Ελλάδα

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία

Η πρώτη Κυριακάτικη ανασκόπηση του κυβερνητικού του έργου μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Parallaxi
αυτές-είναι-οι-προτεραιότητες-του-κυρ-993868
Parallaxi

Στο κυβερνητικό έργο της κυβέρνησης, μέσω της καθιερωμένης Κυριακάτικης ανασκόπησης, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Στη σχετική ανάρτηση, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ και μίλησε για τους στόχους και τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Καλημέρα σας! Η σημερινή διαδικτυακή μας συνάντηση για την ανασκόπηση της εβδομάδας είναι αλλιώτικη από τις προηγούμενες καθώς γίνεται την επομένη της επίσημης προκήρυξης των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου. Ουσιαστικά ολοκληρώνεται η πρώτη μας κυβερνητική θητεία, όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί, με πλούσιο έργο σε όλους τους τομείς και το οποίο δεν σταμάτησε λεπτό.

Έτσι έχω και σήμερα να μοιραστώ μαζί σας όσα ξεχώρισα από το τελευταίο επταήμερο, ξεκινώντας από τα καλά νέα για την οικονομία μας. Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα το 2022 -μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης -πέτυχε να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και μάλιστα να καταγράψει ενα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα +0,1%. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης να αναφέρω ότι η Γερμανία σημείωσε έλλειμμα -1,9%, η Γαλλία -2,8% και η Ιταλία -3,6%.

Επί θητείας μας, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 40 μονάδες, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη.

Τα καλά αποτελέσματα που πετύχαμε, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Κράτος και Κυβέρνηση, οδήγησαν τον οίκο S&P να αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που απέχει πλέον μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος -για τον οποίο εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε – σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας.

Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας μας μαζί με τους σημαντικούς πόρους του ΤΑΑ μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως οι 10 νέες δράσεις δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και φροντίδας υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων. Σε χρόνια νοσήματα αποδίδεται πάνω από το 85% των συνολικών θανάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» με πόρους 490 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, το υψηλότερο ποσό που δόθηκε ποτέ για τέτοιο σκοπό. Μετά την επιτυχημένη δράση «Φώφη Γεννηματά» στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 120.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί ευρήματα σε 7.697 γυναίκες, το δεύτερο τρίμηνο ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, για τον καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος. Καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού και επαναλαμβάνω είναι δωρεάν. Να θυμίσω οτι στα τέλη Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για τα παιδιά από 6 έως 12 ετών με δωρεάν επίσκεψη σε οδοντίατρους.

Σε αυτά να αθροίσουμε τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού με πάνω από τους μισούς δικαιούχους – 4,8 εκατομμύρια πολίτες – να έχουν ήδη εγγραφεί στο πρόγραμμα και γίνονται 1 εκατομμύριο επισκέψεις κάθε μήνα. Η Δημόσια Υγεία είναι ένας από τους 4 μεγάλους πυλώνες που θα ρίξουμε όλο μας το βάρος τη δεύτερη τετραετία.

Την εβδομάδα που πέρασε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά εγκαινίασε το πρόγραμμα «Κάλυψη» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Πρόκειται για μια νεαρή μητέρα με δύο ανήλικα παιδιά που εγκαταστάθηκε δωρεάν σε διαμέρισμα στο Γαλάτσι, έναν από τους πρώτους δήμους στους οποίους ξεκίνησε η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος. Και είμαστε στην αρχή, έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή 46 Δήμοι από όλη τη χώρα και οι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Πολύ μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Σπίτι μου” για την παροχή δηλαδή άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Έχουν υποβληθεί σχεδον 19.000 αιτήσεις -18.895 για την ακρίβεια- και έχουν λάβει προέγκριση οι 996 συνολικού ποσού 110.6 εκατ. ευρώ με μέσο ποσό δανείου 111.000 ευρώ.

Νέοι έως 39 ετών και ευάλωτοι, 137.000 πολίτες συνολικά, είναι οι ωφελούμενοι απο την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους για την οποία εξασφαλίσαμε 1,74 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους.

Η σημερινή μας “συνάντηση” με βρίσκει στην Κρήτη όπου υπογράφεται σε λίγη ώρα η σύμβαση του έργου ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ. Πριν από 4 χρόνια υποσχεθήκαμε στους Κρητικούς και τους επισκέπτες του νησιού τον μεγάλο αυτόν οδικό άξονα, όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 έτη. Η δική μας κυβέρνηση ό,τι δεσμεύθηκε το έκανε πράξη. Σήμερα 2 από τα 3 τμήματα του έργου έχουν μπει σε φάση κατασκευής με χρηματοδοτηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ απο το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Τα οφέλη προφανή και τεράστια: θα αναβαθμιστεί η Οδική Ασφάλεια με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων, μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου ταξιδιού και των μετακινήσεων από την Κίσσαμο Χανίων έως τη Σητεία του Αγίου Νικολάου, δηλαδή απο τη μια άκρη στο βόρειο τμήμα του νησιού στην άλλη. Πιο άνετη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του μετώπου, αύξηση της απασχόλησης στη περιοχή με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, μείωση κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και των προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης.

Σημαντικά όμως είναι και τα έργα υποδομής που υλοποιούμε και στην Πελοπόννησο, την οποία επισκέφθηκα την περασμένη Πέμπτη. Αναφέρομαι στην αναβάθμιση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη με τους κυριότερους οικισμούς και τουριστικούς πόλους της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας.

Το έργο είχε ωριμάσει επί της κυβέρνησης Σαμαρά, βάλτωσε επί ΣΥΡΙΖΑ και το προχώρησε πάλι η κυβέρνησή μας. Η σχετική σύμβαση ΣΔΙΤ υπογράφηκε και με την ολοκλήρωσή του θα υπάρξει δραστική μείωση στον χρόνο των μετακινήσεων στη Δυτική Μεσσηνία, από και προς το Αεροδρόμιο «Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» της Καλαμάτας. Μελέτες υπολογίζουν και μείωση των ατυχημάτων -πάνω από 50% – στο σύνολο του άξονα.

Το άλλο σημαντικό οδικό έργο στην Πελοπόννησο, είναι η Νέα Επαρχιακή Οδός Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων που θα συνδέσει το οδικό δίκτυο του νομού Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κορίνθου – Τριπόλεως). Την Πέμπτη υπογράφηκε η σύμβαση ΣΔΙΤ για το τελευταίο τμήμα, μήκους 7 χλμ. της επαρχιακής οδού από τον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας-Δερβενάκια-Μυκήνες. Άλλος ένας οδικός άξονας που θα συμβάλει αποφασιστικά στην τουριστική ανάπτυξη και συνολικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας.

H Ελλάδα αλλάζει μόνο με πολιτική βούληση, επιμονή, όραμα και κυρίως σχέδιο. Την Τετάρτη παρουσιάσαμε από την ξεχωριστής ομορφιάς Κέρκυρα, το 10ο κατά σειρά σχέδιο Ανάπτυξης για το 2023, που αφορούσε αυτην τη φορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ένα σχέδιο συνεκτικό και ολοκληρωμένο που αφορά όλα τα νησιά του Ιονίου και αγγίζει κάθε πτυχή της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της δυτικότερης περιφέρειας της χώρας μας. Με περισσότερα από 260 έργα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ύψους 1,8 δισ ευρώ.

Επόμενες και τελικές μας στάσεις σε αυτό το ωραίο ταξίδι, με στόχο κάθε Περιφέρεια της χώρας μας να αποκτήσει τη δική της διακριτή αναπτυξιακή ταυτότητα και στρατηγική, θα είναι η Λέσβος και η Ρόδος.

Θα κλείσω τη σημερινή ανασκόπηση με την έκθεση της UNESCO για την Ακρόπολη μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν επιστήμονες το 2022 στα μνημεία του Ιερού Βράχου. Όχι μονο περιγράφεται ως «εξαιρετική» και «πολύ καλά προστατευόμενη» η κατάσταση του εμβληματικού Μνημείου, αλλά χαρακτηρίζεται και πρότυπο συντήρησης κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα περιμέναμε μια συγγνώμη από τους επί μήνες κορυβαντιώντες για δήθεν καταστροφη του Ιερού Βράχου.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα έχω την ευκαιρία να θυμίσω το πλούσιο έργο μας σε όλους τους τομείς αυτά τα 4 χρόνια, εν μέσω εξωγενών κρίσεων και αντιξοοτήτων. Ξέρω οτι μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Ξέρω ότι, παρά τα θετικά βήματα, οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί. Η δημόσια υγεία έχει ακόμη πληγές να γιατρευτούν. Το κράτος μας πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι νέοι μας πρέπει να βρουν μεγαλύτερη φροντίδα. Αυτές, ακριβώς, θα είναι οι προτεραιότητές μας στη νέα μας θητεία.

Μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας στις 21 Μαΐου, δηλώνοντας αισιόδοξος για το αύριο. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Μακριά από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά. Και αναγνωρίζοντας πόσο κρίσιμη είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Για να συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί. Σταθερά, Τολμηρά και Μπροστά!»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα