Ελλάδα

Είναι η παραλία ένα μέρος για σκύλους και κηδεμόνες; – Τι προβλέπει ο νόμος

Κηδεμόνες ζώων μιλάνε για τις συμπεριφορές που έχουν αντιμετωπίσει στις παραλίες

Γιώργος Σταυρακίδης
είναι-η-παραλία-ένα-μέρος-για-σκύλους-κ-1047033
Γιώργος Σταυρακίδης

Ένα ακόμα θέμα για πολλούς ανθρώπους που φεύγουν διακοπές τα καλοκαίρια, είναι αν μπορούν να πάρουν μαζί τα κατοικίδια τους – κυρίως τα σκυλιά – και πόσο αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για κάποιους που θα συναντήσουν στην παραλία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κηδεμόνες των ζώων προβληματίζονται για τις συμπεριφορές που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πηγαίνοντας σε μία παραλία, μετατρέποντας τις διακοπές τους σε «κόκκινο πανί» για κάποιους, προσπαθώντας να υπερασπιστούν τα κατοικίδια τους αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να πρέπει να «χαλάσουν» τη διάθεση και, ίσως, και τις διακοπές τους.

Το θέμα σκύλος – παραλία ενώ δείχνει στο πέρασμα των χρόνων να βελτιώνεται, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα αντιδρούν και πάντα κάποιοι άλλοι θα είναι έτοιμοι για καυγά. Κάτι που αν υπήρχε μία ξεκάθαρη νομοθεσία που να γνωρίζουμε όλοι, ίσως και να μη γινόταν.

Τι λένε όμως οι κηδεμόνες ζώων για τις συμπεριφορές που ενδεχομένως αντιμετώπισαν;

«Η αλήθεια είναι ότι 13 χρόνια που παίρνω τη Μιλού μαζί μου σε ανοργάνωτες και οργανωμένες παραλίες, δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα πουθενά» αναφέρει ο Γρηγόρης Κορπίδης για την… διάσημη Μιλού του TikTok που της αρέσει η θάλασσα πολύ και ανυπομονούμε για τα βίντεο της, «Η μοναδική φορά που υπήρξε θέμα, ήταν σε μία περιοχή στη Χαλκιδική όπου μπαίνοντας σε ένα beach bar μου είπε ο υπεύθυνος ότι θα πρέπει το σκυλί να είναι δεμένο και μόνο στην ξαπλώστρα. Εννοείται πως έφυγα, δεν έκατσα, επειδή ήταν ένα οργανωμένο beach bar και το σεβάστηκα. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, φεύγοντας έξω, μας ρώτησαν γιατί τελικά φεύγουμε έξι άνθρωποι που μόλις μπήκαμε, τους είπα τι συνέβη κι επειδή γνώρισε την Μιλού από το tiktok μας είπε να μείνουμε. Όμως δεν θέλω να μη νιώθω άνετα κάπου που πάω, ούτε να νιώθω πως είμαι συνέχεια στο μάτι κάποιου, δεν υπάρχει λόγος. Από τη στιγμή που υπάρχουν πολλά beach bar που αγαπάνε τα ζώα και σε αφήνουν να είσαι εκεί, δεν υπάρχει λόγος να το ζορίζω παραπάνω» αναφέρει ο Γρηγόρης, συμπληρώνοντας πως στη δική του περίπτωση παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας της Μιλού, «Εγώ έχω και ένα ζώο μικρόσωμο και εύκολο που δε φεύγει από την ξαπλώστρα χωρίς εμένα, είναι πάντα κοντά μου και πάει μόνο από την ξαπλώστρα στη θάλασσα και πάλι πίσω. Δεν μου έχουν πει ποτέ όμως να βγάλω το σκυλί μου από τη θάλασσα, κάτι ακραίο ή έστω κάτι δυσάρεστο. Συνήθως μάλιστα, συμβαίνει το αντίθετο με παιδάκια να θέλουν να τη χαϊδέψουν, να θέλουν να παίξουν μαζί της».

Να μιλάμε όταν γίνεται μία αδικία στην παραλία λέει ο Γρηγόρης, περιγράφοντας ένα περιστατικό που έγινε πριν λίγο καιρό σε μία παραλία: «Το σημαντικό είναι να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι και από τη στιγμή που το ζώο τηρεί τις προδιαγραφές να είναι με τον κηδεμόνα του και δεν ενοχλεί, καλό είναι να τους υπερασπιζόμαστε απέναντι σε μία κακή συμπεριφορά. Όσοι δεν έχουμε πρόβλημα με τα ζώα στις παραλίες να μιλάμε σε αυτούς που αντιδρούν. Τις προάλλες ήρθε στην παραλία μία κοπέλα με ένα σκυλάκι μετρίου αναστήματος και ήσυχο, ενώ λίγη ώρα αργότερα ήρθε ένας κύριος με τα παιδιά του που αντέδρασε στην παρουσία τους σκυλιού και ζήτησε από την κοπέλα να φύγει. Τότε εγώ σηκώθηκα και μίλησα, ενώ λίγο αργότερα πήρε θάρρος και μία άλλη κοπέλα και πήρε το μέρος της. Ο κύριος σηκώθηκε κι έφυγε κι έτσι έπρεπε, αφού αυτός είχε το πρόβλημα και όχι το σύνολο»

Πολλοί όμως είναι αυτοί που δεν παίρνουν μαζί τους τα ζώα ή διστάζουν για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν περίεργες συμπεριφορές, ένας από αυτούς είναι ο Στέφανος που αναγκάζεται να αφήνει την Σάννυ στο σπίτι:

«Δυστυχώς επειδή δεν ξέρουμε τι συμπεριφορές θα αντιμετωπίσουμε στην παραλία, διστάζουμε να πάρουμε μαζί μας την Σάννυ. Πολλές φορές έτυχε να δω να δημιουργούνται παρεξηγήσεις μπροστά στα μάτια μου από ανθρώπους που δεν θέλουν να γυρίζουν τα σκυλιά στην ίδια παραλία με αυτούς. Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα για όσους έχουν σκυλιά που θα έπρεπε να διασφαλιστεί από την Πολιτεία. Και μόνο ένα στραβό βλέμμα που μπορεί να αντιληφθώ γύρω μου σε μία παραλία, μου χαλάει το κέφι και θέλω να φύγουμε».

Ενώ, η Μαρία παραδέχεται πως ο Μπρούνο της, της έχει δημιουργήσει προβλήματα στην παραλία με αποτέλεσμα να φύγει πρόωρα για να μην ενοχλήσει τους λουόμενους:

«Έτυχε να φύγω από παραλία επειδή ο σκύλος μου γαύγιζε και ήταν ανήσυχος. Μάλιστα, έφυγα πριν μου πει κάποιος κάτι επειδή ήξερα πως εκείνη τη στιγμή ενοχλούσαμε. Βέβαια, αυτή είναι μία αντίδραση που όταν έχεις ζώο ξέρεις πως μπορεί να συμβεί και εννοείται πως δεν ευθύνεται το ζώο γι’ αυτό. Τα μαζέψαμε και επιστρέψαμε στο αμάξι μέχρι να έρθουν και οι υπόλοιποι και να πάμε για φαγητό. Δεν έγινε και κάτι. Καλό είναι όταν καταλαβαίνουμε πως τα ζώα μας γίνονται ανήσυχα, επικίνδυνα ή ενοχλητικά να φεύγουμε. Δε χάλασε κι ο κόσμος. Αλλά όταν πρόκειται για ένα ήσυχο ζώο που δεν δημιουργεί προβλήματα, οι αντιδράσεις είναι απλά εμμονικές».

Φωτογραφία: Unsplash

Η παρέα του τετράποδου μέλους της οικογένειας μας στις διακοπές και στη θάλασσα είναι για πολλούς από εμάς αυτονόητη, καθώς δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα ζώα μας. Η επιθυμία αυτή όμως, συγκρούεται κάποιες φορές με την επιθυμία των λοιπών λουομένων στην παραλία να απολαύσουν τη θάλασσα χωρίς σκυλιά να κολυμπούν, με ό, τι μπορεί αυτό να σημαίνει και όπως το αντιλαμβάνεται τελικά ο καθένας, ειδικά όταν γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχει κάποια εμπάθεια.

Το θέμα σε αυτή την περίπτωση, είναι πόσο δίκιο μπορεί να έχουν και οι δύο αυτές πλευρές και βάσει νόμου πώς μπορεί να απαντήσει ο ένας στον άλλον, χωρίς τελικά να χρειαστεί να χαλάσει η διάθεση κανενός.

Τι λέει λοιπόν η Νομοθεσία για αυτή την περίπτωση των ζώων στην παραλία;

Ειδικότερα, στον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021), το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα.

Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

Τι ισχύει στις οργανωμένες παραλίες

Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

Επιπλέον, με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 21, οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου πρέπει να φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας, ή ζώο θεραπείας, και να τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι συνοδοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.

Μαζί μας όταν έχουμε σκύλο, καλό είναι να έχουμε άφθονο νερό, για να τον δροσίζουμε. Επίσης, προτείνεται να έχουμε μαζί μας τα αγαπημένα του παιχνίδια, έτσι ώστε να τον παροτρύνουμε να ασχολείται με αυτά, και να παίζουμε κι εμείς μαζί του.

Όσο θα βρισκόμαστε στην παραλία, καλό θα είναι να κάνουμε βόλτες μακριά από τους λουόμενους, ώστε να κάνει την ανάγκη του. Σε περίπτωση που βουτήξει στη θάλασσα, φροντίζουμε να τιναχτεί σε σημείο που δεν θα ενοχλήσει τον κόσμο.

Επίσης, καλό θα είναι να πηγαίνουμε στην παραλία με τον σκύλο μας, ή νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα, που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα