Δύο νέα κρούσματα σαλμονέλας στη Θεσσαλία

Ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση παραμένει για 12η ημέρα το νερό στο Βόλο.

Parallaxi
δύο-νέα-κρούσματα-σαλμονέλας-στη-θεσσ-1054992
Parallaxi

Εικόνα: Εurokinissi

Τα νεότερα στοιχεία για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία μετά το πέρας της φονική κακοκαιρίας Daniel έδωσε το Σάββατο, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε πώς εντοπίστηκαν δύο κρούσματα σαλμονέλας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Επίσης σημείωσε ότι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση παραμένει για 12η ημέρα το νερό στο Βόλο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν επισκεφθεί τις δομές υγείας στις περιοχές Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας 1.304 πολίτες, εκ των οποίων 53 νέες διαγνώσεις γαστρεντερίτιδας και 66 που αφορούν σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Επομένως, συνολικά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας ανέρχονται σε 234 και 254 για λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τόνισε,ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία.

Αναφορικά με τις νοσηλείες, «έχουν 5 νέες σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω γαστρεντερίτιδας, 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και συνολικά, αυτοί που νοσηλεύονται είναι 15. Αντίστοιχα, για τις λοιμώξεις των αναπνευστικού έχουμε 1 νέα στο Γενικό Νοσοκομέιο του Βόλου και 7 νέες στο Γενικό Νοσοκομέιο Λάρισας. Συνολικά, οι νοσηλείες 13».

Καθηγητής Πνευμονολογίας για πλημμυροπαθείς: Καμία επαφή με μολυσμένα νερά, να πεταχτεί από το σπίτι ό, τι έχει καταστραφεί

«Είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις για να προφυλαχθεί κανείς 100%. Εντούτοις όμως, γνωρίζοντας τους κινδύνους θα πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε οποιαδήποτε χρήση των μολυσμένων νερών και να αποφύγουμε να κάνουμε όχι μόνο τη χρήση αλλά και την επαφή με τα νερά αυτά, γιατί είναι ήδη αρκετά μολυσμένα και από τα νεκρά ζώα και όχι μόνο σημείωσε ο Ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, ενώ συμπλήρωσε πως είναι ένα «άριστο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται διάφοροι παθογόνοι δυνητικά μικροοργανισμοί και γι αυτό ακριβώς η επαφή των ανθρώπων με αυτό το νερό και μάλιστα η παρατεταμένη επαφή, εγκυμονεί κινδύνους»

Όσο για το τι θα πρέπει να κάνει ανέφερε «το αυτονόητο. Όσο είναι δυνατόν να αποφύγει την όχι μόνο τη χρήση αλλά και την επαφή με αυτό το υγρό. Και ιδίως αναφέρομαι σε άτομα που έχουν ευαισθησίες λόγω διαφόρων νοσημάτων που έχουν ή ακόμα περισσότερο θα έλεγα, άτομα των οποίων η δερματική ακεραιότητα κατά ας το προσέξουμε αυτό των ποδιών τους και των χεριών τους δεν είναι σε καλή κατάσταση, δηλαδή άτομα τα οποία έχουν έλκη, τα οποία έχουν δερματοπάθειες οι οποίες διευκολύνουν την είσοδο των μικροβίων. Άρα λοιπόν για τα νερά έχουμε να πούμε αυτά» ενώ προσέθεσε πως «οι γαστρεντερίτιδες που έχουν ήδη περιγραφεί είναι ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στη συνέχεια»

Μιλώντας για τον αέρα της περιοχής σημείωσε «Σαφέστατα είναι προβληματικός. Αλλά η δυσοσμία δεν προκύπτει μόνον από τα νεκρά ζώα. Προκύπτει και από τη σήψη διαφόρων οργανικών υλικών που έχουν «μουλιάσει» μέσα στο νερό, όπως είναι τα χαλιά, όπως είναι τα έπιπλα, όπως είναι όλα αυτά τα πράγματα τα οποία έχουν ήδη ποτιστεί με το νερό. Και αυτό φυσικά με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί με τη σειρά του πρόσθετη δυσοσμία. Ό, τι έχει καταστραφεί από την οικοσκευή θα πρέπει προφανέστατα να πεταχτεί. Εκείνο που είναι ένας πραγματικός κίνδυνος είναι ότι οι άνθρωποι, επειδή έχουν χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους με την πλημμύρα αυτή, θα προσπαθήσουν να διασώσουν από την οικοσκευή αυτή που έχει διαποτίσει ό,τι είναι δυνατό. Αυτό είναι λογικό. Όμως ταυτόχρονα, προσπαθώντας να κρατήσουν ότι ενδεχομένως θα νόμιζαν ότι είναι διασώσιμο εκθέτουν τον εαυτό τους σε ένα κίνδυνο. Διότι αυτού του είδους η οικοσκευή, δηλαδή τα διάφορα υφασμάτινα ή και ξύλινα στοιχεία, επειδή διαποτίστηκαν και επειδή ακόμα οι θερμοκρασίες στον θεσσαλικό κάμπο εξακολουθούν να είναι υψηλές, δημιουργούν κινδύνους για την ανάπτυξη διαφόρων παθογόνων μικροβίων και μυκήτων».

Τέλος σημείωσε πως «είναι εύκολα συζητήσιμο, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Είναι εύκολο να δίνουμε οδηγίες από μακριά και να λέμε αποφύγετε αυτό, πετάξτε εκείνο, μη χρησιμοποιείτε το άλλο, αλλά όταν έρθουμε στην πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα απ όση περιγράφει η γλώσσα μας. Άρα λοιπόν, οι οδηγίες αυτές και η συζήτηση που κάνουμε ενδεχομένως να έχει κάποια χρησιμότητα, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η χρησιμότητα μας ψαλιδίζονται από τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων».

«Ο κάμπος με την διαπότιση που έχει γίνει, ενδεχομένως για ένα χρονικό διάστημα μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να καλλιεργηθεί, αλλά όταν θα καλλιεργηθεί θα δώσει ίσως περισσότερα προϊόντα από όσα έδινε προηγουμένως. Γιατί αυτά τα φερτά υλικά στην ουσία εμπλουτίζουν το έδαφος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, τονίζοντας πως «Δεν υπάρχει περίπτωση επειδή το έδαφος ποτίστηκε από αυτά τα βρώμικα νερά, που ίσως είχαν και υπολείμματα διαφόρων ζωικών στοιχείων και οτιδήποτε άλλο να είναι επικίνδυνα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα εφόσον ακολουθήσουμε τους κανόνες που συνήθως ακολουθούμε για τη χρήση των τροφίμων. Τίποτα παραπάνω».

ΠΑΘΕ: Έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας στο σύνολό του, στην κυκλοφορία – Ποια διόδια παραμένουν ελεύθερα

Ενημέρωση για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο μετά τις πλημμύρες παρείχε ο ο υφυπουργός υποδομών Νίκος Ταχιάος. Όπως εξήγησε ο ΠΑΘΕ έχει αποδοθεί στα οχήματα έως 3,5 τόνους, μόνο στις αριστερές λωρίδες και στα δύο ρεύματα γιατί πρέπει να μεσολαβήσει έλεγχος πρανών του δρόμου ώστε να διαπιστωθεί η στατικότητά του, κάτι που αναμένεται να τελειώσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ίσως και νωρίτερα, οπότε και θα αποδοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία στο σύνολο του και για τα βαρέα οχήματα, είπε κατά τη ενημέρωση του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων από τη Λάρισα.

Για διευκολυνθεί η κατάσταση και να μην επιβαρυνθεί το κόστος των μεταφορών οι μετακινήσεις σημείωσε πως:

Δεν θα πληρώνουν διόδια τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων στην Ιονία Οδό, στη γέφυρα του Ρίο και στην Εγνατία Οδό από τη σύνδεση με την Ιονία μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Παραμένουν ελεύθερα τα διόδια στον Ε65 και στον αυτοκινητόδρομο του Αιγαίου.

Θα ξεκινήσει σύντομα η αποκατάσταση των παράπλευρων οδών του ΠΑΘΕ ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε κοινότητες και αγροτικές εκτάσεις.

Σε ό,τι αφορά τον σιδηρόδρομο, για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα θα είναι πλήρως διακεκομμένη η επικοινωνία της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη.

Τι ζητούν οι επαγγελματίες της Θεσσαλίας – Δύσκολη η αποκατάσταση των ζημιών

Αντιμέτωποι με τις άκρως δυσμενείς συνθήκες και τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel βρίσκονται οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του τουρισμού της Θεσσαλίας, οι οποίοι ζητούν την άμεση λήψη μέτρων από την Πολιτεία για τη στήριξη και την ανακούφιση του κλάδου

Η Ομοσπονδία FedHATTA, η οποία εκπροσωπεί τα τουριστικά γραφεία και τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων με επιστολή της στα αρμόδια Υπουργεία, σκιαγραφεί τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όλοι οι τομείς της τοπικής οικονομίας αλλά και ο τουριστικός κλάδος, και υπογραμμίζει ότι η αποκατάσταση της μεγάλης καταστροφής θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση.

Ειδικά για τον περιπατητικό τουρισμό είναι αδύνατο να αποκατασταθεί άμεσα, αφού ένας σημαντικός αριθμός μονοπατιών έχει καταστραφεί. Η πρόσβαση στην Μακρινίτσα είναι κομμένη και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα ο προορισμός να μην είναι προσβάσιμος από επισκέπτες κρουαζιέρας και όχι μόνο. Δημοφιλή χωριά του Πηλίου και άλλα είναι ακόμη αποκλεισμένα, ενώ θα περάσει καιρός μέχρι η περιοχή να έχει ξανά πόσιμο νερό. Με τέτοιες συνθήκες δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει ο τουρισμός.

Η FedHATTA επισημαίνει, ότι για το Πήλιο ο Σεπτέμβριος είναι από τους πιο περιζήτητους μήνες για τουρισμό, με εξαιρετικά υψηλές πληρότητες. Η περιοχή έχει εκκενωθεί από τουρίστες, ενώ οι ακυρώσεις από όλους σχεδόν τους tour operators μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου είναι ολικές. Στην πραγματικότητα, η καλοκαιρινή σεζόν τερματίστηκε απότομα, ενώ η φθινοπωρινή/χειμερινή σεζόν είναι πρακτικά ανέφικτη.

Σύμφωνα με την FedHATTA, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση εάν η Πολιτεία δεν σταθεί και πάλι δίπλα τους με σοβαρά μέτρα στήριξης. Συγκεκριμένα, η FedHATTA θεωρεί απαραίτητη τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:

Ως προς το προσωπικό: Πρόβλεψη ισχύος αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας. Πρόβλεψη ένταξης ή επέκτασης του ταμείου ανεργίας για το εποχικό προσωπικό, το οποίο απασχολούν οι επιχειρήσεις κατά τη θερινή περίοδο (οδηγοί, ξεναγοί κλπ.), για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή θα χρειαστεί να αναστείλουν μέρος των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους.

Ως προς τις υποχρεώσεις:

  •  Πάγωμα, μέχρι τις 31.12.2024, όλων των καταβολών (ρυθμίσεων και άλλων) στην Εφορία, τον ΕΦΚΑ και άλλους δημόσιους φορείς.
  • Απαλλαγή των επιχειρήσεων από κάθε φορολογική υποχρέωση του 2023 (προκαταβολή και φόρο).
  • Αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων από τον Σεπτέμβριο 2023, οπότε και προέκυψε το πρόβλημα, μέχρι τις 31.12.2024 τουλάχιστον.
  • Αναστολή πληρωμών δανείων και leasing μέχρι τις 31.12.2024.
  • Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων μέχρι τις 31.12.2024.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία 31.12.2024, για όλα τα ως άνω αιτήματα, προκύπτει από το γεγονός ότι, στον τουρισμό, όλες οι κρατήσεις ξεκινούν ένα χρόνο πριν την τουριστική περίοδο για την οποία γίνονται. Δεδομένων των συνθηκών και των κατεστραμμένων υποδομών στη Θεσσαλία και αλλού, είναι πρακτικά αδύνατο να επανεκκινήσει κανονικά ο τουρισμός στην περιοχή πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

Ως προς την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης Κατάλληλη οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις αυτές, ει δυνατόν μη επιστρεπτέα, λόγω της σφοδρότητας του προβλήματος που αντιμετωπίζουν σήμερα, μετά και από τα δύο χρόνια της πανδημίας.

Χαμηλότοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για την τελική επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών.

Υπάρχουν τουριστικά γραφεία που έχουν χάσει περιουσιακά στοιχεία στις πλημμύρες (κτίρια που καταστράφηκαν, τουριστικά λεωφορεία που έχουν εγκλωβιστεί ή καταστραφεί, rent-a-car κλπ.). Οι εταιρείες και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί τέτοιου είδους ζημιές, θεωρούμε ότι είναι εύλογο να λάβουν κάποιας μορφής ενίσχυση για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα εργαλεία δουλειάς που έχασαν.

Ως προς την ανάγκη σχετικής καμπάνιας Είναι εξαιρετικά σημαντική η εκπόνηση διαφημιστικής καμπάνιας για τον συγκεκριμένο προορισμό, καθώς οι εικόνες καταστροφής έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο σε βαθμό δυσανάλογο της δημοφιλίας του. Τα τουριστικά γραφεία δέχονται μηνύματα συμπαράστασης από όλον τον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι τα νέα έχουν ταξιδέψει πολύ μακριά. Αυτή η εικόνα είναι ανάγκη να αντιστραφεί.

Ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε σχετικά: «Οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας βρίσκονται σε άκρως δυσμενή κατάσταση, καθώς οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία έχουν φέρει τον τουρισμό στο σημείο μηδέν.

Το θέμα που ανακύπτει σχετικά με τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επείγον, γι’ αυτό είναι ανάγκη να το εξετάσει η Πολιτεία κατά προτεραιότητα και με θετική διάθεση».

*Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ, ΕΡΤ, ΟΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα