Χαλκιδική: Στην «πρίζα» επιχειρηματίες, κάτοικοι, τουρίστες με ΔΕΔΔΗΕ
Για ένα ακόμη καλοκαίρι σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στο νομό που «βούλιαξε» από κόσμο και δοκίμασε ξανά τις αντοχές των δικτύων του
Στο ίδιο έργο θεατές και το φετινό καλοκαίρι κάτοικοι, παραθεριστές, τουρίστες και επιχειρηματίες στη Χαλκιδική που τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν αντιμέτωποι με προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.
Οι επαναλαμβανόμενες διακοπές προκάλεσαν την οργή των τουριστών που επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική για λίγες ημέρες ξεκούρασης, αλλά αναγκάστηκαν να κάνουν μπάνιο ή να μαγειρεύουν με εμφιαλωμένα νερά ή ακόμα και να κινδυνεύουν να πετάξουν στα σκουπίδια προϊόντα πολλών ευρώ, τα οποία είχαν ψωνίσει και αποθηκεύσει στα ψυγεία τους.
Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε και σε επιχειρηματίες της περιοχής, καθώς σε μία περίοδο που περίμεναν πώς και πώς για να δουλέψουν, τέτοια ζητήματα τους προκαλούν ζημιές στα προϊόντα και φυσικά απώλεια εισοδήματος.
Ιδιαίτερα και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών η ζήτηση για ρεύμα ήταν μεγάλη στους δήμους Σιθωνίας και Κασσάνδρας.
Οι τοπικές αρχές, όπως κάθε χρόνο, έκαναν έκκληση σε κατοίκους και παραθεριστές για λελογισμένη χρήση νερού και ρεύματος, αλλά ούτε το φετινό καλοκαίρι δεν σταμάτησαν τα παραδείγματα των ανθρώπων που κάθονται για αρκετά λεπτά με τα λάστιχα στην αυλή και ποτίζουν τα μάρμαρα, το γκαζόν και τα φυτά τους.
Οι υποδομές των περιοχών είναι φτιαγμένες για περίπου 13.000 κατοίκους, αριθμούς που εκτοξεύεται κάθε καλοκαίρι και γίνεται εξαψήφιος με τους τουρίστες και τους παραθεριστές που φτάνουν στη Χαλκιδική που δοκιμάζει κάθε χρόνο τα όρια της.
Σε περιοχές της Χαλκιδικής, όπως τον Μαρμαρά, η πίεση του νερού είναι ιδιαίτερα χαμηλή κατά τις απογευματινές ώρες, όταν και η ζήτηση φτάνει στο πικ, καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν από τη θάλασσα και μαζικά κάνουν το μπάνιο τους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που διαμένουν.
Ανάλογη η κατάσταση και στη Κασσάνδρα με ένα δίκτυο σχεδιασμένο για 15.000 κατοίκους, σε ένα καλοκαίρι που οι τουρίστες ξεπερνούν τους 600.000.
Στην εξίσωση μπαίνει φυσικά και το νερό που ξοδεύεται καθημερινά από αγρότες των περιοχών για εργασίες στα χωράφια τους.
Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε περιοχής όπως το Πευκοχώρι και το Παλιούρι, καθώς και οι γειτονικοί τους οικισμοί.
Ο Δήμος Κασσάνδρας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Έτσι, θα γίνουν παρεμβάσεις που αφορούν την παροχή πόσιμου νερού, τη βιώσιμη διαχείριση των λυμάτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών πόσιμου νερού και λυμάτων, την ενεργειακή υποβάθμιση των υποδομών και μάλιστα με την ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας, αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ένταση πολλών… βολτ μεταξύ επιχειρηματιών και ΔΕΔΔΗΕ
Οι συχνές διακοπές ρεύματος των προηγούμενων ημερών έφεραν την έντονη αντίδραση των επιχειρηματιών.
«Το ρεύμα για εμάς είναι το Α και το Ω. Εάν δεν έχουμε ρεύμα μας δένουν τα χέρια» σημειώνει επιχειρηματίας εστίασης.
«Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πάθουμε ζημιές χιλιάδων ευρώ. Η πτώση της τάσης προκαλεί προβλήματα σε συσκευές. Είμαστε τώρα σε εποχές να πετάμε πρώτη ύλη; Χωρίς ρεύμα δε δουλεύει επίσης ο κλιματισμός. Γιατί να έρθει ο τουρίστας να αφήσει τα λεφτά του σε εμάς; Μας φέρνουν σε δύσκολη θέση» αναφέρει άλλος επιχειρηματίας.
«Η χρηματοδότηση που έχουμε από το κράτος γενικά σαν τόπος είναι για τους 100.000 μόνιμους κατοίκους. Όταν όμως το καλοκαίρι ξεπερνάμε το 1 εκατ. επισκέπτες, κατοίκους δεύτερης κατοικίας, αλλά και τους μόνιμους, η Χαλκιδική δοκιμάζεται» σημειώσει προ ολίγων ημερών στην ΕΡΤ, ο Γιάννης Κουφίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του ΔΕΔΔΗΕ, τονίζοντας ότι στόχος τους είναι να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα.
«Δε θέλουμε να βάλουμε κάποιον φυλακή. Να αποζημιωθούμε για τις ζημιές που πάθαμε και να μην έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια» λέει ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Σιθωνία.
Οι διακοπές ρεύματος έχουν ως αποτέλεσμα να σταματάει η λειτουργία στα αντλιοστάσια και στις γεωτρήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και στην υδροδότηση που πρέπει να περάσουν ώρες ή και μέρες για να λυθούν, αφού για παράδειγμα υπάρχουν δίκτυα τα οποία έχουν πάρει μέσα αέρα και είναι χρονοβόρα η επαναφορά τους στην ομαλή τους λειτουργία.
Από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ αποδίδει τις βλάβες στις υποδομές που δεν είναι ικανές για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που έχει ο νομός το καλοκαίρι.
Όλα αυτά, την ώρα που ένα πολυαναμενόμενο έργο, αυτό του φράγματος του Χαβρία, έχει μπει στις καλένδες, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού που, σε πρώτη φάση, θα υδροδοτούσε επαρκώς, την κεντρική και νότια Χαλκιδική.
Ο διαγωνισμός για το έργο προϋπολογισμού 105 εκατομμυρίων ευρώ κατέληξε άγονος και στις καλένδες, μετά από 4 παρατάσεις, καθώς οι τρείς ενδιαφερόμενες εταιρίες απέφυγαν να καταθέσουν προτάσεις.
Οι εταιρίες απέσυραν το ενδιαφέρον τους διότι, λόγω κόστους κατασκευής κρίνεται ασύμφορο, καθώς η βασική μελέτη εκπονήθηκε το 2019, πριν την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευής. Για να καλύψουν το κόστος κατασκευής, ζητούν η εταιρία που θα αναλάβει να χτίσει το φράγμα, να αναλάβει και τη διαχείριση του νερού, σε συνεργασία βέβαια με τους οικείους δήμους.
Το έργο του φράγματος του Χαβρία, ύψους 60 μέτρων και ωφέλιμου όγκου ταμιευτήρα 32,6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και εξωτερικά δίκτυα συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων, που θα υδροδοτεί περιοχές όπως τον Πολύγυρο, την Ορμύλια, τα Πυργαδίκια, την Παναγιά, την Κασσάνδρα, την Παλλήνη, τη Σιθωνία τη Τορώνη αλλά και τον Άγιος Μάμα και την Ποτίδαια.
«Θα κλείσουμε και αυτή την εκκρεμότητα, θα μπει μπροστά αυτό το σημαντικό έργο για να λυθούν τα ζητήματα της άρδευσης και να αποτραπούν μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα. Το Φράγμα του Χαβρία είναι μια δέσμευση που υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις δυσκολίες. Θα βρούμε ανάδοχο να το κατασκευάσει με τις σωστές προδιαγραφές. Είναι μια δέσμευση δική μου προς τη Χαλκιδική», σημείωσε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης κατά την προεκλογική του επίσκεψη στη Χαλκιδική στα Μουδανιά στις 20 Ιουνίου.