Χαλκιδική: Ο τόπος που στοχεύει στον εναλλακτικό τουρισμό – Ποδήλατα, ιστορία, περίπατοι
Την χρονιά που αναζητούν πολλοί άλλους τρόπους τουρισμού, υπάρχει ένας τόπος στη Χαλκιδική που δεν προσφέρει μόνο ήλιο και θάλασσα
Σε ένα καλοκαίρι, περισσότερο από κάθε προηγούμενο, που ο τουρισμός με τη μορφή που τον γνωρίζαμε παύει να προσφέρει την ξεγνοιασιά που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια, ένας δήμος στη Χαλκιδική εξακολουθεί να επενδύει στον εναλλακτικό τουρισμό και μάλιστα, χρόνο με τον χρόνο να γίνεται πιο ελκυστικός για αυτό το είδος τουριστών, χάριν στις καινούριες προκλήσεις που προσφέρει κάθε φορά.
Ο Δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, με 20000 μόνιμους κατοίκους στην περιοχή, εξακολουθεί να μη στοχεύει αποκλειστικά σε παραλίες, ήλιο και όλα εκείνα τα γνωστά υλικά που φτιάχνουν το «Summer in Greece», αλλά προσφέρει σε ένα μεγάλο μέρος τουριστών την εμπειρία να έρθουν πιο κοντά στη φύση και την ιστορία του μέσα από εναλλακτικές δράσεις που ανανεώνονται συνεχώς, όταν μάλιστα τα καλοκαίρια φτάνουν τους 100.000 τουρίστες και πολλοί από αυτούς κλείνουν πολλούς μήνες νωρίτερα καταλύματα λόγω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει ο τόπος.
Μόλις πριν λίγους μήνες, τον περασμένο Μάρτιο, η επιχειρηματική αποστολή του Δήμου Αριστοτέλη, με αιχμή τον εναλλακτικό και ειδικό τουρισμό συμμετείχε στη φημισμένη διεθνή τουριστική έκθεση Ι.Τ.Β στον εκθεσιακό χώρο Messe του Βερολίνου. Στις προγραμματισμένες συναντήσεις της αποστολής με Γερμανούς -και όχι μόνο- τουριστικούς παράγοντες, παρουσιάστηκαν θεματικές ενότητες που ξεφεύγουν από το σύνηθες τουριστικό ελληνικό καλοκαίρι και ανέδειξαν έναν άλλου είδους τουρισμό που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, προβάλλοντας μεταξύ άλλων, σπουδαία πολιτιστικά μνημεία, περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, φύση και ιστορία σε ένα «πάντρεμα» ορεινού και παραθαλάσσιου τουρισμού που έξυπνα θέλει να προωθήσει αυτή η πλευρά της Χαλκιδικής.
Σημαντική θέση στην προτίμηση των Γερμανών σε εκείνη την διεθνή τουριστική έκθεση, κατείχε το trekking, το οποίο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη γερμανική τουριστική αγορά. Μετά τους Wikinger από το Haagen, το γραφείο Reiselounge Europa από το Dulmen προσθέτει τον Αριστοτελικό Περίπατο στο web κατάλογό του και αυτό είναι σπουδαίο για τον δήμο Αριστοτέλη. Δεν ήταν λίγα τα ελληνικά γραφεία που αναζητούσαν hike & bike friendly τοπικά ξενοδοχεία, προκειμένου να ενδυναμώσουν το προϊόν τους και να ανταποκριθούν στη γερμανική ζήτηση. Σε αυτήν την περίπτωση η ετοιμότητα του Δήμου Αριστοτέλη όσον αφορά την παρουσίαση του τοπικού τουριστικού προϊόντος , αλλά και τα ετοιμοπαράδοτα «πακέτα» των τουριστικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην αποστολή του Δήμου, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο ως προς την έκβαση των επαφών. Στο πεδίο του σχολικού περιπατητικού τουρισμού επικαιροποιήθηκε το ενδιαφέρον των Γάλλων και των Σικελών για τις σχολικές ανταλλαγές, ενώ δόθηκε έμφαση στο πρόγραμμα με τίτλο «Μικροί Αριστοτελικοί Περιπατητές».
Τις προηγούμενες μέρες και σε συνέχεια της «ανησυχίας» του Δήμου προς τους εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού, η είδηση πως ανανεώθηκε η Bike Friendly πιστοποίηση για τα τρία επόμενα έτη (2023 – 2026) από τη NatTour ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, ενθαρρύνει αυτή τη κατεύθυνση.
«Δημιουργήσαμε ένα ακόμη ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν» λέει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος μιλώντας για το φετινό καλοκαίρι, «συντηρώντας και πιστοποιώντας υπάρχουσες υποδομές, προσθέτοντας σε αυτές σύγχρονα δεδομένα αλλά και εντάσσοντας πολλά τοπικά ξενοδοχεία, επιχειρήσεις στη bike friendly εθνική πλατφόρμα, ώστε ο ποδηλάτης να βρίσκει στην περιοχή ένα σύγχρονο, ασφαλές, ευρύ και πλήρες δίκτυο ποδηλατικών υπηρεσιών».
Κατά τη διάρκεια της απόδοσης, ο biking specialist της Αριστοτελικής Σύμπραξης Βασίλης Παράδας παρουσίασε στην ομάδα τον τρόπο με τον οποίο το ποδηλατικό δίκτυο της προαθωνικής χερσονήσου εμπλουτίζεται με:
* νέες διαδρομές,
* προσθήκη εξόδων κινδύνου στις υφιστάμενες,
* νέα σήμανση,
* QR CODES,
* ηλεκτρονικούς χάρτες και
* με ακόμη πιο λεπτομερή αποτύπωση.
Κάθε διαδρομή συσχετίζεται με μια τοπική ιστορική ταυτότητα, έτσι ώστε εκτός από την εξαιρετική φύση που περιβάλει την περιοχή γύρω από τον Άθωνα, να προωθούνται σημαντικά πολιτιστικά τοπία, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, οινοποιεία, τυροκομεία και εν γένει ιστορικά και πλουτοπαραγωγικά αποθέματα.
Το σχέδιο marketing του Δήμου Αριστοτέλη για τον ποδηλατικό τουρισμό – ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού που αναπτύσσεται ταχέως – απευθύνεται στις τουριστικές αγορές των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ελβετίας και της Σκανδιναβίας. Περιλαμβάνει στοχευμένες εκθεσιακές συμμετοχές, digital καμπάνιες και σύνδεση του προιόντος με άλλες δραστηριότητες οδικού τουρισμού, τουρισμού περιπέτειας, κλπ. Στόχο του Δήμου αποτελεί μεταξύ άλλων η προσέλκυση ποδηλατικών ομάδων, που θα πραγματοποιούν την προετοιμασία τους στην Ανατολική Χαλκιδική και κατ’ επέκταση η διοργάνωση διεθνών ποδηλατικών αγώνων.
Το σήμα Bike Friendly απονέμεται σε ξενοδοχεία, αλλά και σε Δήμους ή τουριστικούς προορισμούς / οργανισμούς, που πληρούν μία σειρά διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων ποιότητας. Η ανάπτυξή του πραγματοποιείται από τη NatTour, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.). Οι δράσεις του Bike Friendly έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, τέλος, μιλώντας σε συνέντευξη του για τον δήμο Αριστοτέλη που ξεχωρίζει τουριστικά από άλλες περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και ολόκληρης της τουριστικής Ελλάδας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δρέπουμε τους πρώτους καρπούς μιας μεθοδικής δουλειάς των προηγούμενων ετών και συνεχίζουμε».