Διεθνή

Γιούτα- Σχολεία: Αποσύρεται η Βίβλος λόγω «χυδαιότητας και βίας»

Η καταγγελία που έγινε.

Parallaxi
γιούτα-σχολεία-αποσύρεται-η-βίβλος-λό-1015478
Parallaxi

Σχολική περιφέρεια στην πολιτεία της Γιούτα των ΗΠΑ απέσυρε τη Βίβλο από τα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία με την αιτιολογία ότι περιείχε «χυδαιότητα και βία».

Προηγήθηκε καταγγελία γονέα ότι η Βίβλος του King James έχει υλικό ακατάλληλο για παιδιά. Ο γονιός επικαλέστηκε νόμο του 2022, που έχει ψηφιστεί από τις τοπικές αρχές στη Γιούτα, ο οποίος απαγορεύει τα «πορνογραφικά ή άσεμνα» βιβλία στα σχολεία.

Περισσότερα παρακάτω με βάση το δημοσίευμα από το naftemporiki.gr:

Στόχος του νόμου ήταν τα βιβλία για τον σεξουαλικό προσανατολισμό

Τα περισσότερα από τα βιβλία που έχουν απαγορευτεί μέχρι στιγμής αφορούν θέματα όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα.

Η απαγόρευση της Βίβλου έρχεται εν μέσω μιας μεγαλύτερης προσπάθειας των συντηρητικών των ΗΠΑ στις πολιτείες να απαγορεύσουν τις διδασκαλίες σε αμφιλεγόμενα θέματα όπως τα δικαιώματα των LGBT.

Απαγορεύσεις για ορισμένα βιβλία που θεωρούνται προσβλητικά επιβάλλονται επίσης στο Τέξας, τη Φλόριντα, το Μιζούρι και τη Νότια Καρολίνα. Ορισμένα φιλελεύθερα κράτη έχουν επίσης απαγορεύσει τα βιβλία σε ορισμένα σχολεία και βιβλιοθήκες, επικαλούμενη το ρατσιστικά προσβλητικό περιεχόμενο.

Η καταγγελία

Η απόφαση της Γιούτα ελήφθη αυτή την εβδομάδα από τη Σχολική Περιοχή Ντέιβις, βόρεια του Σολτ Λέικ Σίτι, μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αξιωματούχοι λένε ότι έχουν ήδη αφαιρέσει τα επτά ή οκτώ αντίγραφα της Βίβλου που είχαν στα ράφια τους, σημειώνοντας ότι ούτως ή άλλως η Βίβλος δεν αποτελούσε μέρος του προγράμματος σπουδών, απλά υπήρχε διαθέσιμη στις βιβλιοθήκες των σχολείων. Η επιτροπή δεν διευκρίνισε το σκεπτικό της ή ποια αποσπάσματα περιείχαν «χυδαιότητα ή βία».

Ο νομοθέτης της πολιτείας Γιούτα που έγραψε τον νόμο του 2022 είχε προηγουμένως απορρίψει το αίτημα αφαίρεσης της Βίβλου, αναγνωρίζοντας ότι είναι «προκλητικό διάβασμα» για μικρότερα παιδιά.

«Παραδοσιακά, στην Αμερική, η Βίβλος διδάσκεται καλύτερα και κατανοείται καλύτερα, στο σπίτι και γύρω από την εστία, ως οικογένεια», έγραψε ο Ken Ivory στο Facebook.

Η απόφαση της περιφέρειας καθόρισε ότι το περιεχόμενο της Βίβλου δεν παραβιάζει τον νόμο του 2022, αλλά περιλαμβάνει «χυδαία περιστατικά ή βία που δεν είναι κατάλληλη για νεότερους μαθητές». Το βιβλίο θα παραμείνει στη θέση του στα τοπικά λύκεια.

«Ακατανόητο… δεν περιέχει φωτογραφίες»

Ο Μπομπ Τζόνσον, πατέρας ενός μαθητή δημοτικού σχολείου στη Σχολική Περιοχή Ντέιβις, είπε στο CBS News ότι αντιτίθεται στην αφαίρεση της Βίβλου.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ τι υπάρχει στη Βίβλο που θα έπρεπε να βγάλετε από αυτήν. Δεν είναι ότι έχει φωτογραφίες για παράδειγμα» είπε.

Η περιοχή δεν είναι η πρώτη στις ΗΠΑ που αφαιρεί τη Βίβλο από τα ράφια της.

Μια σχολική περιφέρεια του Τέξας πέρυσι απέσυρε τη Βίβλο από τα ράφια της βιβλιοθήκης μετά από καταγγελίες από μέλη του κοινού που αντιτίθενται στις προσπάθειες των συντηρητικών να απαγορεύσουν ορισμένα βιβλία.

Τον περασμένο μήνα, μαθητές στο Κάνσας ζήτησαν να αφαιρέσουν τη Βίβλο από τη σχολική τους βιβλιοθήκη.

Πηγή: naftemporiki.gr 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα