Διεθνή

Google: Μεγάλη πτώση της μετοχή της μετά το αποτυχημένο λανσάρισμα του BARD

Παρουσιάστηκε ως απάντηση στο πρωτοπόρο ChatGPT, στην κούρσα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για μαζική χρήση

Parallaxi
google-μεγάλη-πτώση-της-μετοχή-της-μετά-το-α-905067
Parallaxi

Σοβαρές απώλειες σημείωσε χθες η Alphabet Inc, ο όμιλος στον οποίο ανήκει η θυγατρική Google, με τη μετοχή της να καταγράφει μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο μετά την αποτυχημένη παρουσίαση των πολλά υποσχόμενων από την εταιρεία δυνατοτήτων του νέου της προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης (AI) με το όνομα Bard, το οποίο λανσαρίστηκε πρόσφατα με στόχο να ξεπεράσει το πρωτοπόρο ChatGPT στην κούρσα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για μαζική χρήση.

Χαρακτηριστικά, η αμερικανική πολυεθνική έχασε 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, όταν το chatbot της απάντησε λάθος σε ερώτηση που του έγινε στη διάρκεια ζωντανής διαφημιστικής παρουσίασης, προκαλώντας ανησυχίες ότι η Google χάνει έδαφος έναντι της ανταγωνιστικής Microsoft, που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ChatGPT. Χαρακτηριστικά, η εταιρεία πληροφορικής έχει επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο νεοφυές πρόγραμμα, μέχρι στιγμής.

Οι μετοχές της Alphabet υποχώρησαν έως και 9% κατά τη διάρκεια των τακτικών συναλλαγών με ρυθμούς σχεδόν τριπλάσιους από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών. Βέβαια, η μετοχή της σταθεροποιήθηκε μετά από μερικές ώρες. Η μετοχή είχε χάσει το 40% της αξίας της πέρυσι, αλλά ανέκαμψε κατά 15% στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Μέχρι χθες το βράδυ, η διαφήμιση για το Bard είχε προβληθεί στο Twitter περισσότερες από ένα εκατομμύριο φορές.

Η παρουσίαση της Google σε ζωντανή μετάδοση το πρωί της Τετάρτης δεν περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς και πότε θα ενσωματώσει το Bard στη βασική μηχανή αναζήτησής του, όπως έχει αναγγείλει. Μια μέρα νωρίτερα, η Microsoft πραγματοποίησε μια εκδήλωση διαφημίζοντας ότι είχε ήδη κυκλοφορήσει μια έκδοσή με ενσωματωμένες λειτουργίες του ChatGPT στη μηχανή αναζήτησής της, το Bing.

«Ενώ η Google ήταν ηγέτης στην καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια, φαινόταν να έχουν αποκοιμηθεί με την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στο προϊόν αναζήτησής τους», δήλωσε ο Gil Luria, ανώτερος αναλυτής λογισμικού στο D.A. Ντέιβιντσον. «Η Google προσπαθούσε τις τελευταίες εβδομάδες να καλύψει τη διαφορά της Αναζήτησης και αυτό προκάλεσε την εσπευσμένη ανακοίνωση χθες (Τρίτη) και το ενοχλητικό χάος της δημοσίευσης μιας λάθος απάντησης κατά τη διάρκεια της επίδειξης», συμπλήρωσε.

Από την άλλη, οι μετοχές της Microsoft σημείωσαν άνοδο περίπου 3% την Τετάρτη και παρέμειναν σταθερές στις συναλλαγές μετά την αγορά.

Πηγη – Reuters

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα