Διεθνή

Γερμανία: Παραγγέλνει 40.000 εμβόλια για ευλογιά πιθήκων

Έως τώρα η χώρα έχει καταγράψει 5 κρούσματα

Parallaxi
γερμανία-παραγγέλνει-40-000-εμβόλια-για-ευ-920383
Parallaxi

Η απομόνωση των κρουσμάτων πιθανότατα αρκεί ως μέτρο για να συγκρατηθεί η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο οποίος πάντως ανακοίνωσε ότι η χώρα θα προμηθευτεί προληπτικά 40.000 δόσεις εμβολίου.

Ειδικό εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, ωστόσο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το εμβόλιο για τη συγγενική ασθένεια της ευλογιάς, η οποία εξαλείφθηκε από τον πλανήτη τον περασμένο αιώνα, προσφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας.

Μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει καταγράψει πέντε κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, η οποία ενδημεί στην κεντρική και δυτική Αφρική αλλά δεν έχει ξαναμφανιστεί στην Ευρώπη σε τέτοιο επιδημικό ξέσπασμα.

Για την ώρα, μέτρα όπως η απομόνωση των ασθενών για 21 ημέρες επαρκούν για να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

«Αν οι λοιμώξεις επεκταθούν θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενους εμβολιασμούς δακτυλίου, οι οποίοι δεν συνιστώνται σε αυτή τη φάση αλλά δεν αποκλείεται να χρειαστούν» δήλωσε ο Λάουτερμπαχ, αναφερόμενος στην πρακτική του εμβολιασμού των επαφών κάθε ασθενή. Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέβη την Δευτέρα σε ανάλογες δηλώσεις, λέγοντας πως δεν απαιτείται μαζικός εμβολιασμός αλλά τήρηση απλών μέτρων όπως η καλή υγιεινή και η ασφαλής σεξουαλική συμπεριφορά.

Πολλά, όχι όμως όλα, τα κρούσματα αφορούν άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, και το ενδεχόμενο σεξουαλικής μετάδοσης δείχνει πιθανό, χωρίς όμως να έχει τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα.

Σε όλο τον κόσμο, τα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα υπερβαίνουν τα 250, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η Γερμανία παρήγγειλε το εμβόλιο της Bavarian Nordic, η οποία είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι υπέγραψε συμβόλαιο προμήθειας με ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονομάζεται,.

Η αμερικανική κυβέρνηση γνωστοποίησε στο μεταξύ ότι το απόθεμά της περιλαμβάνει 1.000 δόσεις του εμβολίου Bavarian Nordic, ποσότητα που σχεδιάζεται να αυξηθεί.

ΠΗΓΗ: in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα