Ελλάδα

Εφορία: Τι καλούμαστε να πληρώσουμε ως το τέλος του χρόνου

Συγκεκριμένα, τέσσερις είναι οι τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του έτους

Parallaxi
εφορία-τι-καλούμαστε-να-πληρώσουμε-ως-1045147
Parallaxi

Ένας μήνας για να εκπνεύσει το 2023 και, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Εφορία καλεί τους φορολογούμενους πολίτες να διευθετήσουν τις τελευταίες εκκρεμότητές τους. Συγκεκριμένα, τέσσερις είναι οι τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του έτους και αφορούν στις αποδείξεις, στον ΕΝΦΙΑ, στον φόρο εισοδήματος και στα τέλη κυκλοφορίας για το 2024.

Φόρος εισοδήματος

Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση του φόρου εισοδήματος για το 2023 για όσους δεν επέλεξαν την εφάπαξ εξόφληση του ποσού για να κερδίσουν έκπτωση 3%. Μάλιστα, έως τα τέλη του έτους πρέπει να τακτοποιηθούν ρυθμίσεις οφειλών, επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

ΕΝΦΙΑ

Ακόμα μία δόση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο από συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Επισημαίνεται ότι όποιος δεν καταβάλει την 8η – κατά σειρά – του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος του έτους, τότε θα επιβαρυνθεί με τις ανάλογες προσαυξήσεις.

Αποδείξεις

Το 30% του εισοδήματος των μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών πρέπει να έχει καλυφθεί έως το τέλος του έτους με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας ή μέσω του e-banking. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πληρώσουν πρόσθετο πέναλτι κατά 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

Μάλιστα, ως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, πρέπει υποχρεωτικά να εμφανίσουν καθαρά κέρδη μέσω της ελάχιστης αμοιβής 10.920 ευρώ, ειδάλλως θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο κατά 22%, όπως προβλέπει ο φορολογικός νόμος όχι μόνο για τους επαγγελματίες, αλλά και για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

Τέλη κυκλοφορίας 2024

Επισημαίνεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2024 έχουν ήδη αναρτηθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα εκτυπώσουν, κάνοντας κλικ εδώ, είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς τους για το TAXISNet είτε συμπληρώνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, η προθεσμία σχετικά με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το 2024 εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου, αλλά είθισται το Υπουργείο Οικονομικών να δίνει παράταση. Εντούτοις, επί του παρόντος, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι από τις αρμόδιες οικονομικές Αρχές.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2024, οι πολίτες ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν τα διπλά.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα