Ελεύθερες παραλίες: Αλλάζει το καθεστώς μετά τις αντιδράσεις- Σαρωτικοί έλεγχοι

Tι ακριβώς εξετάζεται από την κυβέρνηση.

Parallaxi
ελεύθερες-παραλίες-αλλάζει-το-καθεστ-1040320
Parallaxi

Το θέμα της εκμετάλλευσης των παραλιών σε πολλά σημεία ανά τη χώρα βρίσκεται στην επικαιρότητα και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα.

Τις τελευταίες ημέρες διενεργούνται έλεγχοι στις παραλίες, ενώ στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού καθεστώτος λόγω των διάσπαρτων αρμοδιοτήτων σε αρμόδια υπουργεία. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε στο OPEN και υπογράμμισε πως η πολιτεία κάνει ελέγχους και έχουν επιβληθεί πρόστιμα και πως αυτό θα συνεχιστεί.

Αυτό που εξετάζεται από είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, διότι με το σημερινό καθεστώς όταν διαπιστώνεται και στη συνέχεια βεβαιώνεται μία παράβαση, απαιτείται να συντονιστούν ως και 8 διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη διαδικασία ευνοεί τους παραβάτες.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο όλες αρμοδιότητες για τους ελέγχους και τα πρόστιμα να συγκεντρωθούν σε μια υπηρεσία, η οποία και θα εποπτεύει τις υπόλοιπες και θα έχει την ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας.

Ήδη στην Κρήτη ξεναγός κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από υπάλληλο ξενοδοχείου για ένα μπάνιο σε παραλία, ενώ στη Νάξο αποσύρουν ομπρέλες και ξαπλώστρες από τις παραλίες για να γλιτώσουν τα πρόστιμα.

Διαμαρτυρίες υπήρξαν στη Ρόδο για τις ανοιχτές παραλίες. Μιλώντας στο OPEN o Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος της κίνησης που δραστηριοποιείται στο νησί, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως στις παραλίες Αγίας Άννας και Μικρός Γιαλός στον Άγιο Παύλο.

Πού επιτρέπονται και πού όχι οι ξαπλώστρες στις παραλίες

Ο δικηγόρος, Βασίλης Παπαγεωργίου, εμφανίστηκε στην ΕΡΤ και μίλησε για την ισχύουσα νομοθεσία. Όπως είπε η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου.

Ακόμη, πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα.

Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου.

Παράλληλα στη νομοθεσία υπάρχει υποχρεωτική σήμανση όπου αναφέρεται πως ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να αναρτά σε εμφανές σημείο πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως η νομοθεσία για τα ζητήματα αυτά υπάρχει αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν εφαρμόζεται.

Με πληροφορίες από Open / EΡΤ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα