Επικαιρότητα

Γιατί δεν αποδέχομαι την πρόσκληση σε δείπνο του δημάρχου Κ. Ζέρβα

Δυο λόγια της Έλλης Χρυσίδου με αφορμή την αυριανή ημέρα.

Parallaxi
γιατί-δεν-αποδέχομαι-την-πρόσκληση-σε-863090
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Λέξεις: Έλλη Χρυσίδου

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, την Τρίτη 8 Μαρτίου, ο δήμαρχος κ. Κ. Ζέρβας, κάλεσε σε δείπνο, σε γνωστό εστιατόριο της πόλης, τις γυναίκες δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων για να τις τιμήσει.

Κύριε Ζέρβα, κάτω από άλλες συνθήκες, όπως αυτές πριν το 2014 και σε άλλο πλαίσιο, όχι σ΄αυτό του δημάρχου, θα μπορούσαμε να είμαστε ίσως και φίλοι και να είχαμε την ίδια αγωνία για την πόλη μας.

Από το 2014, σχεδιάσατε εσύ, οι συνεργάτες σου και οι σύμβουλοί σου, ένα πλαίσιο για να τοποθετήσεις τον εαυτό σου ως τον ανώτατο άρχοντα που αντιλαμβάνεται όλα τα θέματα, κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, πολιτικά εντέλει, απλώς επιφανειακά, ώστε να εξυπηρετούν πρόσκαιρα τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και την στείρα επικοινωνιακά εικόνα σου. Σ΄αυτό το πλαίσιο όπως αντιλαμβάνεσαι, σε σχέση με αυτά που πιστεύω και υποστηρίζω, με τη μέχρι σήμερα στάση μου απέναντι στην ίδια την ζωή, δεν υπάρχει κοινός χώρος για εμάς.

Αν για εσένα/εσάς, η 8η Μάρτη, είναι μια μέρα γιορτής για λουλούδια και καρδούλες, μια μέρα για έξοδο και χαρούμενες, εφησυχασμένες παρεούλες, μια μέρα αποδοχής ότι όλα είναι καλά και όπως πρέπει, για εμένα, είναι μέρα σκέψης, αναστοχασμού, διεκδίκησης και αγώνα.

Ιδιαίτερα σήμερα, μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση της χώρας, μετά τα δυο σκληρά χρόνια της πανδημίας τουcovid19, και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αυτή η μέρα έχει ακόμη ιδιαίτερο συμβολισμό. Απαιτεί τιμή στη μνήμη των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, απαιτεί αναγνώριση και τιμή στις γυναίκες θύματα της έμφυλης βίας και των πατριαρχικών στερεοτύπων, στις γυναίκες θύματα του πολέμου και της προσφυγιάς, στις γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού, ανισότητας και μη αμειβόμενης εργασίας.

Σήμερα, ακόμη περισσότερο που οι κοινωνίες γίνονται πιο συντηρητικές εξαιτίας του φόβου και της ανασφάλειας, σήμερα που υπάρχουν ακόμη ανισότητες, διακρίσεις και εφευρίσκονται άλλοθι για την κακοποίηση και το βιασμό των γυναικών, δε δέχομαι αυτήν τη μέρα να παραβρεθώ σε δείπνο και να χαίρομαι ανερυθρίαστα σε μια τέτοια ευκαιριακή και επικοινωνιακή συνάντηση.

Δεν αποδέχομαι λοιπόν την πρόσκλησή σας, μια πρόσκληση προσχηματικής συνεύρεσης, που είναι ένα ακόμη φτηνό επικοινωνιακό παιχνίδι, γιατί δε δέχομαι την εργαλειοποίηση των αγώνων των γυναικών.

Δεν την αποδέχομαι κ. Ζέρβα, γιατί δεν μου ‘’πάει’’ ούτε αισθητικά αλλά κυρίως, γιατί δεν έχουμε τις ίδιες αγωνίες, γιατί δεν πολιτευόμαστε με τον ίδιο τρόπο.

*Aν πραγματικά θέλετε να τιμήσετε την ημέρα της γυναίκας και τις δημοτικούς συμβούλους, έστω και για συμβολικούς λόγους, ας αναρτήσετε δίπλα στα πορτραίτα των δημάρχων της πολης, αυτό της Άριστη Παγιατάκη, της πρώτης δημάρχου Θεσσαλονίκης για μια μέρα.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Επιδεινώθηκαν οι συνθήκες ζωής των γυναικών παγκοσμίως εν μέσω πανδημίας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα