Ελλάδα

Χίος: Σε εξέλιξη ο πύρινος εφιάλτης – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε μετά από ένα τροχαίο

Parallaxi
χίος-σε-εξέλιξη-ο-πύρινος-εφιάλτης-ε-1039339
Parallaxi

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Κυριακής (30/7) σε δασική έκταση στην περιοχή Διευχά Χίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής, η φωτιά δεν απειλεί άμεσα κατοικημένη περιοχή και η εικόνα της τις πρώτες πρωινές ώρες είναι καλύτερη.

Ωστόσo, χθες το βράδυ εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση οικισμών.

Η πυρκαγιά εξαιτίας του ανάγλυφου του εδάφους και των ριπών του ανέμου, μετά τα μεσάνυχτα διασπάστηκε σε πολλά μέτωπα με σύσσωμες τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο ώστε η πυρκαγιά να μην πλησιάσει τον μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή «Γιαννάκι» του Πιτυούς.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς έχουν μπει και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Συνολικά επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (συμπεριλαμβανομένων 10 πυροσβεστών που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και 27 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα), 18 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στις 00:35 μετά τα μεσάνυχτα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Διεύχα και Κατάβαση να απομακρυνθούν προς Βολισσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας politischios.gr, η φωτιά προκλήθηκε από όχημα το οποίο νωρίτερα τυλίχθηκε στις φλόγες στην περιοχή της Κατάβασης, όπου έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής από τα Καρδάμυλα. Ωστόσο οι φλόγες πέρασαν στην παρακείμενη χορτολιβαδική έκταση και επεκτάθηκε.

Συγκεκριμένα ένα αυτοκίνητο ξέφυγε της πορείας του, κάτω από άγνωστες συνθήκες και χτύπησε στο κράσπεδο με αποτέλεσμα. Από το τροχαίο ατύχημα δημιουργήθηκαν σπινθήρες οι οποίοι μετέφεραν τη φωτιά στο δάσος.

Ο οδηγός και ο συνοδηγός που βρισκόντουσαν στο όχημα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο», ενώ θα περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα για την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα