Ρεπορτάζ

Οι… «φυτεμένες» ομπρέλες της παραλίας Οφρυνίου

Στην αντίθετη όχθη του κινήματος για ελεύθερες παραλίες, κάποιοι "φυτεύουν" στην παραλία ομπρέλες και καρέκλες σαν να είναι οικόπεδο τους

Γιώργος Σταυρακίδης
οι-φυτεμένες-ομπρέλες-της-παραλία-1040676
Γιώργος Σταυρακίδης

Αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων της Παραλίας Οφρυνίου έχει φέρει η επιμονή κάποιων λουόμενων να… «φυτεύουν» τις ομπρέλες τους στην άμμο, ώστε να μη χρειάζεται να την κουβαλούν μαζί τους κάθε φορά που πηγαίνουν για κολύμπι.

Το πρόβλημα έχει γίνει αρκετά έντονο στην περιοχή, με τον δήμο να έχει βγει για ελέγχους και μάλιστα, να έχει μαζέψει δύο φορές τα «υπάρχοντα» των κατοίκων από την παραλία, δίνοντας τα όμως πίσω σε όποιον πήγαινε στο Τμήμα. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, ήταν να επιστρέφουν στην παραλία οι ομπρέλες, μαζί με καρέκλες και πάσης φύσεων εξαρτήματα που βαριούνται κάποιοι να κουβαλήσουν μέχρι το σπίτι τους.

Παίρνοντας τεράστια διάσταση τις τελευταίες μέρες το κίνημα των «ελεύθερων παραλιών» ή το «κίνημα της πετσέτας» όπως το αποκαλούν κάποιοι που σκοπό έχει να εναντιωθεί σε επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παράνομα τις παραλίες απαγορεύοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές, μοιραία ο συσχετισμός των δύο περιπτώσεων κάνει αισθητούς δύο διαφορετικούς κόσμους.

Αυτόν που κάποιοι πολίτες διεκδικούν την αποδέσμευση των παραλιών και την ελεύθερη χρήση τους από τους λουόμενους, αλλά και αυτόν τον κόσμο που κάποιοι άλλοι πολίτες καταλαμβάνουν μόνοι τους παράνομα ένα κομμάτι της παραλίας για προσωπική τους χρήση – ως άλλα «τσιφλίκια» μερικών που με το έτσι θέλω απαγορεύουν τους υπόλοιπους να χρησιμοποιήσουν τον χώρο μίας παραλίας που είναι γεμάτη φυτεμένες ομπρέλες θαλάσσης.

Ομπρέλες

«Αφήνουν τις ομπρέλες τους παστωμένες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχω δει. Από κρεβάτια και τραπέζια μέχρι καρέκλες, σωσίβια και ό,τι άλλο σκεφτείτε που κάποιοι αφήνουν παράνομα στην παραλία για την επόμενη μέρα» αναφέρει στην Parallaxi ο Θανάσης Καραθανάσης, πρόεδρος του Συλλόγου «Η Παραλία» και κάτοικος Οφρυνίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Εγώ για παράδειγμα κουβαλάω κάθε μέρα δύο καρέκλες για εμένα και την σύζυγο και ομπρέλα και πάω 400 μέτρα μέχρι τη θάλασσα».

“Έχουν γίνει κατά καιρούς ατυχήματα”

Μιλώντας μαζί του για αυτή την κατάσταση στην παραλία Οφρυνίου, αναφέρει:

«Σαν σύλλογος είχαμε πάρει μία απόφαση και τι συνεχίζουμε, ότι για το θέμα αυτό δεν θέλουμε να πάρουμε θέση γιατί είναι παράνομο και ό, τι είναι παράνομο καταλαβαίνετε ότι εμείς δεν μπορούμε να το στηρίξουμε. Το πρόβλημα είναι ότι όταν θέλει να πάει κάποιος να καθίσει εκεί δεν βρίσκει χώρο. Επίσης πέρα από αυτό, με τις παστωμένες ομπρέλες υπάρχει και κίνδυνος το βράδυ. Έχουν γίνει κατά καιρούς κάποια ατυχήματα. Η νεολαία τρέχει το βράδυ στην παραλία και μπορεί να χτυπήσει. Ακόμα, όπως και έγινε κάποια στιγμή, αν πιάσει ένα μπουρίνι παίρνει τις ομπρέλες και τις πετάει απέναντι στα μαγαζιά. Το ακόμα χειρότερο όμως, είναι όταν κάποιοι παίρνουν τις ομπρέλες και τις καρέκλες τους αλλά αφήνουν στο σημείο τις σωλήνες. Επικίνδυνα πράγματα αυτά»

Ομπρέλες

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, ο δήμος Παγγαίου έχει κάνει δύο φορές έλεγχο στην παραλία για τις ομπρέλες και περιμάζεψε όσες ήταν τοποθετημένες παράνομα. «Το ζήτημα όμως είναι ότι από τη μία της μαζεύουν και από την άλλη τις δίνουν πίσω και θα στηθούν ξανά οι ομπρέλες στο ίδιο σημείο» αναφέρει ο κ. Καραθανάσης που ως λύση στο πρόβλημα της απελευθέρωσης των παραλιών τόσο από ασυνείδητους πολίτες που «φυτεύουν» ομπρέλες για προσωπική τους χρήση, όσο και από επιχειρηματίες που δεν έχουν ανάλογες άδειες θεωρεί πως είναι τα πρόστιμα. «Μόνο έτσι θα τελειώσει αυτή η ιστορία, με πρόστιμα και στους μεν και στους δε» λέει χαρακτηριστικά. «Έτσι μόνο θα συμμορφωθούν όλοι».

Σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών, την ίδια κατάσταση δεν συναντούν μόνο στην Παραλία Οφρυνίου, αλλά έχει παρατηρηθεί και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές κάνοντας το ζήτημα ακόμα πιο σοβαρό.

Χαρακτηριστική η ανάρτηση της ηθοποιού Καλλιόπης Ευαγγελίδου

*Φωτογραφίες από μέλη της ομάδας ΣΥΛΛΟΓΟΣ “Η ΠΑΡΑΛΙΑ”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα