματικές πληροφορίες, σημειώνει ο EMA.

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Janssen, επί του παρόντος, έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, με τον αρχικό εμβολιασμό να αποτελείται από μία δόση. Το εμβόλιο αποτελείται από έναν άλλο ιό (της οικογένειας των αδενοϊών) που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Το εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19 δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19. Το εμβόλιο λειτουργεί προετοιμάζοντας τον οργανισμό να αμυνθεί ενάντια στον SARS-CoV-2.

Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι η υλοποίηση εκστρατειών εμβολιασμού στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αναμνηστικών δόσεων, παραμένει προνόμιο των εθνικών τεχνικών συμβουλευτικών ομάδων εμβολιασμού (NITAGs) που καθοδηγούν τις εκστρατείες εμβολιασμού σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ. Αυτοί οι φορείς είναι σε καλύτερη θέση να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης του ιού (ειδικά τυχόν παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία), της διαθεσιμότητας εμβολίων και των δυνατοτήτων των εθνικών συστημάτων υγείας.

Κύπρος: Απαγόρευση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και self test σε εμβολιασμένους

Ελβετία: Η πανδημία της COVID-19 κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό

Η πανδημία, που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει γονατίσει την παγκόσμια οικονομία, είχε ιδιαίτερα καταστροφικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες για τις γυναίκες και τους μετανάστες, ανέφερε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός.

Σε νέα έκθεσή της, η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) προειδοποιεί για τις δυσανάλογες δευτερογενείς συνέπειες της Covid-19 σε ομάδες που ήταν ήδη ευάλωτες.

Η πανδημία μεταφράζεται σε πολλές απώλειες εργασίας, και άρα εισοδήματος, αναφέρει η οργάνωση, στη βάση στοιχείων που συνέλεξε από τους 192 εθνικούς συλλόγους της.

Η κρίση αύξησε επίσης τη διατροφική ανασφάλεια και μείωσε την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες αρωγής σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν βία, επιδεινώνοντας παράλληλα τα προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την έκθεση.

“Η έρευνά μας δείχνει αυτό που υποψιαζόμαστε και φοβόμαστε εδώ και καιρό, δηλ. πως τα δευτερογενή καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της πανδημίας κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό και θα είναι αισθητά επί χρόνια, αν όχι δεκαετίες”, δήλωσε ο προέδρος της FICR, Φραντσέσκο Ρόκα.

“Οι άνθρωποι που ήταν ήδη ευάλωτοι, λόγω συρράξεων, κλιματικής αλλαγής και φτώχειας σπρώχθηκαν λίγο παραπάνω προς το χείλος του γκρεμού”, είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Οι γυναίκες επλήγησαν ιδιαίτερα από τις απώλειες θέσεων εργασίας επειδή εργάζονται συχνότερα στην ανεπίσημη οικονομία και σε τομείς που έχουν ισχυρούς υγειονομικούς περιορισμούς, όπως ο τουρισμός.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης πως τα λοκντάουν προκάλεσαν μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση των γυναικών, οι οποίες εκτέθηκαν κατά συνέπεια περισσότερο σε ενδοοικογενειακή βία.

Αναφέρει για παράδειγμα την περίπτωση των Φιλιππίνων όπου ο ΟΗΕ εκτιμά πως άλλες 114.000 γυναίκες ήταν το 2020 θύματα σωματικής και σεξουαλικής βίας λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους αποτελούν επίσης μέρος των ανθρώπων που επλήγησαν δυσανάλογα, σύμφωνα με την έκθεση.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους εθνικούς συλλόγους της FICR έδειξε πως η μετανάστευση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος λόγος ευαλωτότητας σε όρους κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μετά την αστεγία.

Το κύριο αποτέλεσμα είναι η απώλεια εργασίας, ένα φαινόμενο που επιδεινώθηκε για τους μετανάστες και τους εκτοπισμένους επειδή συχνά δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα προστασίας των χωρών, σύμφωνα με την έρευνα.

Ιταλία: Η «αναμνηστική δόση» του εμβολίου κατά της Covid-19 θα μπορεί να χορηγείται έπειτα από 5 μήνες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα ανακοίνωσε πριν από λίγο, μέσω διαδικτύου, ότι η «αναμνηστική δόση» του εμβολίου κατά της Covid-19 θα μπορεί να χορηγείται πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός υπουργός Υγείας έγραψε στο Facebook:

«Η αναμνηστική δόση είναι καθοριστικής σημασίας για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και όσους βρίσκονται κοντά μας. Έπειτα από τη σχετική γνωμοδότηση του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων, η δόση αυτή θα μπορεί να γίνει πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση του κύκλου. Ας εμβολιαστούμε όλοι, για να είμαστε πιο δυνατοί».

Βέλγιο: Η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, καθώς και για τα ταξίδια προς την ΕΕ, ανακοίνωσε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου

Η Επιτροπή αναμένεται εντός της εβδομάδας να αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, καθώς και για τα ταξίδια προς την ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται σε όλη την ΕΕ, πολλά κράτη-μέλη άρχισαν να επαναφέρουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα, βασιζόμενα συχνά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό κατά της COVID για την ασφαλή πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, τόνισε η Επίτροπος. «Για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ συνεργάστηκαν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή και παρέδωσαν το μεγαλύτερο διαλειτουργικό ψηφιακό σύστημα πιστοποιητικών COVID στον κόσμο.

Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, και γι’ αυτό ο ισχυρός συντονισμός είναι το κλειδί», πρόσθεσε η Σ. Κυριακίδου.

«Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητοι – σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από την αρχή αυτής της πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε συντονισμό σε έναν τομέα όπου η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη. Στον τομέα της υγείας δεν χρειάζονται μόνο δύο για το ταγκό, χρειάζονται 27», δήλωσε στη συνέχεια.

Εξάλλου, η Σ. Κυριακίδου τόνισε ότι «τώρα αντιμετωπίζουμε μια πανδημία που οφείλεται κυρίως στους μη εμβολιασμένους» και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός συνεχίζει να είναι ένα βασικό όπλο στη φαρέτρα μας. «Ταυτόχρονα όμως, μέχρι να επιτευχθούν αρκετά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο, σημαντικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ όπου χρειάζεται», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενη στην Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (ΗΕΡΑ) , τόνισε ότι διαχειρίζεται πλέον όλες τις κοινές προμήθειες θεραπευτικών προϊόντων και συνεργάζεται με εταιρείες και χώρες που συμμετέχουν στην Κοινή Συμφωνία Προμηθειών για να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση σε πολλά υποσχόμενες θεραπείες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ή ένα ισχυρό HERA, χωρίς ένα ισχυρό Πλαίσιο Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ. «Πρέπει να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για όλες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα