BBC: Πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού θα σταλεί ανοιχτά των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου

Ενώ η Γερμανία δήλωσε ότι δύο από τα οπλισμένα πολεμικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron χρησιμοποιούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις

Parallaxi
bbc-πλοίο-του-ελληνικού-πολεμικού-ναυτι-1069071
Parallaxi

Ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο φέρεται να αναπτύσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι πιθανό να σταθμεύσει στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπως μεταδίδει το BBC.

Λίγες ώρες πριν, οι υπουργοί Άμυνας της στρατιωτικής συμμαχίας δυτικών εθνών του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν από τον Yoav Gallant, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδίκασαν τις «αδικαιολόγητες τρομοκρατικές ενέργειες» της Χαμάς – αλλά προέτρεψαν επίσης το Ισραήλ να απαντήσει με «αναλογικότητα».

«Καθώς εξελίσσεται η σύγκρουση, η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη», δήλωσε από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτένεργκ. «Υπάρχουν κανόνες πολέμου».

Όταν πρόκειται για συγκεκριμένη βοήθεια, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν πρακτική υποστήριξη στο Ισραήλ.

Και η Γερμανία είπε ότι δύο από τα οπλισμένα μαχητικά drones Heron χρησιμοποιήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Κυρίως, αυτό που αναζητά το Ισραήλ είναι η διπλωματική υποστήριξη για την επιχείρηση που διεξάγει στη Γάζα, κάτι το οποίο έλαβε από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.

Στον κίνδυνο ανάφλεξης της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε ο στρατιωτικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ.

Σχολιάζοντας αρχικά τη στάση που κρατά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Θεοδωρακίδης δήλωσε ότι «αυτό είναι μια επαμφοτερίζουσα στάση μέσα στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία και δημιουργεί κάποια θέματα». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «θέλει να δείξει ότι μπορεί να είναι δίαυλος για να έχει ένα διαπραγματευτικό ρόλο με τη Χαμάς». Κάτι που όπως εκτίμησε δεν πρόκειται να συμβεί.

«Η πίσω αυλή και η γραμμή άμυνας του Ισραήλ είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, που είναι μη μουσουλμανικές χώρες. Το Ισραήλ περιβάλλεται από μουσουλμανικές χώρες, άρα και με την αμυντική συμφωνία που έχει η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, αντιλαμβάνεστε ποιες είναι οι διπλωματικές ισορροπίες».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, όπως εκτίμησε, και η συμμετοχή της Ελλάδας με τη φρεγάτα Ψαρά σε μια κυκλική εναλλαγή πλοίων στη συνοδεία ενός αεροπλανοφόρου. «Αυτό που είναι όμως δηλωτικό του φόβου για κλιμάκωση είναι η επιβεβαίωση συμμετοχής και δεύτερου αεροπλανοφόρου, οι πορείες των οποίων είναι άγνωστες. Ελπίζω να μην κατευθυνθεί στον Περσικό Κόλπο».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα