Top

Γώγος: Aυξημένη η διασπορά κορονοϊού μεταξύ συγγενών και συναδέλφων

Μπορεί να έχουμε ακόμα 2 με 3 εβδομάδες πίεση στα νοσοκομεία και βέβαια αυτό θα αποκλιμακωθεί όταν δούμε να μειώνονται και τα κρούσματα.

Parallaxi
γώγος-aυξημένη-η-διασπορά-κορονοϊού-με-651856
Parallaxi

O Διευθυντής της Παθολογικής και Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General για τις διαφορές στην μετάδοση από το πρώτο κύμα και τις εβδομάδες που απαιτούνται για να μειωθεί το ιικό φορτίο.

Για το εμβόλιο ο κ. Γώγος δήλωσε: ”Eλπίζω αρχές Ιανουαρίου να αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Αυτή τη στιγμή βλέπετε πως είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το μόνο φως στον ορίζοντα είναι το εμβόλιο, πρέπει να εκμεταλευτούμε την δυνατότητα που μας δίνεται και πρέπει να προχωρίσουμε το ταχύτερο δυνατό παντού. Ο χρόνος έχει πολύ μεγάλη σημασία. Υπάρχουν πάντα οι ρυθμιστικές αρχές, αλλού είναι πιο αυστηρές, αλλού είναι πιο ευέλικτες, πρέπει να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει, δηλαδή η προμύθια θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Ενωσή, όπως έχει συζητηθεί ήδη, θα γίνει η κατανομή των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, θα έρθει η ώρα νομίζω σύντομα να γίνει αυτό και στην πατρίδα μας.

Eνώ για την αρχή της αποκλιμάκωσης στο μέτωπο της πανδημίας τόνισε: ‘‘Ο αριθμός των διασωληνομένων και των θυμάτων μας φέρνει κατάθλιψη και σε εμάς τους υγειονομικούς και φυσικά στις οικογένειες των πασχόντων και εκείνων των ανθρώπων που παλεύουν ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα που υπάρχει ο επιβαρυμένος αριθμός των νοσηλευομένων.

Εκεί υπήρξε πάραπολυ μεγάλη διασπορά σε μεγάλη έκταση, σε πολλές περιοχές της χώρας μας και κυρίως υπήρχε μία μεγάλη διασπορά στις λεγόμενες κλειστές ομάδες-κοινότητες, στις λεγόμενες κυψέλες, υπάρχει μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά, η οποία δεν υπήρχε στο πρώτο κύμα. Δηλαδή, κλείστηκαν οι οικογένειες σπίτια τους σταμάτησε η διασπορά, αυτή τη στιγμή υπάρχει μέσα στις οικογένειες ο ιος.

Υπάρχει έντονη διασπορά σε κλειστές κοινότητες όπως είναι τα γραφεία, οι δημόσίες υπηρεσίες, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα στρατόπεδα. Υπάρχει παντού διασπορά και με αυτόν τον ιο είναι δύσκολο να γυρίσουμε προς τα πίσω. Η αλήθεια είναι ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, έχει τουλάχιστον επιπεδοποιηθεί η καμπύλη, έχει μία μικρή πτώση προς τα κάτω, αν δούμε τον κυλιόμενο αριθμό των κρουσμάτων, ανά βδομάδα θα δούμε πως υπάρχει σαφώς μια μικρή μείωση αλλά αυτό δεν ελαφρύνει δυστυχώς την πίεση του συστήματος υγείας.

Ακόμα είναι νωρίς θα πρέπει να δούμε σαφή μείωση στα κρούσματα, στον αριθμό νοσηλευόμενων, στον αριθμό των εξιτηρίων, στις ΜΕΘ για να αρχίσει να φαίνεται και μια καλή εικόνα σε σχέση με την νοσηρότητα και την θνητότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία φοβερή πίεση στο σύστημα υγείας ειδικότερα στη Βόρειο Ελλάδα και εκεί πρέπει να στραφούμε όλοι να βοηθήσουμε για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα όσο γίνεται καλύτερα για την χώρα μας.

Πράγμα το οποίο το ψηλοκαταφέρνουμε θα μπορούσα να πω δηλαδή η διαχείρηση της επιδημίας δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που είχε πάρει στην Ευρώπη στη δύσκολη εποχή του Μαρτίου, αλλά είμαστε στα όρια μας. Όσον αφορά την πίεση στο σύστημα υγείας, μπορεί να τραβήξει ακόμα περισσότερο. Μπορεί να έχουμε ακόμα 2 με 3 εβδομάδες με πίεση στα νοσοκομεία και βέβαια αυτό θα αποκλιμακωθεί όταν δούμε να μειώνονται και τα κρούσματα. Πρέπει να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων τα οποία τώρα είναι λίγο μειωμένα, είναι κάτω από 2 χιλιάδες, τις τελευταίες δυο μέρες, αλλά παραμένουν σε υψηλό βαθμό ακόμα. Περιμέναμε τώρα να είναι χαμηλότερα, αλλά η διασπορά ήταν τέτοια που θα αργήσουμε κάπως να δούμε βελτίωση.”

Πηγή: ANT1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα