Ελλάδα

Εικόνες-Πανσέληνος Δεκεμβρίου: Μάγεψε η Ψυχρή Σελήνη

Μαγικός ο «χριστουγεννιάτικος» ουρανός

Parallaxi
εικόνες-πανσέληνος-δεκεμβρίου-μάγεψ-1099404
Parallaxi

Εικόνες: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η πανσέληνος Δεκεμβρίου, γνωστή και ως «Ψυχρή Σελήνη», η 13η και τελευταία πανσέληνος του έτους, ανέτειλε με κάθε επισημότητα χθες βράδυ στον ”χριστουγεννιάτικο” ουρανό μαγεύοντας πραγματικά όσους είχαν την ευκαιρία να κοιτάξουν τον ουρανό.

Η Ψυχρή Σελήνη χάρισε υπέροχες φωτογραφίες από τη χτεσινή της «βόλτα» στον νυχτερινό ουρανό.

Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου, γνωστή ως «Ψυχρή Πανσέληνος» πήρε το όνομά της από τις παγερές συνθήκες αυτής της εποχής του χρόνου, όταν το κρύο κάνει την εμφάνισή του. Μεταξύ άλλων, η πανσέληνος του Δεκέμβρη έχει ονομαστεί και Drift Clearing Moon (Cree), Frost Exploding Trees Moon (Cree), Moon of the Popping Trees (Oglala), Hoar Frost Moon (Cree), Snow Moon (Haida, Cherokee) και Winter Maker Moon (Western Abenaki).

Επίσης, από τους μοϊκανούς Ινδιάνους, η τελευταία πανσέληνος του χρόνου έχει ονομαστεί Long Night Moon, καθώς ανατέλλει κατά τις «μεγαλύτερες» νύχτες του χρόνου, κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Το φεγγάρι του Δεκέμβρη λάμπει πάνω από τον ορίζοντα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μεταξύ άλλων ονομάτων, απαντώνται και το Moon When the Deer Shed Their Antlers (Ντακότα) και το Little Spirit Moon (Anishinaabe).

Οι αρχαίοι ειδωλολάτρες της Ευρώπης, πάλι, συνήθιζαν να αποκαλούν την πανσέληνο του Δεκεμβρίου «Φεγγάρι πριν από το γιορτινό», προς τιμήν του φεστιβάλ Γιουλέτιδας, το οποίο τιμά την επιστροφή του ήλιου, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Δείτε παρακάτω μερικές εικόνες όπως καταγράφηκαν από το φακό του Βασίλη Παπαδόπουλο για την Eurokinissi.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα