Ακατάλληλος για αλίευση ο Παγασητικός μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία
«Έχουμε 92.837 δηλωμένα νεκρά ζώα», αναφέρει ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης.
Εικόνα: Eurokinissi
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, αρμόδιος για θέματα αλιείας συναντήθηκε στον Βόλο με αλιείς της περιοχής και όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή και με άγνωστο το για πόσο χρόνο ακόμα, ο Παγασητικός δεν είναι κατάλληλος για αλίευση μετά την καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel.
Δεσμεύτηκε επίσης, ότι θα στηριχθούν οι αλιείς, αφού το Υπουργείο εξετάζει ήδη χρηματοδοτικά εργαλεία για την αρωγή τους.
Όσον αφορά στο νερό, βάσει των όσων ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναμένονται σήμερα κάποιες μικροβιακές αναλύσεις για συγκεκριμένα παθογόνα. Αν αυτές οι αναλύσεις αποδειχθούν καθαρές και η μικροβιολογική δείκτες είναι εντός των πλαισίων, τότε το νερό στον Βόλο θα είναι κατάλληλο για χρήση, όχι όμως και για πόση.
Λευτέρης Αυγενάκης: «Έχουμε 92.837 δηλωμένα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία»
Σε συνέντευξη του, ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στην περισυλλογή των ζώων, αλλά και στις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.
Μιλώντας στην εκπομπή του «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε πως σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο υπάρχουν 92.837 δηλωμένα νεκρά ζώα, εκ των οποίων τα 49.300 έχουν ήδη περισυλλέγει.
Τι ανέφερε ο Αυγενάκης για τα ζώα και τις αποζημιώσεις
«Συνεχίζεται η περισυλλογή ακόμα. Περίπου 10.000 ζώα μπορούν να καούν μέσα σε μία μέρα και η διαδικασία αυτή μας ταλαιπώρησε πολύ. Υπάρχουν σημεία που έχουν πεθάνει ζώα αλλά ακόμα δεν είναι προσβάσιμα. Εγώ θέλω να πω στον κόσμο πως είμαστε εκεί, και δεν είμαστε κρυμμένοι. Δεν έχει λείψει ούτε μία μέρα κανείς από την Πολιτική Ηγεσία της Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η εντολή του πρωθυπουργού προς εμάς ήταν ξεκάθαρη. «Θα μείνετε όσο πρέπει μέχρι αυτοί οι άνθρωποι να ξαναβρούν το χαμόγελό τους» και θα το καταφέρουμε. «Πρώτο μέλημα μας ήταν η περισυλλογή των ζώων και η καύση και είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω πως οι δηλώσεις των νέκρων ζώων θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες», είπε αρχικά.
«Έχουμε δημιουργήσει τηλεφωνικό κέντρο για να μας ενημερώνει ο κόσμος. Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις είμαστε σε καλό ρυθμό και θα κάνουμε ότι χρειαστεί μαζί με τον ΕΛΓΑ να καταφέρουμε το δεύτερο 10ημερο του Οκτώβρη να πάρουν τις αποζημιώσεις τους. Όμως, από χτες έλαβαν ήδη στον λογαριασμό τους την πρώτη αρωγή που φτάνει τα 40 εκ».
Για τον εξοπλισμό και τις εκτάσεις που έχουν καταστραφεί
Σε σχέση με τον εξοπλισμό που έχει καταστραφεί, ο κ. Αυγενάκης είπε πως πρέπει να δηλωθεί αλλά και να αποδεικνύεται και στη συνέχεια θα αποζημιωθούν από την κρατική αρωγή. Όπως είπε, οι υπηρεσίες συνεργάζονται και πλέον χρειάζεται μόνο μία δήλωση, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο κόσμος.
Σε σχέση με τις εκτάσεις που έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, ο κ. Αυγενάκης είπε πως εδώ και τρεις μέρες βρίσκεται μονάδα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε 350 σημεία και παίρνουν δείγματα του εδάφους για να συλλέξουν πληροφορίες.
Αισιόδοξα τα πρώτα στοιχεία για την γη
«Από χτες είναι αναρτημένες οι κατευθύνσεις προς τους γεωτεχνικούς της περιοχής και όλα αυτά που έχουν ακουστεί για νεκρή γη είναι ανοησίες. Δεν θα γίνει αυτό σε 5 χρόνια. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να πάρει ένα μήνα αλλά όχι 5 χρόνια.
Τα πρώτα στοιχεία είναι αισιόδοξα. Παρόλα αυτά έχει ανακοινωθεί και ο μηχανισμός για να γίνει περισυλλογή των φερτών υλικών που έχει μεταφερθεί σε χωράφια και όλα αυτά πρέπει να μεταφερθούν».
Σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών
Αναφορικά με τις αυξήσεις των τιμών μετά την κακοκαιρία ο κ. Αυγενάκης είπε πως υπάρχει μία αισχροκέρδεια από κάποιους ασυνείδητους, οι οποίοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των ανθρώπων που υπέστησαν ζημιές.
«Τα οπωροκηπευτικά που υποτίθεται είναι σε έλλειψη δεν καλλιεργούνται στη Θεσσαλία. Στη χώρα μας έχουμε 371.000 στρέμματα που καλλιεργούν οπωροκηπευτικά και μόλις τα 28.000 στρέμματα βρίσκονται στον θεσσαλικό κάμπο και από αυτά είναι ελάχιστα που έχουν ζημιές. Ήδη ο κ. Σκρέκας έχει θέσει σε εφαρμογή τους μηχανισμούς του υπουργείου».
Άρχισε η αποκομιδή απορριμμάτων και αδρανών υλικών στην Λάρισα
Στη Λάρισα, αγώνα δρόμου δίνει η υπηρεσία καθαριότητας για να απομακρυνθούν οι τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί όλες αυτές τις μέρες, επειδή παρέμενε κλειστή η Εθνική αλλά και επαρχιακές οδοί.
Με το άνοιγμα της Εθνικής Οδού, αποκαταστάθηκε η δυνατότητα μεταφοράς των απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής. Χιλιάδες είναι οι τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους της Λάρισας μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες. Ο δρόμος προς τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στον Μαυρόλιθο παρέμενε για ημέρες αποκλεισμένος για τα απορριμματοφόρα του Δήμου Λαρισαίων και των όμορων Δήμων.
Μετά το άνοιγμα της Εθνικής Οδού χθες, τα συνεργεία του Δήμου καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απομακρύνουν από τις γειτονιές, όχι μόνο οργανικά απορρίμματα, αλλά και κάθε είδους υλικό που λόγω της πλημμύρας καταστράφηκε σε σπίτια και επιχειρήσεις. Παράλληλα, συνεχίζεται η άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια.
Η αποκομιδή γίνεται όλο το 24ωρο, ώστε να αποσυμφορηθούν πεζοδρόμια και κάδοι, λόγω του ότι το υλικό που παραμένει, αποτελεί εκτός των άλλων και κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Σκεύη, έπιπλα, συσκευές, ακόμα και κουφώματα που αχρηστεύθηκαν από την παραμονή τους κάτω από το νερό, βρίσκονται τώρα στα πεζοδρόμια της συνοικίας του Αγίου Θωμά, όπου βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Δήμο Λαρισαίων, αύριο θα περάσουν από εκεί φορτηγά, που θα μαζέψουν τα μη οργανικά απορρίμματα και τα αδρανή υλικά. Γίνεται έκκληση σε όσους κατοίκους μπορούν, να έρθουν στα σπίτια τους για να καταγράψουν τις ζημιές και να απορρίψουν τα υλικά που πρέπει.
Typhoon Project: ο «Τυφώνας» που καθάρισε τις ακτές του Πηλίου
Στο Πήλιο έσπευσε αυτές τις μέρες ο «Τυφώνας», το επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, για να συμβάλλει έμπρακτα στην απορρύπανση και αποκατάσταση των ακτών της περιοχής. Ανταποκρινόμενη στις έκτακτες ανάγκες της χώρας, μετά τα πρόσφατα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν σημαντικά την περιοχή, η Διοίκηση του Ιδρύματος, στο πνεύμα τους κοινωφελούς του στόχου, έθεσε τη «ναυαρχίδα» του στη διάθεση των αρχών.
H ομάδα του “Typhoon Project” αποβιβάστηκε στην παραλία Παπά Νερό, στον Άγιο Ιωάννη,σε μια ξεχωριστή αποστολή καθαρισμού. Το μήκος της ακτής, 890 μέτρων, αλλά και ο όγκος των απορριμμάτων που βρέθηκαν σεαυτή μαρτυρούν τόσο μέγεθος όσο και τις περιβαλλοντικές συνέπειες της πρόσφατης ακραίας κακοκαιρίας.