Διεθνή

Γιατί παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί χιλιάδων πολιτών στην Κίνα;

Οι απειλές από τις αρχές, οι διαδηλώσεις και οι φόβοι για οικονομικό σκάνδαλο

Ιωάννα Κακούρη
γιατί-παγώνουν-οι-τραπεζικοί-λογαρια-920086
Ιωάννα Κακούρη

Σε απροειδοποίητο πάγωμα των λογαριασμών χιλιάδων Κινέζων πολιτών προχώρησαν τον Απρίλιο του 2022 κάποιες από τις αγροτικές τράπεζες της Κίνας.

Έκτοτε, οι πελάτες τους δεν έχουν την παραμικρή πρόσβαση στις καταθέσεις τους –οι οποίες συνολικά αγγίζουν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια- ενώ η απάντηση που έλαβαν αρχικά από την τράπεζα ήταν πως το συμβάν οφείλεται στην αναβάθμιση των εσωτερικών της συστημάτων. Από τον Απρίλιο η τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε καμία άλλη ανακοίνωση, ενώ τα τηλεφωνήματα και τα e-mails των πελατών της παραμένουν αναπάντητα.

Από πράσινο…κόκκινο εν μία νυκτί

Την πρωτοφανή αυτή κατάσταση έρχεται να συμπληρώσει η απαγόρευση των μετακινήσεων στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, η οποία χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση ως πρόφαση προκειμένου να αποτρέψει τους πελάτες να μεταβούν στα καταστήματα των τραπεζών, ώστε να ζητήσουν εξηγήσεις για την κράτηση των χρημάτων τους. 

Οι πελάτες των τραπεζών ισχυρίζονται ότι ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες άλλαξε εν μία νυκτί από πράσινο σε κόκκινο, στις περιοχές που βρίσκονται τα καταστήματα των τραπεζών, όταν οι ίδιοι ξεκίνησαν να ταξιδεύουν προς αυτές για να διαμαρτυρηθούν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που ταξίδευαν σε προορισμούς στους οποίους λάμβαναν χώρα διαμαρτυρίες κατά των τραπεζών, οι εργαζόμενοι στην πρόληψη του κορονοϊού και η αστυνομία τους τηλεφωνούσαν επανειλημμένα, ρωτώντας τους πού θα μείνουν και ζητώντας, μάλιστα, να συναντηθούν. Σε περίπτωση που αρνούνταν, οι κλήσεις των αρμοδίων συνεχίζονταν όλο το εικοσιτετράωρο. Ορισμένοι απ’ αυτούς συνελήφθησαν και υποχρεώθηκαν να υπογράψουν εγγυήσεις με τις οποίες δεσμεύονται να μην διαμαρτυρηθούν.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Γιούζου Ξινμινσέγνκ και η Σαγκάι Χουμίν ερευνώνται ήδη από τις αρχές για παράνομη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και οι απειλές της αστυνομίας

Ωστόσο, την Κυριακή 10 Ιουλίου, περίπου 1000 πελάτες συγκεντρώθηκαν έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας στην πόλη Ζενγκζού, αξιώνοντας μια εξήγηση και μια λύση για την αναίτια δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. 

zhengzhou2.png

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας προσπάθησαν να καταστείλουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ήταν τριπλάσιες των διαδηλωτών, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τελευταίων. Επιπλέον, στα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται άντρες χωρίς διακριτικά, να ορμάνε προς τους διαμαρτυρόμενους και να τους τραυματίζουν.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία 32χρονης γυναίκας που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, η ίδια αντιμετώπισε στη συνέχεια ένα περιστατικό παρενόχλησης από άγνωστους άντρες. Η γυναίκα υποστηρίζει ότι δύο μέρες μετά τη διαδήλωση άκουσε δυνατά χτυπήματα στην πόρτα του σπιτιού της, από άνδρες που ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε διαρροή νερού στο διαμέρισμά της. Στη συνέχεια, παρακολουθούσαν για τις επόμενες τρεις ώρες ολόκληρο το συγκρότημα των διαμερισμάτων, περιμένοντας πότε η ίδια θα έβγαινε.

Τις καταγγελίες της γυναίκας έρχονται να συμπληρώσουν και άλλες αναφορές για παρενόχληση, από πελάτες των τεσσάρων τραπεζών.

Οι φόβοι για χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο

Όλα τα παραπάνω πυροδοτούν την αγωνία των καταθετών ότι πίσω από την αδικαιολόγητη δέσμευση των χρημάτων τους κρύβεται κάποιο σοβαρότερο ζήτημα και ότι τελικά οι καταθέσεις τους θα χαθούν.

Ο Michael Pettis, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, χαρακτήρισε τα γεγονότα «πολύ ανησυχητικά», σχολιάζοντας επίσης πως «η εκρηκτική αύξηση του χρέους στη χώρα δημιουργεί κίνητρα για απάτες».

Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Κίνας δήλωσε ότι οι επαρχίες Henan και Anhui θα αρχίσουν από αυτήν την εβδομάδα να αποπληρώνουν μέρος των κεφαλαίων σε πελάτες με αποταμιεύσεις κάτω των 50.000 γιουάν, αποφεύγοντας να δώσουν περαιτέρω διευκρινήσεις για το ζήτημα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα