Top

Η Γερμανία βάζει την Κύπρο στις χώρες υψηλού κινδύνου

Αποφασίζει η Αυστραλία για συνέχιση ή άρση του lockdown - Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα στην Ιρλανδία.

Parallaxi
η-γερμανία-βάζει-την-κύπρο-στις-χώρες-υ-782864
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας αυτήν την ώρα στον κόσμο.

Η εικόνα της πανδημίας, χθες Δευτέρα 5 Ιουλίου

Γερμανία: Εκτός «περιοχών παραλλαγών» του κορωνοϊού Πορτογαλία, Βρετανία, Ρωσία, Ινδία και Νεπάλ

Στις περιοχές «μεγάλου αριθμού κρουσμάτων» κατατάσσονται από αύριο η Πορτογαλία, η Βρετανία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Ρωσία, η Ινδία και το Νεπάλ, οι οποίες έως τώρα θεωρούνταν «περιοχές παραλλαγής» του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού και η 14ήμερη καραντίνα ήταν υποχρεωτική, ακόμη και για εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες από τον Covid-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι συγκεκριμένες περιοχές «υποβαθμίζονται» κατά μια βαθμίδα και όσοι εισέρχονται πλέον στη Γερμανία από αυτές δεν υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα, εφόσον έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή αρνητικό τεστ για κορωνοϊό. Διαφορετικά, ισχύει η υποχρέωση της παραμονής σε καραντίνα, η οποία μπορεί να διακοπεί έπειτα από πέντε ημέρες με αρνητικό τεστ.

Αντίθετα, Κύπρος και Καταλονία επιστρέφουν στις λίστες του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ με τις «περιοχές κινδύνου», καθώς ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών ξεπέρασε ξανά το όριο των 50. Όποιος επιστρέφει στη Γερμανία από «απλή» περιοχή κινδύνου πρέπει να προσκομίζει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ για κορωνοϊό και δεν υποχρεούται να τεθεί σε καραντίνα.

Ιρλανδία: Το 70% των κρουσμάτων κορωνοϊού οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού ενοχοποιείται πλέον για πάνω από το 70% των μολύνσεων που επιβεβαιώνονται στην Ιρλανδία σε ημερήσια βάση, ενημέρωσε κορυφαίο στέλεχος των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας χθες Δευτέρα.

Ο Τόνι Χούλοχαν, ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών (chief medical officer, CMO) στο Υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 365 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων μολύνσεων να φθάνει τις 274.306 στην Ιρλανδία.

Η χώρα θρηνεί συνολικά 5.000 θανάτους εξαιτίας του COVID-19.

«Αν και η παραλλαγή αυτή συνεχίζει να αποτελεί απειλή, όσοι από εμάς έχουμε εμβολιαστεί πλήρως μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο εμβόλιό μας» τόνισε ο Χούλοχαν, τονίζοντας πως το παραλλαγμένο στέλεχος απειλεί κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή βρίσκονται στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους.

Παρότρυνε το κοινό να τηρεί τις συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και να εμβολιαστεί μόλις έχει τη δυνατότητα.

Κατά τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, ως την 27η Ιουνίου είχαν χορηγηθεί πάνω από 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν δήλωσε σε ΜΜΕ νωρίτερα πως λογαριάζει ότι το 50% του πληθυσμού (4,9 εκατ.) έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως για τον COVID-19.

Χθες οι Αρχές προχώρησαν στην άρση περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στη χώρα. Περισσότεροι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σε γάμους μπορούν να παρίστανται ως και 50 προσκεκλημένοι το μέγιστο.

Επίσης χθες καταργήθηκαν οι περιορισμοί στον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να συναντιούνται σε εσωτερικούς χώρους, με την προϋπόθεση ότι έχουν εμβολιαστεί όλοι, σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία RTÉ. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον COVID-19, που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου, θα ισχύει στην Ιρλανδία από τη 19η Ιουλίου.

Ιράν: Περισσότερα από 16.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Το Υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.025 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στην Ισλαμική Δημοκρατία να φθάνει τα 3.270.843.

Οι θάνατοι 157 ασθενών με τον COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 84.949 νεκρούς μέχρι στιγμής από την εκδήλωσή της στην ιρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Ιράν νοσηλεύονται 3.255 ασθενείς, κατά το Υπουργείο Υγείας.

Μέχρι χθες στη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον COVID-19 4,47 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων 2 εκατ. και πλέον έχουν λάβει και τις δύο.

Μεξικό: Ακόμα 67 θάνατοι από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 67 ασθενείς με τον COVID-19 και διαγνώστηκαν 1.805 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 233.689 νεκρούς επί συνόλου 2.541.873 μολύνσεων.

Ωστόσο η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο επίσημος απολογισμός, ο 4ος βαρύτερος παγκοσμίως, είναι υποτιμημένος. Δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν, για δεύτερη φορά φέτος, πως οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 στην πραγματικότητα είναι κατά σχεδόν 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Γερμανία: 31 νέοι θάνατοι από κορωνοϊό

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 440 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.731.564, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, 31 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 91.062 νεκρούς μέχρι στιγμής, κατά την ίδια πηγή.

Ισραήλ: 500 νέα κρούσματα κορωνοϊού, κανένας θάνατος

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (5/7) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν 500 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 843.390.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στις 2.766, στο υψηλότερο επίπεδο από τη 15η Απριλίου. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν στους 35. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παρέμεινε αμετάβλητος στους 6.429 νεκρούς. Ο αριθμός των πολιτών του Ισραήλ που έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 ξεπέρασε τα 5,65 εκατομμύρια ή το 60,6% του πληθυσμού.

Νωρίτερα χθες το Υπουργείο Υγείας σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ως προς την αποτροπή της μόλυνσης υποχώρησε στο 64% μεταξύ της 6ης Ιουνίου και της 3ης Ιουλίου εξαιτίας της εξάπλωσης της πολύ πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα. Ανερχόταν στο 94,3% μεταξύ της 2ης Μαΐου και της 5ης Ιουνίου. Πάντως, το Υπουργείο Υγείας συμπλήρωσε πως η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech σε ό,τι αφορά την αποτροπή των εισαγωγών σε νοσοκομεία, των σοβαρών μορφών της νόσου και της θνητότητας εκτιμά πως βρίσκεται περί το 93%.

Τουρκία: Σχεδόν 4.700 κρούσματα κορωνοϊού – Άλλοι 35 θάνατοι σε μία ημέρα

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν άλλα 4.678 κρούσματα του SARS-CoV-2, επί συνόλου 219.737 τεστ, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 5.449.464.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 35 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Τουρκία να αυξάνεται στους 49.959 νεκρούς μέχρι εδώ από την 11η Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Αφότου άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, τη 14η Ιανουαρίου – αξιοποιείται κυρίως το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac Biotech – έχουν λάβει μια δόση εμβολίου πάνω από 36,25 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, πάντα κατά τα επίσημα δεδομένα. Πάνω από 15,85 εκατ. έχουν λάβει τη δεύτερη δόση των εμβολίων τους. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από τις τουρκικές υγειονομικές αρχές πάνω από 53,65 εκατ., συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών δόσεων.

Ινδία: 553 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 35.000 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 553 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 34.703 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι ινδικές υγειονομικές αρχές τις τελευταίες ημέρες συνεχίζουν να υποδεικνύουν ότι η καμπύλη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού βρίσκεται σε κάθοδο.

Ο απολογισμός των θυμάτων στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 403.281 νεκρούς επί συνόλου 30,62 εκατ. μολύνσεων και πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία ωστόσο ειδικοί έχουν επισημάνει επανειλημμένα πως θεωρούν υποτιμημένα.

Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.

Μαρόκο: Η εταιρία Sothema θα παράγει το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm

Η φαρμακευτική εταιρία Sothema στο Μαρόκο θα αρχίσει σύντομα την παραγωγή πέντε εκατομμυρίων δόσεων μηνιαίως του κινεζικού εμβολίου Sinopharm κατά της COVID-19 στη χώρα, όπως μετέδωσε χθες, Δευτέρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MAP. Η ανακοίνωση έγινε σε μία τελετή υπό την προεδρία του βασιλιά Μοχάμεντ του 6ου, στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση του Μαρόκου, η Sinopharm και η Sothema, η επίσημη εταιρική επωνυμία της οποίας είναι Société Thérapeutique Marocaine, υπέγραψαν συμφωνίες για την παραγωγή του εμβολίου στο Μαρόκο, το οποίο έχει πληθυσμό περίπου 36 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην ίδια εκδήλωση, η κυβέρνηση του Μαρόκου υπέγραψε επίσης μία συμφωνία με τη σουηδική Recipharm αναφορικά με την ίδρυση ενός εργοστασίου στο Μαρόκο για την παραγωγή άλλων σημαντικών εμβολίων.

Το Μαρόκο ενεργοποίησε μία εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID-19 τον Ιανουάριο, ενώ έχει εμβολιάσει περισσότερους ανθρώπους κατά της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες αφρικανικές χώρες.

Μέχρι την 5η Ιουλίου, το Μαρόκο είχε διαθέσει 19,23 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Sinopharm και της AstraZeneca κατά της COVID-19.

H χώρα έχει λάβει 20,4 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τώρα και προγραμματίζει να εμβολιάσει όλο τον πληθυσμό της με ηλικία άνω των 17 ετών.

Το Μαρόκο έχει αναφέρει 534.550 περιστατικά μολύνσεων από την COVID-19 και 9.319 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού.

Αυστραλία-κορονοϊός: Μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα ληφθεί η απόφαση για τη συνέχιση ή μη του λοκντάουν στο Σίδνεϊ, με τον αριθμό των περιστατικών να μειώνεται

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να αποφασίσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες για το αν θα παρατείνει το λοκντάουν κατά της COVID-19 που έχει επιβληθεί στο Σίδνεϊ και αναμένεται να λήξει το βράδυ της Παρασκευής, καθώς τα νέα περιστατικά μολύνσεων μειώθηκαν στην πιο πολυπληθή πολιτεία της Αυστραλίας.

Μόλις 18 νέα περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης της COVID-19 αναφέρθηκαν σήμερα στη Νέα Νότια Ουαλία, που αντιστοιχούν στο 50% του αριθμού των περιστατικών της προηγούμενης ημέρας.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν δήλωσε πως στην απόφασή της θα σταθμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής της να καταστήσει το εφαρμοζόμενο λοκντάουν στην πόλη των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων το τελευταίο, καθώς έχει στόχο να επιταχύνει τους εμβολιασμούς.

«Αυτό θα μετρήσει στη λήψη της απόφασης για το αν (το λοκντάουν των δύο εβδομάδων) τελειώνει την Παρασκευή ή αν θα συνεχίσουμε για μία μεγαλύτερη περίοδο», δήλωσε η Μπερετζικλιάν στους δημοσιογράφους.

«Ελπίζω ότι θα ενημερώσω την κοινότητα αύριο σχετικά με το πώς θα είναι η επόμενη εβδομάδα», είπε η ίδια.

Το Σίδνεϊ εισήλθε σε σκληρό λοκντάουν στις 26 Ιουνίου, προκειμένου να καταστείλει ένα πρόσφατο ξέσπασμα κρουσμάτων μόλυνσης από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού. Οι τοπικοί αξιωματούχοι εκνευρίστηκαν μετά τον εντοπισμό νέων περιστατικών μόλυνσης που σχετίστηκαν με παράνομες συγκεντρώσεις, αλλά και τη μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενισχύοντας το ενδεχόμενο παράτασης του λοκντάουν.

Από τα σημερινά περιστατικά, τα 16 βρίσκονται σε απομόνωση για το συνολικό χρόνο ή μέρος της περιόδου μετάδοσης της μόλυνσης. Δύο από τα περιστατικά πέρασαν χρόνο εντός της κοινότητας σε περίοδο που μπορούσαν να μεταδώσουν την COVID-19.

Το Σίδνεϊ μάχεται για να καταστείλει το χειρότερο ξέσπασμα της COVID-19 για το 2021, με τις συνολικές μολύνσεις να έχουν ξεπεράσει τις 330 από τον εντοπισμό του πρώτου περιστατικού μόλυνσης, πριν από τρεις εβδομάδες σε έναν οδηγό λιμουζίνας που μετέφερε πληρώματα αεροσκαφών που ταξίδευαν στο εξωτερικό.

Η ταχεία ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, η επιβολή λοκντάουν, οι σκληροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και η υψηλή συμμόρφωση της κοινότητας, κράτησαν τους αριθμούς στην Αυστραλία σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών, με λίγα περισσότερα από 30.800 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Νότια Κορέα: Σχεδόν 750 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 4 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 746 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 161.541.

Ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε από την προηγουμένη (+35)· έμεινε πάνω από τα 700 για 7η συναπτή ημέρα. Τις τελευταίες επτά ημέρες, ο μέσος όρος κρουσμάτων έφθασε τα 768 ημερησίως.

Το προηγούμενο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 4 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι εδώ στους 2.032 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,26%.

Αφότου άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα, την 26η Φεβρουαρίου, έχει χορηγηθεί μία δόση εμβολίου για την COVID-19 σε 15,4 εκατ. ανθρώπους ως εδώ, εκ των οποίων ωστόσο μόνο 5,36 εκατ. έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα