Γράμμα προς τον Πρωθυπουργό

Δεν μπορεί η κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού να μας κατηγορεί για διακινητές μαύρου χρήματος.

Parallaxi
γράμμα-προς-τον-πρωθυπουργό-661820
Parallaxi

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος απευθύνει επιστολή στον Πρωθυπουργό.

Γράμμα προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ. Λέγομαι Βασίλης Μαζωμένος και είμαι σκηνοθέτης εννέα μεγάλου μήκους ταινιών και παραγωγός τουλάχιστον 40 ταινιών.

Μάλλον δικαιούμαι δια να ομιλώ και έχοντας διατελέσει αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου γνωρίζω τα προβλήματα του χώρου μας από μέσα.

Κύριε Μητσοτάκη αυτό που συμβαίνει με την πολιτική σας επιλογή στο ΥΠΠΟ δεν έχει προηγούμενο. Δεν είναι μόνο η άγνοια του χώρου και οι αστοχίες. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι ύβρεις. Δεν υπάρχει προηγούμενο στη νεότερη ιστορία της χώρας που Υπουργός Πολιτισμού χαρακτηρίζει τους σκηνοθέτες και παραγωγούς φοροφυγάδες. Δηλαδή, η ηγεσία ενός ιδιαίτερου Υπουργείου που θα έπρεπε να κατανοεί το χώρο που διακονεί, όχι μόνο δεν κατανοεί αλλά υβρίζει.

Η Τέχνη κύριε πρωθυπουργέ είναι ρήξη. Είναι μια πολύπλοκη και οδυνηρή διαδικασία πνευματικής και ψυχικής γέννας, που αν ο ίδιος δεν έχεις συνείδηση του γεγονότος, αντιμετωπίζεις τους φορείς της σαν κάποιους άεργους ψωνισμένους που τρώνε τα χρήματα των υπολοίπων φορολογουμένων αναίτια.

Μα ακριβώς το πείραμα, η αποτυχία, η συντριβή και όλα αυτά τα γνωστά σε μας, αλλά μάλλον στην κυρία Μενδώνη άγνωστα, την καθιστούν συναρπαστική.

Προέρχομαι από εντελώς αντίθετο ιδεολογικό χώρο, όμως όταν μου ζητήθηκε από τη κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας το 2005 να βοηθήσω την υπόθεση Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με τον Θανάση Βαλτινό, τον Ντίνο Κατσουρίδη και τον Νίνο Μικελίδη, προστρέξαμε για το καλό του χώρου και ας λοιδορηθήκαμε από “δημοσιογράφους” της εποχής με χαρακτηριστικότερο όλων το δημοσίευμα Ηλία Κανέλλη στο Βήμα για το πρόσωπο μου:

“Ο γιος του αντάρτη που πουλήθηκε στη Δεξιά”.

Σας απευθύνομαι λοιπόν, χωρίς να σας γνωρίζω, διώξτε άμεσα τους υβριστές από τη θέση τους και τοποθετείστε ανθρώπους που μας σέβονται. Ο χώρος μας φέρνει στη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια απίστευτα βραβεία και διεθνείς διακρίσεις.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού να μας κατηγορεί για διακινητές μαύρου χρήματος. Από τα χαρακώματα της υπομονής μας παρακαλώ πάρτε θέση.

Βασίλης Μαζωμένος σκηνοθέτης παραγωγός τ. αντιπρόεδρος του ΕΚΚ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα