Ελλάδα

Ανεξέλεγκτη η “μαύρη” εργασία: Διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 60% των ελέγχων

Πρόστιμα 1,2 εκατ. ευρώ από την Επιθεώρηση Εργασίας για αδήλωτη εργασία, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών και ανηλίκων, χρονικά όρια εργασίας κ.ά.

Parallaxi
ανεξέλεγκτη-η-μαύρη-εργασία-διαπισ-985529
Parallaxi

Μία μόνο μικρή «γεύση» από τον εργασιακό «μεσαίωνα» που επικρατεί στη χώρα, δίνουν τα αποτελέσματα πρόσφατων ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων που έχει σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, Παρασκευή (4/8) η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.230.500 ευρώ. Οι νέοι έλεγχοι κατά του εργασιακού trafficking έγιναν στο πλαίσιο των ημερών κοινής δράσης EMPACT, από τις αρχές επιθεώρησης εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, υπό τον συντονισμό της Europol και την υποστήριξη της Eurojust, της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας και της Frontex, όπως ανακοινώθηκε.

Κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων πραγματοποιήσαν τους ελέγχους από κοινού με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και περιπτώσεις θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. Η ελεγκτική δράση στόχευε σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής (π.χ. θερμοκήπια και συσκευαστήρια), χονδρικού και λιανικού εμπορίου, εστίασης, διαχείρισης αποβλήτων, παραγωγής τροφίμων, εταιρείες απασχόλησης εργαζομένων (ΕΠΑ), οργάνωσης εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γραφείου και καταλύματα. Οι έλεγχοι εστίασαν σε κλάδους έντασης εργασίας, όπου είναι πιθανότερο να εντοπιστούν εργαζόμενοι των οποίων παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα.

Σε σύνολο 271 ελέγχων, διαπιστώθηκαν 165 παραβάσεις (αδήλωτη εργασία, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, παράνομη απασχόληση ανηλίκων, μη υποβολή ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, χρονικά όρια εργασίας, υποδηλωμένη εργασία κ.α.) και επιβλήθηκαν 188 πρόστιμα ύψους 1.230.500 ευρώ. Σημαντικός αριθμός ελέγχων, για πιθανά θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, είναι σε εξέλιξη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα