Αλαλούμ με το ΦΠΑ στα αναψυκτικά
Άλλη τιμή στο χέρι, άλλη τιμή εάν κάτσεις στο κατάστημα - Για να το πληρώσετε φθηνότερα πιείτε το... όρθιοι
Επιτείνεται η σύγχυση για την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στους χυμούς, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα, αναλόγως που και πως καταναλώνονται.
Με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, επιχειρώντας να διευκρινίσει τι ισχύει και τι δεν ισχύει στην εστίαση με τους δύο συντελεστές ΦΠΑ 13% και 24% που επιβάλλονται στα μη αλκοολούχα ποτά, τους χυμούς και τα ροφήματα.
Αν ο πελάτης παραγγείλει ένα χυμό και τον καταναλώσει στο κατάστημα επιβάλλεται ΦΠΑ 24%. Αν τον πάρει «πακέτο» ή ντελίβερι έχει ΦΠΑ 13%.
Με τις τελευταίες αλλαγές, από 1.1.2024 και εφεξής στη διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (24%) με εξαίρεση τη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων στα οποία εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως την 30η .6.2024.
Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται πως η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων υπάγεται πλέον σε δύο διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ. Δηλαδή 24% ή 13%, ανάλογα με το αν προορίζονται για επιτόπια κατανάλωση, πράξη η οποία χαρακτηρίζεται ως παροχή υπηρεσίας εστιατορίου και εστίασης ή αν προορίζονται να παραδοθούν σε «πακέτο» με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται, κάθε φορά, ο οικείος συντελεστής ΦΠΑ για το αγαθό. Έτσι, οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ενώ η παράδοση σε «πακέτο», υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο «στην περίπτωση επιχειρήσεων εστίασης, όπως, για παράδειγμα, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ – μπαρ, που δύνανται να διαθέτουν τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα, στους πελάτες τους τόσο για επιτόπια κατανάλωση εντός του καταστήματος όσο και ως «πακέτο», για την εφαρμογή του ορθού συντελεστή ΦΠΑ, θα πρέπει να συνεκτιμάται και η υποκειμενική αντίληψη του εκάστοτε καταναλωτή.
Ειδικότερα, όταν ο καταναλωτής επιλέγει να μην επωφεληθεί των υλικών μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που θέτει στη διάθεσή του η επιχείρηση εστιατορίου ή εστίασης, δηλαδή η ύπαρξη τους δεν είναι καθοριστικής σημασίας για τον συγκεκριμένο καταναλωτή, η προμήθεια των τροφίμων ή των ποτών δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνοδεύεται από κάποια συναφή υπηρεσία στήριξης και ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται ως παράδοση αγαθών.
Συνεπώς, όταν οι εν λόγω επιχειρήσεις διαθέτουν μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα σε πελάτες οι οποίοι δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των συναφών υπηρεσιών στήριξης που διαθέτει η επιχείρηση, θα εφαρμόζεται ο οικείος συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για το αγαθό.
Σημειώνεται ότι η βούληση του εκάστοτε πελάτη δεν αρκεί από μόνη της για να προσδώσει σε μια πράξη τον χαρακτήρα της παράδοσης αγαθού ή της παροχής υπηρεσίας, αλλά θα πρέπει να υλοποιείται και στην πράξη».
Όπερ μεθερμηνευόμενο: Αν ο καταναλωτής πάρει ένα αναψυκτικό και καθίσει σε τραπέζι χρεώνεται με ΦΠΑ 24%, αν το πάρει στο χέρι ακόμα και εάν το καταναλώσει εντός του καταστήματος έχει ΦΠΑ 13!
Εν κατακλείδι για να πληρώσετε φθηνότερα το αναψυκτικό πιείτε το όρθιοι.
Όσο για το νερό; Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι είτε πρόκειται για φυσικό είτε για μεταλλικό, αεριούχο ή μη, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% είτε παραδίδεται σε «πακέτο» είτε διατίθεται για άμεση επιτόπια κατανάλωση
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ