Ελλάδα

Ανυπολόγιστες ζημιές στη Θεσσαλία – Ο Πηνειός πνίγει τη Λάρισα- Αναφορές για νεκρούς σε χωριά της Καρδίτσας

10 νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι ο επίσημος απολογισμός ως τώρα - Εκκλήσεις αγωνίας από τους εγκλωβισμένους - Ώρες αγωνίας στα Τρίκαλα - Χωρίς νερό παραμένει ο Βόλος - Υποσχέσεις για εξομάλυνση από Μητσοτάκη

Parallaxi
ανυπολόγιστες-ζημιές-στη-θεσσαλία-ο-1054382
Parallaxi

Βιβλική καταστροφή, απελπισία μέσα σε τόνους λάσπης, 10 νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι σε Πήλιο και Βόλο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το δραματικό παζλ που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Τα νέα στοιχεία για νεκρούς και αγνοούμενους έκανε γνωστά ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για νεκρούς σε χωριά της Καρδίτσας, Μαραθέα, Παλαμά και Κοσκινά.

Δραματική είναι σήμερα η εικόνα στον Θεσσαλικό Κάμπο που «σβήστηκε από τον χάρτη», με τις Αρχές να προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους στον Παλαμά και τα γύρω χωριά με βάρκες, ελικόπτερα και ερπυστριοφόρα του Στρατού. Ώρες αγωνίας και στη Λάρισα, με τον Πηνειό να φουσκώνει επικίνδυνα και το 112 να ηχεί στα κινητά των κατοίκων ζητώντας εκκενώσεις περιοχών. Πάνω από 1790 άνθρωποι έχουν διασωθεί ή απομακρυνθεί. Οι απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέρχονται στους 586.

Στη Θεσσαλία υπάρχει θλίψη για όσα χάθηκαν κάτω από τη λάσπη, αβεβαιότητα για το μέλλον και αγωνία για το τι μπορεί να αποκαλυφθεί όταν υποχωρήσουν τα νερά. Η κατάσταση στον Παλαμά και τα γύρω χωριά είναι δραματική, με κατοίκους να παραμένουν εγκλωβισμένοι και τις αρχές να προσπαθούν με κάθε μέσο να τους σώσουν. Εικόνες αποκάλυψης και στο χωριό Μεταμόρφωση, όπου ξεχωρίζουν μόνο οι στέγες των σπιτιών.

Στο χωριό Αστρίτσα σπίτια ολόκληρα έχουν καταρρεύσει, ενώ χθες εντοπίστηκαν δυο νεκρές γυναίκες. Η καταστροφή είναι βιβλική. Το χωριό είναι μια απέραντη λίμνη και φαίνεται ότι θα παραμείνει έτσι για τα επόμενα 24ωρα. Πάνω από το 90% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί εκτός Αστρίτσας. Το ευτυχές πάντως είναι ότι όλοι κάτοικοι είναι καλά στην υγεία τους και κανείς δεν αγνοείται, ενώ επανέρχονται η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.

Όσοι διασώζονται από τα εναέρια μέσα μεταφέρονται άμεσα στο γήπεδο της Καρδίτσας όπου τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες, ενώ όσοι χρήζουν ιατρικής περίθαλψης μεταφέρονται με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο της πόλης.

«Η βοήθεια ήρθε μετά από 28 ώρες» – Καταγγελίες από εγκλωβισμένους

Ο Αποστόλης Κωστόπουλος, εγκλωβισμένος στη Κοσκινά Καρδίτσας, μίλησε στο LIVE NEWS για τις δραματικές στιγμές που έζησε όταν το χωρίο του πλημμύρισε.

«Τώρα μόλις ήρθε βοήθεια μετά από 28 ώρες. Στο χωρίο είναι περίπου 300 άνθρωποι από 2 ετών μέχρι 90. Δεν έχουμε ρεύμα εδώ και τρεις μέρες στο χωρίο. Προμήθειες μόλις ήρθαν μετά από 28 ώρες. Ούτε νερό δεν είχαμε».

Πυροσβεστική και στρατός επιχειρούν μέρα και νύχτα, με κάθε μέσο για τη διάσωση των κατοίκων. Με σούπερ πούμα οι διασώστες προσεγγίζουν τις στέγες και τις ταράτσες που έχουν ανέβει οι πολίτες για να σωθούν, Σινούκ μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία και ασφαλή σημεία, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκες, προβολείς και σφυρίχτρες εντοπίζουν εγκλωβισμένους ακόμη και μέσα στο σκοτάδι.

Από τον Παλαμά και τις γύρω περιοχές έχουν απεγκλωβιστεί πάνω από 260 κάτοικοι με τη βοήθεια εναέριων μέσων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Αρχές και τους συγγενείς τους.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον και η Λάρισα, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα πλήττουν συνοικίες της πόλης από χθες το βράδυ. Η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα, με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες να δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού από την υπερχείλιση των φρεατίων. Μήνυμα από το 112 για εκκένωση δέχτηκαν οι κάτοικοι της Γιάννουλης και του Αγίου Θωμά, ενώ σε ετοιμότητα καλούνται όσοι βρίσκονται σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές.

Μήνυμα 112 για εκκένωση εστάλη στις 18:53 στους κατοίκους της περιοχής Ιπποκράτης Λάρισας. Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν προς Αλκαζάρ και Κέντρο Πόλης λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Καλογιάννης στον ΣΚΑΙ: Στα 10 μέτρα η στάθμη του Πηνειού – Η Λάρισα κινδυνεύει να πλημμυρίσει

«Στα 10 μέτρα βρίσκεται η στάθμη του Πηνειού» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, τονίζοντας πως με τον τεράστιο όγκο που έχει συσσωρεύσει το ποτάμι η «η Λάρισα κινδυνεύει να πλημμυρίσει».
«Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τρία χωριά από την είσοδο και τρία από την έξοδο του ποταμού» είπε στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ. “Δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί αυτό το πρωτόγνωρο για τη Λάρισα φαινόμενο, καθώς τα νερά που έρχονται από τα Τρίκαλα είναι πολλά”.
Ο κ. Απόστολος Καλογιάννης σε δήλωσή του προχώρησε σε μια εκτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λάρισα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στους Λαρισαίους που δοκιμάζονται σκληρά, καθώς έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
“Αυτή τη στιγμή η σκέψη μας, η προσπάθειά μας είναι κοντά σε αυτούς που υποφέρουν, και αυτοί είναι αρκετοί στη Λάρισα. Η πόλη δοκιμάζεται. Προτεραιότητά μας, να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή” κατέληξε ο κ. Καλογιάννης..

Ανοίγει το κλειστό γυμναστήριο της Λάρισας για να φιλοξενήσει πλημμυροπαθείς της πόλης

Με βάρκες μεταφέρονται μωρά, ηλικιωμένοι και γυναίκες από τον οικισμό Γιαννούλη στη Λάρισα. Οικισμοί της Λάρισας εκκενώνονται ενώ τα νερά πλημμυρίζουν όλο και περισσότερους δόμους της πόλης.

Ο δήμος ανακοίνωσε ότι ανοίγει γήπεδο της πόλης για να φιλοξενηθούν οι πλημμυροπαθείς.

Απεγκλωβίζεται κόσμος από τον συνοικισμό Γιάννουλη στη Λάρισα

Ηλικιωμένοι άνθρωποι απομακρύνονται από τον συνοικισμό Γιάννουλη στη Λάρισα την ώρα που όλο και περισσότερες περιοχές πλημμυρίζουν από την υπερχείλιση του ποταμού.

Απόκοσμο το σκηνικό και στον Δήμο Φαρκαδόνας, μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας, με πολλά χωριά να έχουν μετατραπεί σε λίμνη.

Τα αναχώματα του Πηνειού σε διάφορα σημεία υποχώρησαν με αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην περιοχή, που φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο των σπιτιών. Η στάθμη του φθάνει μάλιστα τα 9,90 μέτρα. Η προηγούμενη φορά που σήμανε συναγερμός η στάθμη του ήταν στα 6,80 μέτρα…

Στη συνοικία του Αγίου Θωμά υπάρχουν πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων. Από το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση της περιοχής και έτσι όσοι έχουν πληγεί θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές.

Την απόφαση να κλείσουν την γέφυρα της Γιάννουλης στη Λάρισα αποφάσισαν οι αρχές, καθώς υπάρχει φόβος για την στατικότητά της.

«Έζησα πολέμους, και κακουχίες αλλά τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί στη ζωή μου», λέει χαρακτηριστικά εγκλωβισμένη κάτοικος στο χωριό Πηνειάδα που συγκλονίζει περιγράφοντας τον εφιάλτη.

Ώρες αγωνίας και στα Τρίκαλα, με τον Ληθαίο ποταμό που διασχίζει την πόλη να έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα.

Στο Πήλιο το μέγεθος της καταστροφής είναι απερίγραπτο. Τα χωριά παραμένουν αποκομμένα, οι δρόμοι είναι διαλυμένοι, σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα, άδεια τα ξενοδοχεία και με προβλήματα στην υδροδότηση. Στα Ποτιστικά είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Πυροσβεστικής για το ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοούνται. Το τοπίο είναι βομβαρδισμένο, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως το οίκημα του ζευγαριού έχει παρασυρθει ολόκληρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σορός γυναίκας εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Θεοτόκου, στο νότιο Πήλιο. Η σορός περισυνελέγη από στελέχη της Πυροσβεστικής και έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και από εκεί πρόκειται να μεταφερθεί στο γενικό νοσοκομείο Βόλου, Αχιλλιπούλειο.

Στον Βόλο, τα νερά της βροχής υποχώρησαν, με την πόλη να είναι βυθισμένη στη λάσπη. Τα προβλήματα στις υποδομές είναι τεράστια, με το δίκτυο υδροδότησης να είναι εντελώς κατεστραμμένο και τους κατοίκους να έχουν νερό εκ περιτροπής, -ανά 3 ώρες- και αυτό μόνο για χρήση και όχι για πόση.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε και η Σκιάθος, όπου γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση των δικτύων, των υποδομών και την επισκευή καταστημάτων και σπιτιών. Η ομαλοποίηση είναι κρίσιμη ώστε να μην χαθεί και το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν.

Πτώματα στο δρόμο στην περιοχή Μαραθέα Καρδίτσας

Μιλώντας στο MEGA και το LIVE News και ερωτώμενος για το αν είναι όλοι στο χωριό καλά, ο εγκλωβισμένος πολίτης, Πολύβιος Πολύζος ανέφερε: «Όχι. Όχι. Εδώ στο χωριό υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πνιγεί. Δεν έχει πάει κανείς να τους βγάλει. Πέρασαν τα παιδιά με τη βάρκα και είδαν πτώματα στο δρόμο».

ο ίδιος παραμένει εγκλωβισμένος με περίπου 50 ακόμα άτομα στο σπίτι του: «Είμαστε στη Μαραθέα Καρδίτσας, στο σπίτι μου έχουμε 50 άτομα εγκλωβισμένα. Δεν έχει έρθει κανείς να μας δώσει νερό. Ό,τι έκαναν, έκαναν τα παιδιά του χωριού με αυτοσχέδιες βάρκες που έχουν επειδή είναι κυνηγοί. Έχουμε καλέσει πυροσβέστες από χθες το βράδυ και πήραν μια έγκυο γυναίκα και μια γυναίκα με ένα βρέφος».

Όλο το χωριό γύρω στα 200 άτομα βρίσκονται σε δύο διαμερίσματα.

Υπάρχουν νεκροί σε Παλαμά και Κοσκινά

Ανατριχιαστική ήταν η μαρτυρία εθελόντριας που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης που μίλησε στο OPEN λέγοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν καθώς έχουν εγκλωβιστεί στα πλημμυρισμένα σπίτια τους ή σε άλλα σημεία που μεταφέρθηκαν μετά το ξέσπασμα της θεομηνίας.

«Αυτή τη στιγμή επιχειρούμε στην περιοχή του Κοσκινά όπου απεγκλωβίζουμε με 10 ιδιώτες με βάρκες και φουσκωτά ενώ όσοι είναι ψηλά τους παρέχουμε νερό και τρόφιμα. Μέχρι τώρα έχουμε απεγκλωβίσει περίπου 60 άτομα» ανέφερε. Και πρόσθεσε μέχρι να πέσει το φως εμείς θα είμαστε εδώ.

Η εθελόντρια, αποκάλυψε επίσης πως υπάρχει στη Μαραθέα Καρδίτσας ένα βρέφος που δεν έχει φάει εδώ και ένα 24ωρο και δεν είναι σε καλή κατάσταση ενώ δεν μπορούν να το προσεγγίσουν ενώ το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου.

Παράλληλα, είπε ότι υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι ακόμα και ότι «υπάρχουν νεκροί» στον Παλαμά. « Υπάρχουν νεκροί, όλοι μας έχουμε δει».

Βόλος: Ξεκινούν έλεγχοι των σπιτιών που επλήγησαν

Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, Επιτροπές Καταγραφής Ζημιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κατοικίες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Οπως επισημαίνεται, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν στις κάτωθι περιοχές:

ΦΥΤΟΚΟ ΠΑΛΑΙΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΝΕΑΠΟΛΗ ΝΕΟ ΔΕΛΤΑ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΛΥΚΕΣ ΑΓΡΙΑ

Κατακερματισμένο το οδικό δίκτυο στο Πήλιο

Κατακερματισμένο και κατεστραμμένο σε διάφορα τμήματα άφησε το οδικό δίκτυο στο Πήλιο η κακοκαιρία Daniel.

Η Μακρινίτσα είναι ένα από τα χωριά που δε διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος.

Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί. Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την Αλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό. Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία. Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση.

Εντελώς αποκλεισμένη από κάθε κατεύθυνση είναι η Ζαγορά και τα κοντινά χωριά , αφού το οδικό δίκτυο έχει σπάσει σε διάφορα μέρη.

Πυροσβεστική: Σε 2.529 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι διασώσεις

Από το πρωί της Τρίτης έως και σήμερα Παρασκευή στις 20:00, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει 6.882 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Αναλυτικά οι διασώσεις ανά περιφέρεια:

Θεσσαλία: 1.898

Στερεά Ελλάδα: 152

Πελοπόννησος: 15

Αττική: 44

Επιπλέον, από την Πέμπτη μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις

  • 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και
  • 310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.

Βόλος: Σε 15-20 μέρες η πλήρης αποκατάσταση της υδροδότησης

Από αύριο, σε ποσοστό 80%, θα έχουν νερό ύδρευσης, με χαμηλή πίεση, ο Βόλος και η Νέα Ιωνία και σε 15 με 20 μέρες πιστεύει ότι η υδροδότηση θα φτάσει στο 100%, δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο δημαρχείο του Βόλου.

Σϋμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος συνέστησε στους πολίτες να κάνουν υπομονή λέγοντας ότι οι υπηρεσίες δουλεύουν και η υδροδότηση θα αποκατασταθεί. Τόνισε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βόλο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα έργα αποκατάστασης Θα προχωρήσουν γρήγορα χάρη και στη στήριξη της κυβέρνησης.

Νότιο Πήλιο: Πλοίο μετέφερε τεχνικούς και υλικά της ΔΕΗ

Οχηματαγωγό πλοίο αναχώρησε το απόγευμα από το λιμάνι του Βόλου, με προορισμό τη Μηλίνα στο Νότιο Πήλιο, καθώς δεν υπάρχει χερσαία επικοινωνία με την περιοχή μετά την κατάρρευση της γέφυρας Πελεγκρίνο – μετά τα Καλά Νερά κοντά στην Μπούφα.

Το πλοίο που έφθασε από τη Γλύφα, ναυλώθηκε από τη ΔΕΗ, προκειμένου να μεταφερθούν τεχνικό προσωπικό, οχήματα και υλικά προκειμένου να καταβληθούν προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής του Νοτίου Πηλίου, αλλά και της Σκιάθου, μέσω της ειδικής σύνδεσης δια μέσου Λαύκου.

Το οχηματαγωγό έφτασε στη Μηλίνα στις 6 το απόγευμα και στη συνέχεια επέστρεψε στο Βόλο για να σταλεί στη συνέχεια όπου αποφασιστεί και παραστεί ανάγκη για απεγκλωβισμό δια θαλάσσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα