Ελλάδα

Δίκη για Μάτι: 111 έτη και 3 έτη οι ποινές – Έγιναν εξαγοράσιμες- Οργή συγγενών

«Εμείς είμαστε για εσάς ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους...»

Parallaxi
δίκη-για-μάτι-111-έτη-και-3-έτη-οι-ποινές-έ-1007576
Parallaxi

Ποινές φυλάκισης από 111 έτη έως 3 έτη επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους έξι ενόχους για το Μάτι ωστόσο εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη.

Τελικά, οι ένοχοι αφέθηκαν ελεύθεροι εφόσον η ποινή τους είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα. Ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μετά την εξαγορά των ποινών τους που αποφάσισε το δικαστήριο καλείται να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ.  Μετά και την ανακοίνωση των ποινών οι έξι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η απόφαση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες στην αίθουσα με τους αστυνομικούς να συγκρατούν τους συγγενείς που κατευθυνόταν προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, ενώ ορισμένοι από τους συγγενείς πέταξαν και καρέκλες.

«Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για εσάς ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε συγγενής θύματος.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους έξι ενόχους:

Στον Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη

Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών εκτιτέα τα 5 έτη

Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτέα τα 5 έτη

Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτέα τα 5 έτη

Στον Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτέα τα 5 έτη

Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Ελαφρυντικό αναγνώρισε το δικαστήριο σε τέσσερις κατηγορούμενους – Σφοδρές αντιδράσεις

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους.

Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη .Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο

Και αυτή η ανακοίνωση του δικαστηρίου προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από τους κατοίκους. ” Να τους δώσετε και επαίνους” ακούστηκε να φωνάζει κάποιος.

Αυτό που καταλόγισε στους καταδικασθέντες το δικαστήριο ήταν το μη συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, το αλαλούμ που επικρατούσε, το ότι δεν κινητοποιήθηκαν τα πλεούμενα, τα πλοιάρια προκειμένου να διασώσουν τον κόσμο που πνίγηκε μέσα στη θάλασσα. Επίσης, όσον αφορά τους επίγειους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ότι δεν έκαναν την αναγκαία εισήγηση για την οργανωμένη απομάκρυνση των ανθρώπων και την ενημέρωση του κοινού μέσω των ΜΜΕ.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.

Αθώοι κρίθηκαν επίσης η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Στο δικαστήριο το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο. Πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ άλλοι έπεφταν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. “Κοιτάξτε με στα μάτια“, φώναξε μία μία γυναίκα, η οποία, όπως είπε, έχασε τα παιδιά της. “Δεν είναι δικαιοσύνη αυτή“, φώναζαν κάποιοι άλλοι συγγενείς.

Η απόφαση δε για να αφεθούν ελεύθεροι εξόργισε τους παριστάμενους που κινήθηκαν εναντίον των κατηγορουμένων, με έναν εξ αυτών να πετά μια καρέκλα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα