Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις… ομπρέλες, καρεκλάκια, τραπέζια

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για παράνομη κατοχή χώρου στις παραλίες από πολίτες που βαριούνται να μεταφέρουν κάθε μέρα τις ομπρέλες και τα καρεκλάκια τους

Parallaxi
είναι-κακό-στην-άμμο-να-χτίζεις-ομπρ-1041957
Parallaxi

Δεν πέρασαν πολλές ώρες από την δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ μας για τις… «φυτεμένες» ομπρέλες θαλάσσης στην Παραλία Οφρυνίου και γέμισε το mail της Parallaxi με καταγγελίες και φωτογραφίες από άλλα παραλιακά μέρη που συμβαίνει ακριβώς η ίδια κατάσταση.

Δεκάδες πολίτες λοιπόν, για να αποφύγουν τη καθημερινή μεταφορά της ομπρέλας τους, αλλά και του λοιπού παραθαλασσίου εξοπλισμού τους, αποφασίζουν να πακτώσουν στην παραλία τα «υπάρχοντα» τους κρατώντας με αυτόν τον τρόπο και τη θέση για την επόμενη μέρα.

Κι αν αυτό το καλοκαίρι έχει χαρακτηριστεί από τις διαμαρτυρίες των λουόμενων εναντίον των μεγάλων επιχειρηματιών που καταλαμβάνουν παράνομα την έκταση στις παραλίες, αυτή η άλλη πλευρά πολιτών που αγνοούν τους κοινούς αγώνες και κινούνται αποκλειστικά με προσωπικά κίνητρα.

Στην Παραλία Οφρυνίου οι κάτοικοι «φυτεύουν» ομπρέλες, προκαλώντας την οργή κατοίκων και επισκεπτών που βλέπουν την παραλία καταλυμένη από κλειστές ομπρέλες και καρεκλάκια, ενώ στο ίδιο «μοτίβο, σε σημεία στην παραλία Τριστινίκα στα νότια της Σιθωνίας κοντά στην Τορώνη, αναγνώστης μας αναφέρει σε μήνυμα του πως πρόκειται για «μία πολύ άσχημη και απαράδεκτη κατάσταση, όπου πηγαίνουν αρχές Ιουνίου οι λουόμενοι και αφήνουν όλα τα πράγματα τους εκεί μέχρι αρχές Σεπτέμβρη».

Η ίδια κατάσταση όμως, και στην Σίβηρη όπου η παραλία έχει καταληφθεί σύμφωνα με καταγγελίες από δεκάδες πολίτες που «παστώνουν» τις ομπρέλες τους «με το έτσι θέλω», εις βάρος ασφαλώς των υπολοίπων που θέλουν να απολαύσουν το καλοκαίρι.

«Μήπως θα πρέπει οι αρχές να ξηλώσουν τις παράνομες ομπρέλες και να απελευθερώσουν το δημόσιο χώρο;» αναρωτιέται αναγνώστης που επικοινώνησε με την Parallaxi, περιμένοντας ίσως μία κίνηση από τον δήμο και όχι μία απάντηση στην ερώτηση από εμάς.

Μένοντας στη Χαλκιδική, το πρόβλημα της πακτωμένης ομπρέλας μοιάζει να είναι έντονο. Η επόμενη αναφορά, έρχεται από Γερακινή και Καλύβες όπου κι εκεί η εικόνα «φυτεμένων» ομπρελών είναι δυσάρεστη, αναζητώντας πολλοί τη λύση στο πρόβλημα.

Την απάντηση του στην κατάσταση αυτή, δίνει ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, γράφοντας πως “Σε άμεση απομάκρυνση των τοποθετημένων από ιδιώτες – MONIMA (με λουκέτο)- ομπρελών, ξαπλωστρών κτλ στις παραλίες θα προχωρήσει ο Δήμος Ν. Προποντίδας. Η τοποθέτησή τους και η σταθερή παραμονή τους είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Τα αντικείμενα χαρακτηρίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία ως «ρύποι», οι οποίοι πρέπει να απομακρύνονται από τις υπηρεσίες των Δήμων. Καλούνται όλοι να τα μαζέψουν έως την Τετάρτη 9/8. Από 10/8 και χωρίς άλλη ειδοποίηση τα εγκαταλελειμμένα αντικείμενα θα απομακρυνθούν από συνεργείο του Δήμου“.

Αλήθεια, το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες που αυτό το καλοκαίρι έχει δημιουργήσει επιτέλους μία νέα συνθήκη στις ελληνικές ακτές, μήπως θα έπρεπε να συμπεριλάβει στα αιτήματα του και την  απελευθέρωση των παραλιών από όλους εκείνους τους πολίτες που βαριούνται να κουβαλήσουν την ομπρέλα τους και την τοποθετούν (σχεδόν μόνιμα) στο σημείο της αρεσκείας τους λες και είναι δικό τους οικόπεδο;

Ποτίδαια – “Κατάληψη” παραλίας από πακτωμένες ομπρέλες

«Σας στέλνω φωτογραφίες και βίντεο από “πανέξυπνους” Έλληνες που τοποθετούν μόνιμες ομπρέλες και ξαπλώστρες, τις οποίες μάλιστα ασφαλίζουν (με συρματόσχοινα και κλειδαριές), αφού τις χρησιμοποιήσουν. Περιοχή Ιερισσού-Νέων Ρόδων» αναφέρει το mail αναγνώστη δείχνοντας πια την αγανάκτηση πολιτών σε μία κατάσταση που πρέπει άμεσα να επιλυθεί από τους υπευθύνους.

Περιοχή Ιερισσού-Νέων Ρόδων

Μάλιστα, ο ίδιος πολίτης, αναφέρει πως ενώ πολλές φορές γίνονται παρατηρήσεις από αστυνομικές δυνάμεις ώστε να μαζέψουν τις ομπρέλες, πολλοί δείχνουν να συμμορφώνονται μέχρι να… στρίψει η αστυνομία, καθώς αμέσως μετά γίνεται πάλι το ίδιο.

Αυτές είναι μερικές από τις αναφορές για παράνομη κατάληψη ομπρελών σε ημιμόνιμη κατάσταση από πολίτες αυτό το καλοκαίρι. Ασφαλώς, μιλάμε για μία κατάσταση που συμβαίνει χρόνια και ασφαλώς μιλάμε για ένα από τα σοβαρά προβλήματα κατάληψης χώρου στις ελληνικές παραλίες. Όμως, αν είναι να μιλήσουμε για τον δημόσιο χώρο και το ελληνικό καλοκαίρι, θα πρέπει να τα πούμε όλα με το όνομα τους. Καιρός του είναι…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα