Χαλκιδική: Σπουδαία πρωτοβουλία για πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στις θάλασσες της

Η κατασκευή μίας καινούριας ράμπας και οι υποδομές σε ολόκληρη την Χαλκιδική για ΑμεΑ

Γιώργος Σταυρακίδης
χαλκιδική-σπουδαία-πρωτοβουλία-για-π-1048423
Γιώργος Σταυρακίδης

Τις αξιόλογες κινήσεις του Δήμου Αριστοτέλη με στόχο τον εναλλακτικό τουρισμό, τις έχουμε καταγράψει και αναφέρει πολλές φορές, ως παράδειγμα για την Χαλκιδική αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Με 20000 μόνιμους κατοίκους στην περιοχή, εξακολουθεί να μη στοχεύει αποκλειστικά σε παραλίες, ήλιο και όλα εκείνα τα γνωστά υλικά του καλοκαιριού, αλλά προσφέρει σε ένα μεγάλο μέρος τουριστών την εμπειρία να έρθουν πιο κοντά στη φύση και την ιστορία του μέσα από εναλλακτικές δράσεις που ανανεώνονται συνεχώς, όταν μάλιστα τα καλοκαίρια φτάνουν τους 100.000 τουρίστες και πολλοί από αυτούς κλείνουν πολλούς μήνες νωρίτερα καταλύματα λόγω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει ο τόπος.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων του δήμου για τις πιο συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, προχώρησε πρόσφατα σε εγκατάσταση ειδικής ράμπας SeaAccess, τουαλέτας, αποδυτηρίων, ομπρελών και σε κατασκευή ειδικών θέσεων για αμαξίδια μέσω του επιχειρηματικού προγράμματος του Δήμου Αριστοτέλη. Με αυτόν τον τρόπο, το κάμπινγκ Ιερισσού αποτελεί πλέον πόλο έλξης και τουριστικό προορισμό και για αυτήν την ιδιαίτερη κατηγορία συνανθρώπων μας που θα μπορεί πλέον με μεγαλύτερη ευκολία να απολαύσει τη θάλασσα και τις διακοπές της.

Μία προσβάσιμη παραλία στα άτομα με αναπηρία ασφαλώς δεν είναι ένα ακόμη «τουριστικό προϊόν» ή μια «παροχή» προς ειδικές ομάδες μόνο, αλλά αποτελεί και μία σημαντική έκφραση πολιτισμού, δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση της πολιτείας προς όλους και όλες τελικά.

Το κάμπιγκ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, δέχεται καθημερινά και καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού πλήθος ΑμεΑ που απολαμβάνουν χωρίς καμία χρέωση τις υπηρεσίες της ειδικής ράμπας και των χώρων υγιεινής, δίνοντας το μήνυμα και σε άλλες παραλίες που θα πρέπει άμεσα να γίνουν προσβάσιμες σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους.

αναπηρία

“θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε υψηλές υπηρεσίες για την ειδική αυτή κατηγορία συνανθρώπων μας, ενώ για τη νέα σεζόν θα βελτιώσουμε κι άλλο τις παροχές μας, γιατί ένας από τους στόχους της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών» αναφέρουν ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος και η πρόεδρος της ΑΞ.Τ.Α.Δ.Α., Μαρία–Ελένη Ζαμάνη.

Στις υπηρεσίες, όπως αναφέρεται,  προσφέρεται:

  • Δυνατότητα χρήσης της ράμπας από την ανατολή ως την δύση του ηλίου, καθώς η ρεσεψιόν του κάμπινγκ λειτουργεί όλο το 24ωρο
  • Ειδικές θέσεις παρκινγκ για τα οχήματα των Αμεα
  • Εύκολη πρόσβαση
  • Καθημερινή φροντίδα και καθαριότητα της τουαλέτας και των διαδρόμων
  • Ντουζιέρα για ΑμεΑ
  • Ομπρέλες, ειδικές θέσεις για τα αμαξίδια και ξαπλώστρες για τους συνοδούς
  • Ασύρματο δωρεάν wifi

Η εγκατάσταση της ειδικής ράμπας SeaAccess αλλά και όλες οι άλλες υποδομές που έγιναν για ανθρώπους Αμέα, είναι έργο που υλοποίησε ο Δήμος Αριστοτέλη και το στήριξε η ΑΞ.Τ.Α.Δ.Α. (Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων του Δήμου Αριστοτέλη) με σκοπό την διεύρυνση των τουριστικών υπηρεσίων σε μία εποχή που είναι ανάγκη να δίνονται υπηρεσίες σε όσο μεγαλύτερα κοινά γίνεται, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους με αναπηρία  που θα πρέπει να υπάρχουν λύσεις που να τους αφορούν.

Στις υπηρεσίες προσφέρεται:

– δυνατότητα χρήσης της ράμπας από την ανατολή ως την δύση του ηλίου, καθώς η ρεσεψιόν του κάμπινγκ λειτουργεί όλο το 24ωρο

– ειδικές θέσεις παρκινγκ για τα οχήματα των Αμεα

– εύκολη πρόσβαση

– καθημερινή φροντίδα και καθαριότητα της τουαλέτας και των διαδρόμων

– ντουζιέρα για ΑμεΑ

– ομπρέλες, ειδικές θέσεις για τα αμαξίδια και ξαπλώστρες για τους συνοδούς

– ασύρματο δωρεάν wifi

– ταχύτατη επιδιόρθωση τυχόν βλαβών μέσω της εταιρείας που έχει συνάψει σύμβαση ο Δήμος Αριστοτέλη.

αναπηρία

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα διαθέτει 250 προσβάσιμες παραλίες. Η ειδική ράμπα Seatrac, κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα (έγκυες, ηλικιωμένοι), διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στη θάλασσα. Κύριος στόχος της δημιουργίας της, είναι όμως να δώσει στα ΑμεΑ την ευκαιρία να απολαύσουν με αυτονομία και αξιοπρέπεια μια δραστηριότητα όπως το κολύμπι.

Η ράμπα, αποτελείται από ένα μηχανισμό από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό. Ακόμη, χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια ως τη μόνη πηγή τροφοδοσίας του, ενώ ελέγχεται μέσω τηλεχειριστηρίου, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται η εκπαίδευση του χρήστη. Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί κατά προτίμηση στην αρχή της θερινής περιόδου και να απεγκατασταθεί στο τέλος της. Δεν επιφέρει αλλοιώσεις στο περιβάλλον ούτε έχει μόνιμες επιπτώσεις σε αυτό.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς γίνεται στη Χαλκιδική και σε ποιες άλλες παραλίες μπορεί να είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία , σύμφωνα με τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής σε συνεργασία με τους 5 Δήμους του Νομού έχει ως στόχο έχει να γίνει η Χαλκιδική ένας προσβάσιμος προορισμός ώστε όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν ασφαλή και αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα.

Με σταθερά βήματα, η Χαλκιδική βελτιώνει τους όρους προσβασιμότητας και την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες έχοντας ήδη 16 παραλίες «φιλικές» σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και μειωμένη κινητικότητα:

1. Παραλία Ν. Φλογητών (δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη) 2. Παραλία Ν. Μουδανιών (δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη) 3. Παραλία Αγίου Μάμα (δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη) 4. Παραλία Ν. Καλλικράτειας (δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη) 5. Παραλία Γεωπονικών (δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη) 6. Παραλία Βεριάς (δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη) 7. Παραλία Διονυσίου (δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη) 8. Παραλία Ν. Πλαγίων (δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη) 9. Παραλία Καλύβες 10. Παραλία Ψακούδια 11. Παραλία Γερακινή 12. Παραλία Μεταμόρφωση 13. Παραλία Καμπούδι, Ουρανούπολη 14. Παραλία Ιερισσού 15. Παραλία Νέων Ρόδων 16. Παραλία Αλυκές, Αμμουλιανή.

Στις 8 πρώτες παραλίες, ο Δήμος Νέας Προποντίδας έχει προβεί στην τοποθέτηση διαδρόμων για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), τουαλέτες ΑΜΕΑ και αμαξίδιο μεταφοράς ΑΜΕΑ σε 8 παραλίες του Δήμου.

Στις 4 τελευταίες, ο Δήμος έχει εγκαταστήσει κινητούς διαδρόμους και μόνιμες διατάξεις αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα των ατόμων με κινητικά προβλήματα (σε Ιερισσό και Νέα Ρόδα), διατάξεις καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης (σε Αμμουλιανή και Ουρανούπολη) ομπρέλες και κινητά πάνελ δημιουργίας χώρων σκίασης, ενημερωτικές πινακίδες, χώροι υγιεινής και αποδυτήρια για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, ειδικοί κάδοι απορριμμάτων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα