Παράταξη Αλλαγή στην ΠΚΜ: «Σε κίνδυνο οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη»

Ερώτηση της παράταξης “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των λιμνών.

Parallaxi
παράταξη-αλλαγή-στην-πκμ-σε-κίνδυνο-ο-309240
Parallaxi

Η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» με μεγάλη ανησυχία διαπιστώνει την εγκατάλειψη της περιοχής των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης με την ανυπολόγιστη οικολογική αξία, η οποία έχει αναγνωριστεί επανειλημμένα από Ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες.

Η ολοκλήρωση και η συντήρηση των έργων του master plan, η οποία καθυστερεί εδώ και χρόνια, με σκοπό την αποκατάσταση των δυο λιμνών και την αντιστροφή της αρνητικής πορείας που σήμερα ακολουθούν εξ αιτίας της εγκατάλειψης της πολιτείας, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Διαπιστώνεται, όμως, ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης των πολύπαθων έργων του master plan, θα παραμείνουν στις λίμνες σοβαρά προβλήματα ανεπίλυτα. Μεταξύ αυτών είναι ο επιβαρυμένος με βαρέα μέταλλα πυθμένας της Κορώνειας, που εγκυμονεί κινδύνους τοξικότητας για ανθρώπους και περιβάλλον, το ελλειμματικό υδατικό της ισοζύγιο, που κινδυνεύει να γίνει αιτία για την εξαφάνισή της σε λίγα χρόνια, καθώς και η παρατηρούμενη και συνεχιζόμενη πτώση της στάθμης της λίμνης Βόλβης.

Επιπλέον, η μη συντήρηση και η μη ολοκλήρωση των έργων της ενωτικής τάφρου, έχει γίνει αιτία για τη συγκέντρωση φερτών σε αυτήν, με αποτέλεσμα τη μείωση της παροχετευτικής της ικανότητας και την αναίρεση του σκοπού για τον οποίο κατασκευάστηκε, δηλ. την ενίσχυση του υδατικού δυναμικού της Κορώνειας.

Με δεδομένη την ανησυχητική αυτή κατάσταση, η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας», πιστή στο πρόγραμμά της για μια βιώσιμη ανάπτυξη με προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιφέρειας, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης κ. Γιουτίκα, με την οποία ζητά να ενημερωθεί:

Για τις εκκρεμότητες που παραμένουν από την εφαρμογή του master plan.

Για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της αδράνειας της πολιτείας.

Για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την επιστροφή της αρμοδιότητας των λιμνών από το υπουργείο, όπου έχει αυτή μεταφερθεί μετά το 2020, στην Περιφέρεια.

Για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προτίθεται να αναλάβει η περιφέρεια για την αναστροφή της αρνητικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις λίμνες, εξ αιτίας αυτής της αδράνειας της πολιτείας.

Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την επιβολή προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης των δύο πολύ σημαντικών περιβαλλοντικά λιμνών.

Τέλος, πιστή στο πρόγραμμά της η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για μια ανάπτυξη που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, υπέβαλε και μια πρόταση στην Περιφέρεια ΚΜ, με σκοπό την ανάληψη δράσης για την αποκατάσταση των δυο λιμνών. Πρότεινε συγκεκριμένα να εξεταστεί το ενδεχόμενο εκπόνησης ακόμη και ενός νέου master plan για τις λίμνες, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Δήλωση του επικεφαλής της παράταξης Γιάννη Μυλόπουλου, Καθηγητή ΑΠΘ:

«Είναι η ώρα για ανάληψη δράσης για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιφέρειας».

«Η αδράνεια είναι ο μεγάλος εχθρός της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Γιατί η αδράνεια καταστρέφει το περιβάλλον και υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας.

Η κατάσταση στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη εξελίσσεται άκρως ανησυχητική, καθώς η δραστική μείωση της παροχετευτικότητας της ενωτικής τάφρου στην Κορώνεια, λόγω μη καθαρισμού της από τα φερτά που έχουν συσσωρευτεί, αφενός προκαλεί αυξημένο πλημμυρικό κίνδυνο και αφετέρου μειώνει σοβαρά τις δυνατότητες ενίσχυσης του υδατικού δυναμικού της λίμνης από τους γύρω χειμάρρους.

Επιπλέον, η τοξικότητα του πυθμένα της Κορώνειας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, ενώ και η λίμνη Βόλβη ακολουθεί ανησυχητική πορεία μείωσης της στάθμης της.

Είναι η ώρα για ανάληψη δράσης.

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πρέπει να διεκδικήσει την επαναφορά της αρμοδιότητας των έργων για τις δυο λίμνες και πάλι σε περιφερειακό επίπεδο.

Το συγκεντρωτικό μοντέλο, που θέλει την αρμοδιότητα των έργων στην κεντρική κυβέρνηση, δοκιμάστηκε εδώ και τέσσερα χρόνια και απέτυχε.

Επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο υποβολής νέας πρότασης προς την Ε.Ε., προσαρμοσμένης στις νέες και ακραίες υδρολογικά συνθήκες της κλιματικής κρίσης, για ένα νέο master plan για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος των λιμνών, το οποίο κινδυνεύει από την αδιαφορία της πολιτείας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα