Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Ο χρόνος σταμάτησε στην πόλη για μία εβδομάδα

Κάτοικοι σε σοκ, επαγγελματίες σε απόγνωση - Εικόνες που θύμισαν lockdown, με τουρίστες να φεύγουν και καταστήματα να κατεβάζουν ρολά

Βασίλης Παπουτσής
αλεξανδρούπολη-ο-χρόνος-σταμάτησε-στ-1050549
Βασίλης Παπουτσής

Οι μεγάλες πυρκαγιές που παραμένουν σε εξέλιξη στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου -με τη φωτιά να καίει για 13η ημέρα- έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην Αλεξανδρούπολη και στις γύρω περιοχές.

Η ζημιά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής όχι μόνο στη χλωρίδα και πανίδα του δασικού θησαυρού της Δαδιάς, αλλά και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας στην περιοχή.

Η ανησυχία των ντόπιων είναι έκδηλη καθώς χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, ούτως ώστε να δοθεί μια χείρα βοηθείας στους ιδιώτες και εργαζόμενους.

Η εικόνα στην Αλεξανδρούπολη παρέπεμπε σε συνθήκες lockdown. Άδειοι δρόμοι, τουρίστες να φεύγουν, καταστήματα κλειστά.

Η parallaxi ήρθε σε επικοινωνία με ανθρώπους που ζουν καθημερινά τον παλμό της περιοχής και μας μίλησαν τόσο για τις συνέπειες των πυρκαγιών στην τοπική οικονομία όσο και την ανάγκη για γρήγορες και εύστοχες κρατικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν με ουσία, τις δύσκολες μέρες που διανύουν.

“Κλείσαμε την αγορά για να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων. Άμεση ανάγκη για προωθητικές ενέργειες”

Τη δύσκολη κατάσταση επιβεβαιώνει και ο Βασίλης Κασαπίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης ο οποίος σημειώνει με δηλώσεις του στην parallaxi:

“Μετά το τραγικό γεγονός με τις πυρκαγιές εδώ, το πρόβλημα είναι στο εμπορικό αλλά και στο τουριστικό σκέλος. Σαφώς και πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι οι ανθρώπινες ζωές. Δεύτερον οι περιουσίες των ανθρώπων που επλήγησαν ανεπανόρθωτα (κατοικίες, καλλιέργειες, ζώα). Και αυτό έχει αντίκτυπο στην πόλη. Μπορεί σε εμάς να μην είναι ακόμα μετρήσιμη η ζημιά, καταγεγραμμένη, όπως με ανθρώπους που θα τους καταβληθούν αποζημιώσεις, αλλά και στο εμπορικό κομμάτι υπάρχει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Από την αρχή της πυρκαγιάς άδειασε η πόλη. Ήμασταν στο πικ της κίνησης του καλοκαιριού. Οι ξένοι επισκέπτες έσπευσαν να φύγουν από την περιοχή, γεγονός ευνόητο. Οι δημότες της Αλεξανδρούπολης λόγω του σοκ της καταστροφής δεν κυκλοφορούσαν για τουλάχιστον μια βδομάδα στην αγορά, δεν υπήρχε άνθρωπος. Σε αυτό συνέβαλε η ατμόσφαιρα η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Εμείς με απόφασή μας από τη 2η μέρα σαν εμπορικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης, κλείσαμε την αγορά για να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται. Κατ’ επέκταση να μην υπάρχει και επιπλέον κινητικότητα στην πόλη λόγω της αγοράς ώστε να βοηθήσουμε τους πολίτες που έσπευδαν σε διάφορα σημεία των πυρκαγιών για βοήθεια.

Αυτό που ζητάμε σαν επαγγελματίες. Είναι η άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών. Σίγουρα υπάρχουν άτομο που καταστράφηκαν παντελώς οι περιουσίες τους και πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα αλλά πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα και οι επαγγελματίες όπως και τα νοικοκυριά. Στους επαγγελματίες καλό θα έκαναν φορολογικές ελαφρύνσεις για να αντιμετωπιστεί η ζημιά. Μπορεί να είναι τώρα πρόσκαιρη αυτήν τη στιγμή επειδή δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά καθώς έχουν φύγει όλοι οι ξένοι επισκέπτες, πολύ φοβάμαι ότι αν δε βρεθούν άμεσα στοχευμένα και άμεσα μέτρα, τα προβλήματα αυτά θα τα συναντήσουμε και του χρόνου τέτοια εποχή.

Θέλουμε άμεσες προωθητικές ενέργειες, καμπάνιες, για να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε την εικόνα της Αλεξανδρούπολης και τη φήμη ολόκληρου του νομού. Αυτό κάλλιστα μπορεί να γίνει όπως είδαμε με το Εύβοια-pass, Μυτιλήνη-pass αντίστοιχα. Θέλουμε αρωγούς όλους τους φορείς (βουλευτές, περιφέρεια, δήμος) να μας βοηθήσουν με ένα Αλεξανδρούπολη-pass. Να δώσουμε κίνητρα στους υπόλοιπους Έλληνες να έρθουν ξανά στο τόπο μας. Να διαπιστώσουν πως ξεπεράσαμε αυτόν τον σκόπελο του καλοκαιριού και θα είμαστε δριμύτεροι και πάλι να τους δώσουμε την φιλοξενία που μοναδικά μπορούμε εμείς εδώ, ως Εβρίτες και Θρακιώτες που ξέρουμε να το κάνουμε πολύ καλά.”

” Ήμασταν γύρω στις 3-4 μέρες, κλειστοί όλοι, γιατί έπρεπε να βοηθήσουμε στα μέτωπα”

Μιλήσαμε με τον κ. Νίκο Γεωργιάδη, Πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος & Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου, ο οποίος μας είπε:

Το πιο βασικό είναι ότι στην πιο δυνατή περίοδο της Αλεξανδρούπολης συνέβησαν οι πυρκαγιές. Γιατί η Αλεξανδρούπολη τουριστικά λειτουργεί από τις 5 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Έχουμε πολλή μικρή τουριστική περίοδο. Από την πρώτη ημέρα των πυρκαγιών τα ξενοδοχεία άδειασαν, το οποίο φυσικά επηρέασε την εστίαση”

Από εκεί και πέρα όσο προχωρούσαν οι πυρκαγιές όλα τα καταστήματα κλείσανε. Ήμασταν γύρω στις 3-4 μέρες, κλειστοί όλοι, γιατί έπρεπε να βοηθήσουμε στα μέτωπα καθώς η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν κάτι παραπάνω από αποπνικτική για πολλές μέρες. Η πόλη ήταν άδεια. Βασικά ακόμα δεν έχει πάρει τα «πάνω» της η πόλη.

Μπορεί η φωτιά πλέον να απομακρύνθηκε από εδώ αλλά οι ακυρώσεις τον ξενοδοχείων είναι αναρίθμητες και αυτό καθρεπτίζεται φυσικά στην εστίαση.

Η κατάσταση ήταν τόσο αποπνικτική. Έξω δεν μπορούσες να βγεις χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα, έτρεχε παντού στάχτη. Τα μαγαζιά αναγκάστηκαν να κλείσουν. Υπήρχε μέρα που κανείς δεν μπορούσε να πάει σε μαγαζί να φάει κάτι. Για 7 ημέρες σίγουρα η εστίαση υπολειτουργούσε στην πόλη.

Τώρα τα ωράρια στα καταστήματα έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία. Ο κόσμος όμως είναι προβληματισμένος και δεν βγαίνει τόσο πολύ έξω. Η πόλη έχει αδειάσει. Δεν υπάρχει ο τουρισμός που υπήρχε πριν τις πυρκαγιές.”

“Δεν έχει μηδενιστεί απλά ο τουρισμός, οι ξενοδόχοι δίνουν πίσω όλες τις προκαταβολές από τις ακυρώσεις”

Ο κ. Παλακίδης Απόστολος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης μας εξηγεί την κατάσταση που υφίσταται και ο ξενοδοχειακός τομέας.

“Η Αλεξανδρούπολη 100% καταστράφηκε. Δεν είναι μόνο ότι μηδενίστηκε ο τουρισμός, αλλά οι ξενοδόχοι χρειάστηκε να δώσουν πίσω όλες τις προκαταβολές, ολόκληρες. Η Κομοτηνή και η Καβάλα είχαν 70% ακυρώσεις, γιατί είχαν και εκεί πυρκαγιά. Η Ξάνθη δεν είχε πυρκαγιά αλλά την επηρέασαν φυσικά τα γεγονότα των γύρω περιοχών και έχει και εκείνη ζημιές από τις ακυρώσεις. Στον νομό του Έβρου είναι τα πάντα ακυρωμένα και για τον Σεπτέμβρη. Για τον Οκτώβρη θα δούμε.

O Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο τουρισμού για να δούμε με ποιο τρόπο να ανατρέψουμε την κατάσταση.

Έγινε διακοπή λειτουργίας των ξενοδοχείων στην Αλεξανδρούπολη, αφού καιγόταν ο δρόμος γύρω από αυτά, η οποία ισχύει έως σήμερα και η κατάσταση είναι δραματική. Όσα ξενοδοχεία ήμασταν μέσα στο δάσος, πλέον δεν πατάει πελάτης. Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο βαθμό σε Καβάλα και Κομοτηνή. Στην Ξάνθη είναι σε λειτουργία αλλά δεν έχουν κόσμο.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα