Top

Γερμανία: Σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” – Δραματική πρόβλεψη για 100.000 νεκρούς

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
γερμανία-σε-κατάσταση-έκτακτης-ανάγ-837364
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” βρίσκεται η Γερμανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος προβλέπει ακόμη και επιπλέον 100.000 νεκρούς, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, ακόμη και lockdown.

Μιλώντας στο podcast του δικτύου Βόρειας Γερμανίας NDR, ο κ. Ντρόστεν τονίζει ότι “πρέπει να κλείσουν τα κενά του εμβολιασμού”, με τον ιδανικό στόχο να είναι ένας πληθυσμός που θα έχει εμβολιαστεί πλήρως, με τρεις δόσεις. Επειδή ωστόσο, παραδέχεται, δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει σε κάτι τέτοιο, πρέπει βραχυπρόθεσμα να συζητηθούν και πάλι μέτρα “τα οποία πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας”, όπως ο περιορισμός των επαφών. “Περιμένω έναν χειμώνα πολύ απαιτητικό με νέα – και το λέω ήρεμα – μέτρα lockdown”, τονίζει ο Γερμανός επιστήμονας και εκτιμά ότι μέτρα όπως ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από εσωτερικούς χώρους και διάφορες δραστηριότητες (Κανόνας 2G) δεν αρκούν πλέον για να ανακόψουν την πανδημία, εξαιτίας της μεταδοτικότητας της παραλλαγής “Δέλτα”.

Αν δεν αντιδράσουμε τώρα με αυστηρότερα μέτρα, με δεδομένη την εμπειρία της Βρετανίας, μπορεί να φθάσουμε και στους 100.000 νεκρούς, συνέχισε ο κ. Ντρόστεν, για να τονίσει: “Και πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση”.

Επανέρχονται τα δωρεάν τεστ στη Γερμανία – Σε “κατάσταση καταστροφής” η Βαυαρία

Διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων “το συντομότερο δυνατό” προκειμένου να συντονιστούν οι πολιτικές κατά της πανδημίας επιδιώκει η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Υγείας επαναφέρει τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ, τα οποία είχαν καταργηθεί πριν από έναν μήνα. Την ίδια ώρα, η βαυαρική κυβέρνηση κηρύσσει το κρατίδιο σε “κατάσταση καταστροφής”.

Σύμφωνα με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, πιθανότατα ήδη από την επόμενη εβδομάδα οι πολίτες θα έχουν και πάλι πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα δωρεάν τεστ εβδομαδιαίως, όπως ίσχυε και έως τις 11 Οκτωβρίου. “Πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο κάποιος να μην ελέγχεται για οικονομικούς λόγους”, αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην απόφασή του, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται ακόμη ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να αναφέρουν την κατάσταση εμβολιασμού των ασθενών τους και τον αριθμό των εγκύων που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στη Βαυαρία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι κηρύσσει το κρατίδιο εκ νέου σε “κατάσταση καταστροφής”, λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού. Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο επιτρέπει συντονισμένη και δομημένη προσέγγιση από όλες τις αρχές, τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στον έλεγχο καταστροφής. Προηγουμένως, σε “κατάσταση καταστροφής” βρισκόταν η Βαυαρία από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 4 Ιουνίου 2021. Σήμερα ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έφθασε στο 395,4, ενώ στην περιφέρεια Ρόταλ-Ιν ξεπέρασε το 1100. Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα “η πανδημία να απειλεί τη ζωή και την υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρη τη Βαυαρία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ επιδιώκει πάντως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, να πραγματοποιηθεί “το συντομότερο δυνατό” διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να ληφθούν ενιαία και συντονισμένα μέτρα. Η ίδια, σημείωσε ο κ. Ζάιμπερτ, βρίσκεται για αυτό σε στενή επαφή με όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και με εκπροσώπους της πιθανής μελλοντικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Δίκτυο RND η κυρία Μέρκελ φέρεται δυσαρεστημένη με τα σχέδια των τριών κομμάτων του συνασπισμού “φωτεινός σηματοδότης” (SPD, Πράσινοι, FDP) για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ιταλία: Αυστηρότεροι έλεγχοι για το πράσινο πάσο – Περιορισμός των κινητοποιήσεων των αντιεμβολιαστών

Η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους σε ό,τι αφορά την χρήση του πράσινου πάσου εμβολιασμένου.

Από τα μέσα Οκτωβρίου (όταν το σχετικό μέτρο ετέθη σε ισχύ) μέχρι σήμερα σε όλη την χώρα έχουν επιβληθεί λιγότερα από χίλια πρόστιμα. Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα επιβεβαιώνεται, όπως μετέδωσε από χθες το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι θα περιοριστούν αυστηρά οι διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών: οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε απόκεντρα σημεία των διαφόρων πόλεων, δεν θα επιτρέπονται πορείες και σε περίπτωση συνωστισμού θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας και θα επιβάλλεται η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Παράλληλα, θα απαγορευθούν διαδηλώσεις κοντά σε ευαίσθητους στόχους, γραφεία κομμάτων, συνδικάτα και υπουργεία.

“Πρέπει να μείνουν σε ισχύ όλα τα μέτρα που υιοθετήσαμε και οφείλουμε να παρακινήσουμε με κίνητρα τους πολίτες ώστε να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν μπορούμε να κινδυνεύσουμε να βρεθούμε στη δύσκολη θέση άλλων ευρωπαϊκών χωρών”, τόνισε ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Κάρλο Σιμπίλια.

“Οι εμβολιασμένοι πολίτες που σέβονται τους κανόνες δικαιούνται ασφαλείς χώρους για την καθημερινή ζωή τους. Πρέπει να εγγυηθούμε το δικαίωμα στην διεξαγωγή κινητοποιήσεων, αλλά επιβάλλεται και να υπάρξει ισορροπία, με σεβασμό παράλληλα στα δικαιώματα στην υγεία, στην εργασία και στην παιδεία” δήλωσε, τέλος, η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε.

Ιταλία: Από 1η Δεκεμβρίου η τρίτη δόση για τους 40 με 60 χρόνων

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα ανακοίνωσε ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα αρχίσει να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού στους πολίτες ηλικίας 40 με 60 ετών.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι έως τώρα έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις το 83,7% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει την τρίτη δόση 2,4 εκατομμύρια Ιταλοί. Πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ευπαθείς ομάδες και υγειονομικούς. Επί του παρόντος έχει εμβολιαστεί με «αναμνηστική δόση» το 40% αυτών που δικαιούνται 3η δόση.

Με την επέκταση της νέας αυτής εκστρατείας στους κατοίκους της χώρας από 40 έως 60 ετών, η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγηθεί, εν δυνάμει, σε άλλα 15 εκατομμύρια πολίτες.

ΗΠΑ: Πάνω από 900.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού μέσα σε μια εβδομάδα

Περίπου 900.000 Αμερικανάκια ηλικίας 5 έως 11 ετών θα έχουν λάβει μέχρι το τέλος της ημέρας (ώρα ΗΠΑ) την πρώτη τους δόση του εμβολίου της Pfizer για την Covid-19 από τότε που ξεκίνησε στη χώρα η εκστρατεία εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας πριν από μια εβδομάδα.

Αυτή είναι “μια καλή αρχή”, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση της πανδημίας, Τζεφ Ζίεντς, ανακοινώνοντας τα στοιχεία σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Προέβλεψε επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα κέντρα εμβολιασμού θα προμηθεύονται σταδιακά με δόσεις εμβολίων για παιδιά.

Στις ΗΠΑ ζουν 28 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών.

Περίπου “700.000 περισσότερα ραντεβού έχουν ήδη κλείσει” σε φαρμακεία, πρόσθεσε ο Ζίεντς.

Εκτός από τα φαρμακεία, εμβόλια μπορούν να χορηγούνται από ορισμένους παιδιάτρους, σε νοσοκομεία παίδων ή σε εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτή τη νέα καμπάνια. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί 20.000 τοποθεσίες εμβολιασμού για παιδιά, υπενθύμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μετά την έγκριση των υγειονομικών αρχών.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση τριών εβδομάδων, όπως και στις λοιπές ηλικιακές ομάδες. Αλλά η δόση έχει προσαρμοστεί σε 10 μικρογραμμάρια, σε σύγκριση με τα 30 μικρογραμμάρια που χορηγείται στις μεγαλύτερες ομάδες.

“Ακόμα κι αν τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά απέναντι σε αυτόν τον ιό από όσο οι ενήλικες, συνεχίζουν να διατρέχουν κίνδυνο”, τόνισε η Ροσέλ Ουαλένσκι, διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), της κύριας ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας της χώρας.

Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφουν κατά μέσο όρο 73.000 νέα κρούσματα Covid-19 την ημέρα και περίπου 1.000 θανάτους ημερησίως.

Κορονοϊός: Ο EMA εξετάζει το εμβόλιο της Moderna για παιδιά 6 έως 11 ετών

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται συμφωνία με την J&J και το πρόγραμμα COVAX για αποστολή εμβολίων σε ζώνες συγκρούσεων

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία μεταξύ της Johnson & Johnson και του προγράμματος COVAX για τη διανομή εμβολίων κατά της Covid-19 στις φτωχότερες χώρες, προκειμένου να παραδοθούν εμβόλια κατά της Covid-19 της φαρμακοβιομηχανίας αυτής σε ανθρώπους που ζουν σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε τη συμφωνία κατά την έναρξη μιας συνάντησης παγκοσμίων υπουργών Εξωτερικών που συγκάλεσε η Ουάσινγκτον για την πανδημία Covid-19, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως πόσες δόσεις του εμβολίου θα παραδοθούν, πότε και σε ποιες χώρες.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εκστρατείες εμβολιασμού της κυβέρνησης, δεν έχουν μείνει έξω από τις προσπάθειές μας. Πρέπει να προστατευτούν και αυτοί”, δήλωσε ο Μπλίνκεν. “Ανυπομονούμε οι άνθρωποι που βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες να λάβουν προστασία κατά της Covid-19 το συντομότερο δυνατόν”.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μετά τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών που διοργανώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα αγοράσει 500 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις εμβολίων για να τις δωρίσει σε άλλες χώρες.

Εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας δηλώνουν ότι οι πλούσιες χώρες δεν έχουν κάνει αρκετά ως προς αυτό και επικρίνουν τις ΗΠΑ κυρίως για τον προγραμματισμό χορήγησης αναμνηστικών δόσεων σε πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση ακόμη στα εμβόλια.

Δηλώνουν επίσης ότι οι προγραμματισμένες δωρεές δόσεων από τις ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτες αλλά δεν επαρκούν και σημειώνουν ότι το εμβόλιο είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν προηγμένες υποδομές για την αποθήκευση και τη μεταφορά των δόσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα