Ελλάδα

Δραματικές ώρες σε Φυλή και Ασπρόπυργο – Καίγονται σπίτια και εργοστάσια

Κλειστή είναι η Αττική Οδός από είσοδο Ελευσίνας έως κόμβο Περιφ. Αιγάλεω (5) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Parallaxi
δραματικές-ώρες-σε-φυλή-και-ασπρόπυργ-1047326
Parallaxi

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) στη Φυλή, γεγονός που οδήγησε τις αρχές στην απόφαση να κλείσει τμήμα της Αττικής Οδού και στα δύο ρεύματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κλειστή είναι η Αττική Οδός από είσοδο Ελευσίνας έως κόμβο Περιφ. Αιγάλεω (5) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Καίγονται τα πρώτα σπίτια στη Φυλή

Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι στην Φυλή και καιεί κοντά στη Μονή Κλειστών ενώ οι πύρινες γλώσσες έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια.

Πρόκειται για ένα δύσβατο σημείο – κοντά στην τοποθεσία Ρέμα της Γιαννούλας – με τους ανέμους να πνέουν πολύ ισχυροί στην περιοχή.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Αργύρης Αργυρόπουλος, γενικός γραμματέας του Δήμου Φυλής λέγοντας ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή.

«Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Όπως είπε στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο ο δήμος έχει οργανώσει μια ομάδα για την παροχή βοήθειας.

Λίγο μετά τις 12:30 το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης προς Άνω Λιόσια, ενώ για λίγη ώρα υπήρξε και διακοπή ρεύματος.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, τα 50 άτομα από την Μονή Κλειστών, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος και είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός η φωτιά αυτή τη στιγμή κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τη Μονή αλλά η εκκένωσή της κρίθηκε απαραίτητη.

Μέχρι αυτή την ώρα επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 23 οχήματα 1 πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Επίσης, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Φυλή προς τη Μονή Κλειστών προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων.

Μάλιστα συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που μετέδωσε το MEGA, με έναν άνθρωπο να έχει ανέβει στη σκεπή του σπιτιού του για να σωθεί.

Έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα

Στο μεταξύ έκκληση κάνει ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς.

«Στείλτε εναέρια μέσα, γιατί δεν μαζεύεται αλλιώς η φωτιά! Στείλτε άμεσα εναέρια μέσα! Φαίνεται ότι η φωτιά άρχισε από έκρηξη κολώνας μέσα στο δάσος και με την τόση ένταση του αέρα επεκτάθηκε αμέσως σε ολόκληρη τη δυτική πλευρά της Χασιάς» είπε νωρίτερα μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Κόλαση στον Ασπρόπυργο: Εκκενώθηκαν οικισμοί, κάηκαν εργοστάσια – Εκρήξεις και τοξικοί καπνοί και από τις φωτιές

Διαδοχικές εστίες φωτιάς ξεσπούσαν από το πρωί στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου. Συγκεκριμένα, η πρώτη φωτιά ξέσπασε στις 08.35 και ακολούθησαν άλλες δύο στις 09.05 και 09.15. Οι εστίες βρίσκονται στις περιοχές Λάκα Κάτσαρη, Νέα Ζωή και Αμμουδιές.

Από την πρώτη στιγμή επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ έχει σταλεί μήνυμα 112 για εκκένωση της περιοχής «Λάκκα Κατσαρή» και στη συνέχεια για τους οικισμούς Ποντίων και Βέρας προς Ελευσίνα. Σύμφωνα με το Open, εκκενώθηκε το πάρκινγκ του Θριάσιου νοσοκομείου λόγω της φωτιάς.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν βιομηχανικές μονάδες, βιοτεχνίες και αποθήκες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Ασπροπύργου, Μιχάλη Ψωμιάδη, έχουν καεί πέντε αποθήκες και δύο εργοστάσια, ενώ λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν μπορούν να πετάξουν τα εναέρια μέσα. Εστία φωτιάς υπάρχει και στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, περιμετρικά, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην περιοχή ακούγονται εκρήξεις, ενώ εργαζόμενοι στη βιομηχανική ζώνη είπαν ότι σκάνε με εκκωφαντικό θόρυβο λαμαρίνες και άλλα εύφλεκτα υλικά.

Λίγο πριν τις 11.30 εστάλη μήνυμα από το 112 για τους τοξικούς καπνούς.

Δήμαρχος Ασπροπύργου: Η φωτιά ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερέςΟ δήμαρχος Νίκος Μελετίου είπε μιλώντας στην ΕΡΤ πως η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή του Ασποπύργου ξεκίνησε από τις αυτοχσέδιες χωματερές.

«Είναι μια περιοχή η οποία είναι περιοχή χονδρεμπορίου. Υπάρχουν τεράστιες αποθήκες με υλικά logistics και δυστυχώς η φωτιά ξεκίνησε από τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών και μπαζών που σε καθημερινή βάση βιώνουμε στον Ασπρόπυργο. Είναι το τεράστιο θέμα το οποίο το γνωρίζουν όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ο Ασπρόπυργος το αντιμετωπίζει λόγω της γειτνίασης με την χωματερή των Άνω Λιοσίων. Με τον ΧΥΤΑ, έχει εύκολη πρόσβαση σε ομάδες Ρομά, τα σκουπίδια που καθαρίζουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας να τα φέρνουν και να τα απορρίπτουν εκεί», είπε αχικά.

Τόνισε πως: «Να σας πληροφορήσω για κάτι που μου είπε ένας κάτοικος. Η φωτιά ξεκίνησε από χτες το βράδυ από μία εστία που είχαν κάποιοι Ρομά που έκαιγαν καλώδια, λάστιχα. Δεν είχε τους βόρειους δυνατούς ανέμους, είχε νότιους. Έτσι στροβιλίζονταν ο αέρας και πήγε προς τα βόρεια και με τους βόρειους δυνατούς ανέμους που έχουμε έκανε αυτή την καταστροφή».

Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού

Τα δρομολόγια στην γραμμή Κιάτο – Πειραιά θα γίνονται από Πειραιά έως Άνω Λιόσια με τρένο και στο τμήμα Άνω Λιόσια – Νέα Πέραμος θα πραγματοποιείται με Λεωφορείο. Στο τμήμα Νέα Πέραμος – Κιάτο, τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται κανονικά με τρένο. Αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή.

Αρχικά. διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην έξοδο 4 της Αττικής Οδού, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό. Ωστόσο, λίγο μετά τις 11 η Τροχαία αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου την έξοδο 4.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Φυλής      

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής έχει προχωρήσει η Αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

– Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα

– Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου

– Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου

– Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού

– Από την πλατεία Φυλής

– Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)

– Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

– Στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα