Top

Για κάποιες χώρες πέρασε το ζενίθ της Όμικρον και άλλες κάνουν τον χειρότερο απολογισμό

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την πανδημία σε όλον τον κόσμο

Parallaxi
για-κάποιες-χώρες-πέρασε-το-ζενίθ-της-ό-866540
Parallaxi

  • Τουρκία: Ο χειρότερος απολογισμός 24ώρου εδώ και 9 μήνες – Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί

309 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό εδώ και πάνω από 9 μήνες. 356 θάνατοι σε διάστημα 24 ωρών είχαν καταγραφεί στις 5 Μαΐου.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων που ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Υγείας ήταν 94.730.

Στα τέλη Δεκεμβρίου τα νέα κρούσματα κορωνοϊού κυμαίνονταν καθημερινά γύρω στις 20.000, αλλά μετά την εμφάνιση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον» καταγράφεται έξαρση, ξεπερνώντας ακόμη και τις 110.000 νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά προέτρεψε ειδικά τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν πιστά τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό. «Το γεγονός ότι οι μολύνσεις από την Όμικρον παρουσιάζουν γενικά ηπιότερα συμπτώματα δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά. Ας μην λησμονούμε ότι ο αριθμός των θανάτων είναι υψηλός», έγραψε ο Κοτζά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε ό,τι αφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, 57,58 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, 52,65 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι και 26,36 εκατομμύρια έχουν λάβει τη λεγόμενη αναμνηστική δόση.

Από την έναρξη της πανδημίας η Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο 5,82 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 192 χώρες του κόσμου, ενώ οι μολύνσεις υπολογίζονται συνολικά σε 413,74 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

  • Γερμανία: Περάσαμε την κορύφωση της Όμικρον – Σταδιακή άρση περιορισμών

«Περάσαμε την κορύφωση του κύματος της παραλλαγής Όμικρον – σχεδόν ακριβώς την ημέρα που είχα προβλέψει πριν από έναν μήνα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και επισήμανε ότι, κατά συνέπεια, είναι πλέον εφικτή κάποια «μέτρια» χαλάρωση των περιορισμών.

Ενόψει της αυριανής διάσκεψης των Πρωθυπουργών των κρατιδίων με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, έχει ήδη διαρρεύσει η πρόταση του ομοσπονδιακού κράτους για σταδιακή άρση πολλών περιορισμών έως τις 20 Μαρτίου. «Τις στηρίζω πλήρως», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ σήμερα στην εφημερίδα BILD. Έως τις 20 Μαρτίου «θα ανασταλεί η ισχύς των πιο αυστηρών προστατευτικών μέτρων», εξήγησε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη χαλάρωση, «προκειμένου να μη διακινδυνεύσουμε νέα άνοδο των κρουσμάτων».

Στις 18 Ιανουαρίου ο Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής επιδημιολογίας, είχε προβλέψει ότι το κύμα της παραλλαγής Όμικρον θα κορυφωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Εκ του αποτελέσματος, σημείωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στους επιστήμονες που δημιούργησαν μοντέλο υπολογισμού της πορείας της πανδημίας, «φαίνεται πόσο καλά λειτουργεί το μοντέλο των Μάιερ και Μπρόκμαν». Επιπλέον, τόνισε, κατέστη δυνατόν να ληφθούν εγκαίρως αποτελεσματικά μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των θανάτων και να περάσουμε αυτό το κύμα καλύτερα από ό,τι άλλες χώρες. «Θα πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι ότι κάτι λειτούργησε εδώ», δήλωσε.

Κύπρος: Χαλάρωση μέτρων σε εστίαση – διασκέδαση, σχολεία και μείωση της τηλεργασίας

  • Ολλανδία: Αίρονται τα περισσότερα μέτρα από τις 25 Φεβρουαρίου

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι από τις 25 Φεβρουαρίου αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, καθώς παρατηρείται μείωση των νοσηλειών και των μολύνσεων.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν επομένως να επιστρέψουν στο ωράριο λειτουργίας που τηρούσαν πριν από την πανδημία. Καταργείται επίσης η προστατευτική μάσκα στους περισσότερους δημόσιους χώρους, αλλά και ο κανόνας περί τήρησης των αποστάσεων.

Η Ολλανδία είχε επιβάλει σκληρά περιοριστικά μέτρα τον Δεκέμβριο, όταν καταγραφόταν εκτίναξη των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Σταδιακά όμως τα καταργεί.

«Η χώρα ανοίγει και πάλι», είπε ο υπουργός Υγείας Ερνστ Κούιπερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στις 25 Φεβρουαρίου «θα επιστρέψουμε στις κανονικές ώρες λειτουργίας», όπως ήταν πριν από την πανδημία, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μπαρ και εστιατόρια.

«Οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές, παρά μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα αεροδρόμια» διευκρίνισε. «Θα ήταν συνετό να τηρείτε τις αποστάσεις και να φοράτε μάσκα, όμως δεν υπάρχει καμία υποχρέωση» για κάτι τέτοιο, τόνισε.

Ο Κούιπερς προειδοποίησε ωστόσο ότι «η πανδημία δεν τελείωσε» και τα ευάλωτα πρόσωπα θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν.

  • Βρετανία: 46.186 νέες μολύνσεις, 234 θάνατοι 

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα 46.186 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 234 θανάτους ασθενών που είχαν διαγνωστεί θετικοί έως και 28 ημέρες νωρίτερα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο απολογισμός της Τρίτης είναι συχνά υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες ημέρες, καθώς περιλαμβάνει θανάτους ασθενών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο εβδομαδιαίος δείκτης τόσο για τις νέες μολύνσεις όσο και για τους θανάτους παρουσιάζει πτωτική τάση σε σύγκριση με εκείνους των προηγούμενων εβδομάδων.

Ειδικότερα, τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφεται μείωση των νέων μολύνσεων κατά 27,6% και των θανάτων κατά 35,5% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία με περισσότερους από 160.000 νεκρούς.

  • Σλοβακία: Το εμβόλιο της Novavax ελπίζουν να πείσει τους σκεπτικιστές

Το υπουργείο Υγείας της Σλοβακίας άνοιξε σήμερα την πλατφόρμα για τις εγγραφές για το νέο εμβόλιο της Novavax κατά του κορονοϊού, το οποίο οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα πείσει τους σκεπτικιστές καθώς παρασκευάστηκε σύμφωνα με μια πιο συμβατική τεχνολογία.

Η Σλοβακία, χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, παρουσιάζει ποσοστό εμβολιασμού από τα πιο χαμηλά της ΕΕ, με μόνο το 51% του πληθυσμού εμβολιασμένο με δύο δόσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

«Οι εγγραφές θα αρχίσουν σήμερα, 15 Φεβρουαρίου και η ίδια η διαδικασία του εμβολιασμού στο τέλος του μήνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Ζουζάνα Ελιάσοβα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρίας ως το πέμπτο επίσημο εμβόλιο στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει τότε ότι ήλπιζε πως το εμβόλιο, με την ονομασία Nuvaxovid, θα «μπορεί να είναι μια ισχυρή ενθάρρυνση για τους ανεμβολίαστους ή αυτούς που δεν έκαναν την αναμνηστική τους δόση!».

Οι Σλοβάκοι ανοσολόγοι χαιρέτισαν επίσης το νέο εμβόλιο. «Ανυπομονώ να αρχίσει η χρήση του Nuvaxovid γιατί μπορεί να αυξήσει τη βούληση των Σλοβάκων να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Πέτερ Βισολάζσκι, πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης των γιατρών.

Το εμβόλιο της Novavax βασίζεται στη λεγόμενη τεχνολογία των πρωτεϊκών υποενοτήτων, η οποία είναι δοκιμασμένη, καθώς χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τον εμβολιασμό των ανθρώπων κατά ασθενειών όπως η ηπατίτιδα Β και ο κοκκύτης.

Σύμφωνα με τον Βισολάζσκι, το γεγονός ότι τα προηγούμενα εμβόλια για την Covid δοκιμάστηκαν σε βλαστοκύτταρα από έμβρυα που είχαν αποβληθεί μπορεί να αποθάρρυνε τους πιστούς Σλοβάκους από το να εμβολιαστούν.

«Η χρήση μιας τεχνολογίας δοκιμασμένης και πιο συμβατικής μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό επιχείρημα στη Σλοβακία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Σλοβακία παρήγγειλε 600.000 δόσεις του εμβολίου της Novavax, από τις οποίες οι πρώτες 34.000 δόσεις αναμένεται να φθάσουν την προσεχή εβδομάδα, διευκρίνισε η Ελιάσοβα.

Άλλες χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γερμανία, επίσης παρήγγειλαν το Nuvaxovid. Το εμβόλιο εγκρίθηκε και στη Βρετανία.

ΠΟΥ: Η απειλή από την μετάλλαξη Ομικρον παραμένει υψηλή στην ανατολική Ευρώπη

  • Ρωσία: Γερμανός γιατρός θα διενεργήσει τεστ Covid στον Όλαφ Σολτς στην επίσκεψή του στη Μόσχα

Γιατρός από τη γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα θα διενεργήσει τεστ κορονοϊού στον Όλαφ Σολτς κατά την άφιξή του στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα γερμανική κυβερνητική πηγή, ενόψει της συνάντησης μεταξύ του Γερμανού καγκελάριου και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σολτς βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα σε μια αποστολή με υψηλό διακύβευμα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ο πόλεμος, με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη να προειδοποιεί για εκτεταμένες κυρώσεις στην περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.

Το τεστ PCR θα διενεργηθεί στο αεροσκάφος, που έχει ήδη προσγειωθεί στη Μόσχα, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι η καγκελαρία έδωσε την ευκαιρία στη Ρωσία να αποστείλει κάποιον αξιωματούχο για να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε την περασμένη εβδομάδα αίτημα του Κρεμλίνου να υποβληθεί σε ρωσικό τεστ για την COVID-19 όταν έφθασε για τη συνάντησή του με τον Πούτιν, προκειμένου η Ρωσία να μην αποκτήσει πρόσβαση στο DNA του Μακρόν, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου.

  • Χονγκ Κονγκ: Αποκλείει την επιβολή λοκντάουν σε όλη την πόλη ενώ τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται

Η κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ είπε ότι θεωρεί απίθανη την επιβολή lockdown σε όλη την πόλη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η COVID-19, ωστόσο το άλμα στα κρούσματα σημαίνει ότι δεν μπορεί να «αποκλείσει» την πιθανότητα να αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης τον επόμενο μήνα.

Η Λαμ, που δεν έχει επιβεβαιώσει εάν θα επιδιώξει μια ακόμα πενταετή θητεία ως επικεφαλής της υπό κινεζικής κυριαρχίας μητρόπολης, δήλωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησής στην υγειονομική κρίση δεν ήταν ικανοποιητική, με τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό να είναι στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Τα ημερήσια κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20 φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 1.619 κρούσματα σήμερα, νέο ημερήσιο ρεκόρ, με περίπου 5.400 αρχικώς θετικά κρούσματα.

«Δεν υπάρχουν σχέδια για εκτεταμένο lockdown στην πόλη», δήλωσε η Λαμ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν μπορούμε να παραδοθούμε στον ιό. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε.

Ερωτηθείσα εάν οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη, που έχουν οριστεί για τις 27 Μαρτίου, θα διεξαχθούν κανονικά, η Λαμ δήλωσε ότι ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει, αλλά δεδομένης της «σοβαρότητας και της ταχύτητας αυτού του τελευταίου κύματος» η κατάσταση θα επανεξετάζεται συνεχώς. «Άρα, δεν μπορώ να αποκλείσω την όποια πιθανότητα αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Μια επιτροπή 1.500 μελών, όλα ελεγμένα από τις αρχές για τον «πατριωτισμό» τους και την πίστη τους στο Πεκίνο, συμμετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου κυβερνήτη. Οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη δεν έχουν αναβληθεί ποτέ μετά την επιστροφή της μητρόπολης από τη Βρετανία σε κινεζική κυριαρχία το 1997.

Οι περιορισμοί στις κοινωνικές και δημόσιες συναθροίσεις, που επιβλήθηκαν ύστερα από την εμφάνιση της πανδημίας, βοήθησαν τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να καταπνίξουν το φιλοδημοκρατικό κίνημα, του οποίου οι μαζικές διαμαρτυρίες συντάραξαν την πόλη το 2019 ενώ ο νόμος εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε από το Πεκίνο τον Ιούνιο του 2020 ουσιαστικά έδωσε τέλος στην αναταραχή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα