Ελλάδα

«Έφυγε» στα 42 του ο Πόντιος λυράρης Θεόδωρος Τοπαλίδης

«Ενα όχι και ένα γιατί. Γιατί ρε ψυχούλα μου;» αναφέρει σε ανάρτησή του ο αδελφός του

Parallaxi
έφυγε-στα-42-του-ο-πόντιος-λυράρης-θεό-1102700
Parallaxi

Θλίψη έχει σκορπίσει στην ποντιακή οικογένεια η είδηση του ξαφνικού θανάτου του λυράρη Θεόδωρου Τοπαλίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών προδομένος από την καρδιά του.

Πατέρας τριών παιδιών, και μουσικό ποντιακό δίδυμο με τον αδελφό του Βασίλη, γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1981 στην Πτολεμαΐδα και μεγάλωσε στο χωριό Μανιάκι της Φλώρινας.

Με τη μουσική ξεκίνησε να ασχολείται σε ηλικία 16 ετών, όταν γράφτηκε στα τμήματα εκμάθησης ποντιακής λύρας του Ποντιακού Συλλόγου Μανιακίου Φλώρινας «Η Αμάσεια». Για μεγάλο διάστημα είχε με δάσκαλο τον γνωστό Πόντιο λυράρη Κώστα Παναγιωτίδη.

Στην πορεία, για τρία χρόνια έγινε μαθητής του Μιχάλη Καλιοντζίδη, στη σχολή του στο Δρέπανο Κοζάνης.

Ο Θεόδωρος Τοπαλίδης ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός και στη Γερμανία, όπου μετανάστευσε μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. Εκεί θεωρείται ότι «ανδρώθηκε» μουσικά, στα σωματεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ). Μέχρι να επιστρέψει στην Ελλάδα, το 2007, ήταν λυράρης στους συλλόγους σε Φρανκφούρτη, Ρούσελσχαϊμ, Βισμπάντεν, Κρίσχαϊμ και Μάινταλ.

Συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής, ενώ το 2014 κυκλοφόρησε τον προσωπικό του δίσκο με τίτλο Ανατολή χαράζει.

Ο θάνατος του Θεόδωρου Τοπαλίδη έπεσε σαν κεραυνός, με πολλούς συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και συλλόγους να εκφράζουν τη λύπη τους για το χαμό του, τονίζοντας το χαρακτήρα και το ήθος του.

Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή, στην Περιχώρα Δράμας. Η σορός θα βρίσκεται από τις 12:00 στο ναό Αγίου Δημητρίου, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα ξεκινήσει στις 14:00.

Πηγή Εικόνας: Facebook / Βασίλης Τοπαλίδης

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα