Διεθνή

Γερμανία: Το χωριό που έγινε συμβολικό πεδίο μάχης για τους ακτιβιστές του κλίματος

Θέλουν να σταματήσουν την κατεδάφιση του χωριού προκειμένου να δημιουργηθεί ανθρακωρυχείο

Parallaxi
γερμανία-το-χωριό-που-έγινε-συμβολικό-957935
Parallaxi

Αστυνομικές δυνάμεις από όλη τη Γερμανία αποστέλλονται στο Lützerath στη δυτική Γερμανία για να εκκαθαρίσουν τις εγκαταστάσεις από ακτιβιστές του κλίματος, οι οποίοι έχουν χτίσει οδοφράγματα για να σταματήσουν την κατεδάφιση του χωριού υπέρ ενός ανθρακωρυχείου.

Αφού η περιφερειακή κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υποχώρησε τελικά στις απαιτήσεις του ενεργειακού κολοσσού RWE και αποφάσισε ότι το χωριό πρέπει να κατεδαφιστεί για να δημιουργηθεί στη θέση του ένα ανθρακωρυχείο το φθινόπωρο του 2022, όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ωστόσο, το χωριό έχει καταληφθεί από ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι επικρίνουν την εκδίωξη των κατοίκων καθώς και τα σχέδια για ένα νέο ανθρακωρυχείο σε μια εποχή που η Γερμανία πρέπει να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα για να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.

Το Lützerath, το οποίο συνορεύει με το υπαίθριο λιγνιτωρυχείο Garzweiler II στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (NRW), έχει γίνει ένα συμβολικό πεδίο μάχης για τους ακτιβιστές του κλίματος στη Γερμανία, αλλά πρόκειται να αφαιρεθεί εντελώς για να παρέχει πρόσθετη ικανότητα παραγωγής ενέργειας εν μέσω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης , την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την κυβέρνηση της πολιτείας NRW και την ενεργειακή εταιρεία RWE ανακοινώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου. «Εάν διατηρούνταν το Lützerath, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ο όγκος παραγωγής που απαιτείται για τη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού τα επόμενα οκτώ χρόνια, δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του υπαίθριου ορυχείου και δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη επανακαλλιέργεια», αναφέρει η NRW. ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας .

Η απόφαση να γκρεμιστεί το χωριό ήρθε εν μέσω μιας ευρύτερης αναμόρφωσης της πολιτικής άνθρακα του κράτους , βάσει της οποίας η NRW θα τερματίσει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων έως το 2030 – σε αντίθεση με την προθεσμία του 2038 που ορίζει ο νόμος – αλλά θα αυξήσει προσωρινά τη χρήση του λιγνίτη (καφές άνθρακας) εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Δύο εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στην πολιτεία πρόκειται να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι την άνοιξη του 2024. Μια «μεγάλης κλίμακας επιχείρηση», κατά την οποία θα αφαιρεθούν τα οδοφράγματα, οι άνθρωποι αποχώρησαν, σπίτια κατεδαφίστηκαν και δέντρα καθαρίστηκαν, σχεδιάζεται στο Lützerath, ο υπουργός Εσωτερικών της NRW Herbert Reul (CDU) ανακοινώθηκε.

Οι περισσότεροι από τους αρχικούς κατοίκους του Lützerath έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη και οι ακτιβιστές κατά του άνθρακα ζουν τώρα στα εγκαταλελειμμένα σπίτια. «Στο τέλος, το Lützerath πρέπει να είναι άδειο», είπε ο Reul. Οι ακτιβιστές για το κλίμα διαμαρτύρονται για τα σχέδια της RWE από τότε που ένα δικαστήριο νωρίτερα αυτό το έτος αποφάσισε υπέρ της επέκτασης του χώρου εξόρυξης της εταιρείας, η οποία θα περιλαμβάνει την περιοχή όπου βρίσκεται το Lützerath. Το δικαστήριο είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρχαν εναλλακτικά υπαίθρια ορυχεία για την κάλυψη της απαραίτητης ζήτησης λιγνίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Spiegel, συγκεντρώνονται αστυνομικοί από 14 ομοσπονδιακές περιφέρειες για την προετοιμασία της έξωσης των ακτιβιστών από το χωριό, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ετοιμάζονται επίσης αστυνομικά άλογα και σκύλοι καθώς και κανόνια νερού.

«Όσο οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θέτουν τους κανόνες της ενεργειακής μετάβασης [της Γερμανίας], δεν θα υπάρξει καμία. Ειδικά όχι μία που θα έρθει γρήγορα και αρκετά δίκαια», έγραψαν η Luisa Neubauer και η Pauline Bruenger, δύο εξέχουσες ακτιβίστριες του κινήματος νεολαίας Fridays for Future, σε ένα φιλοξενούμενο σχόλιο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα TAZ.

Η Neubauer ταξίδεψε επίσης στο Lützerath για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, οι ακτιβιστές ετοιμάζονται να αποκρούσουν την αστυνομία. Σύμφωνα με επιτόπιους δημοσιογράφους του ειδησεογραφικού πρακτορείου dpa, οι διαδηλωτές έχουν κατασκευάσει πρόσθετα οδοφράγματα και έχουν εγκλωβίσει κάνιστρα αερίου στο σκυρόδεμα των δρόμων που οδηγούν στο χωριό για να επιβραδύνουν την πρόοδο των αστυνομικών δυνάμεων.

ΠΗΓΕΣ: euractiv.gr / DW

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα