Ελλάδα

Γκάγκα: «Όχι» σε γενική άρση μέτρων – Τι είπε για τον υψηλό αριθμό θανάτων

"Ν. Θωμαϊδης: Στο 5,8 ο δείκτης θετικότητας."

Parallaxi
γκάγκα-όχι-σε-γενική-άρση-μέτρων-τ-841654
Parallaxi
εικόνα: SOOC/ Κωνστσντίνος Τσακαλίδης

Αρνητική στάση απέναντι στην γενική άρση των μέτρων κράτησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

«Δεν νομίζω πως πρέπει να πάμε σε γενική άρση μέτρων, όπως έγινε στη Δανία, γιατί πιθανώς να υπάρξει μια ήπια χαλάρωση», τόνισε συγκεκριμένα η Υπουργός.

Όσον αφορά στις αποφάσεις για τα μέτρα, που πρόκειται να λάβει και να ανακοινώσει σήμερα η Επιτροπή μετά την συνεδρίαση της, εξήγησε ότι η μουσική θα μπορούσε να επιστρέψει στην εστίαση αλλά μόνο σε χώρους για καθήμενους.

Για τα γήπεδα τόνισε ότι η πληρότητα του 10% μπορεί να αυξηθεί εάν και εφόσον τηρούνται τα μέτρα.

«Είμαστε πιο κοντά στο τέλος» σημείωσε η κα Γκάγκα, αλλά συνέστησε να μην υπάρξει χαλάρωση.

Για τον υψηλό αριθμό των θανάτων τόνισε ότι αποτελεί πολυπαραγοντικό ζήτημα: «Από στους χθεσινούς θανάτους υπήρχαν 80 ανεμβολίαστοι και 27 που είχαν εμβολιαστεί πριν πολλούς μήνες με την 2η δόση, χωρίς να κάνουν την 3η», ανέφερε

Δήλωσε μάλιστα ότι βασικό κομμάτι των θανάτων προέρχεται από ασθενείς που δεν χρήζουν διασωλήνωσης των οποίων η κατάσταση υγείας είναι ήδη επιβαρυμένη και όχι απαραίτητα από αναπνευστική ανεπάρκεια. Σε κάθε περίπτωση δήλωσε πως ο αριθμό είναι μεγάλος και αυτό είναι στενάχωρο

Τσαγκάρης: Σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα οι σκληροί δείκτες της πανδημίας

 Στα ύψη παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, γεγονός αναμενόμενο σύμφωνα με τον Ηρακλή Τσαγκάρη, καθηγητή πνευμονολογίας, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η εμβολιαστική μας κάλυψη είναι ελλιπής. “Η πανδημία είναι εδώ” τόνισε και ο Νίκος Θωμαϊδης, επισημαίνοντας ότι στα τεστ δεν αποτυπώνεται το σύνολο των λοιμώξεων στην κοινότητα.

«Περιμένουμε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Οι σκληροί δείκτες είναι όντως σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα. Χθες στο Βέλγιο, με τον ίδιο πληθυσμό, πέθαναν 28 άνθρωποι. Στην Ιταλία, με εξαπλάσιο πληθυσμό έχει μόνο διπλάσιο αριθμό διασωληνωμένων» ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Τσαγκάρης.

Αυτό συμβαίνει γιατί «η έκταση της πανδημίας έχει ξεπεράσει κάποια όρια, οι επιδόσεις του συστήματος είναι γνωστές και γιατί η εμβολιαστική μας κάλυψη είναι ελλιπής. Ο συνδυασμός των πραγμάτων αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες. Είναι εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη ότι το σύστημα υγείας μας είναι καλύτερο από των υπολοίπων χωρών».

Ν. Θωμαϊδης: Στο 5,8 ο δείκτης θετικότητας

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» δήλωσε ότι η εικόνα από τις αναλύσεις των λυμάτων που επιβλέπει ο ΕΟΔΥ δείχνουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σχετική μείωση του ιιού φορτίου. “Στην Αττική η μείωση ήταν της τάξης του -47%, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας”.

Όπως δήλωσε στα τεστ δεν αποτυπώνεται το σύνολο των λοιμώξεων γιατί πάρα πολλοί, όντας εμβολιασμένοι, περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά.

«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα τεστ, η θετικότητα είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο, σε ποσοστό 5,8%. Έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Η πανδημία είναι εδώ σε μεγάλη διασπορά», τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Έκανε μάλιστα την πρόβλεψη ότι το επόμενο διάστημα, λόγω και των περιβαλλοντικών συνθηκών, θα αυξηθούν τα κρούσματα.

«Δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε. Το δίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι ένα διάστημα με έξαρση λοιμώξεων και να προκύψει ένα κύμα από τη διασπορά του ιού. Μετά την άνοιξη ενδέχεται η μεγάλη αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Θωμαϊδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη η πίεση στο ΕΣΥ είναι τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα εφυσηχασμού στην κοινωνία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα