Επικαιρότητα

Γερμανός ιολόγος: Ζούμε το πρώτο ενδημικό κύμα της covid-19

Η πανδημία τελείωσε, αλλά παραμένει ζωτικής σημασίας η προστασία των ευπαθών ομάδων

Parallaxi
γερμανός-ιολόγος-ζούμε-το-πρώτο-ενδημ-785742
Parallaxi

Ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charite στο Βερολίνο, Κρίστιαν Ντρόστεν, δήλωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει πλέον τελειώσει και πλέον ζούμε «το πρώτο ενδημικό κύμα του ιού SARS-CoV-2».

Ο Κρίστιαν Ντρόστεν, σύμβουλος της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε δηλώσεις του είπε πάντως ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με τη χρήση μάσκας ή την απομόνωση.

Με την άποψη του καθηγητή Ιολογίας συμφώνησε και ο υπουργός Υγείας, και καθηγητής Επιδημιολογίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, που προειδοποίησε κατά της άμεσης άρσης των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας ότι «θα συνιστούσε απροσεξία».

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ επισήμανε ότι ο καθηγητής Ντρόστεν «έχει δίκιο ότι έχουμε περάσει στην ενδημική κατάσταση των κυμάτων κορονοϊού, τα οποία επηρεάζουν πλέον μόνο τμήματα του πληθυσμού».

Αλλά πρόσθεσε ότι «οι κλινικές είναι γεμάτες, το προσωπικό τους υπερφορτωμένο, οι θάνατοι πολλοί και ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει», εξηγώντας ότι η μόνιμη εξαφάνιση του παθογόνου είναι απίθανη, παρά τα προστατευτικά μέτρα και τους εμβολιασμούς και έτσι ο ιός θα επιστρέφει πάντα, αλλά πιθανότατα μακροπρόθεσμα μόνο με ήπια συμπτώματα.

Πάντως, ο φιλελεύθερος (FDP) υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Κρίστιαν Ντρόστεν, ζήτησε άμεση κατάργηση όλων των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό. «Ο Κρίστιαν Ντρόστεν ήταν ένας από τους πιο προσεκτικούς επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα το συμπέρασμά του είναι ότι η πανδημία τελείωσε και ότι βρισκόμαστε σε ενδημική κατάσταση. Ως πολιτική συνέπεια, θα πρέπει να καταργήσουμε τα τελευταία μέτρα προστασίας», δήλωσε ο Μάρκο Μπούσμαν.

Σύμφωνα με τον γερμανικό ομοσπονδιακό νόμο, οι κυβερνήσεις των κρατιδίων αποφασίζουν για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν σε κάθε περιοχή, με αποτέλεσμα οι κανονισμοί να διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα