Εικόνα: Glomex
Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στον Έβρο, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 82 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 49 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, όπως αναφέρεται στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Ειδικότερα:
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον Έβρο, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, συνεχίζουν να επιχειρούν.
Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.
Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών υπηρεσιών της Επικράτειας.
Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.
Πηγή: AΠΕ- ΜΠΕ
Γαβριήλ Ξανθόπουλος: «Ξηλώνει» την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τη φωτιά στον Έβρο
Ένας από τους πιο έμπειρους δασολόγους της χώρας μας, με εμπειρία και στις ΗΠΑ, ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ήρθε να «ξηλώσει» όλη τη φτωχή όσο και φαιδρή επιχειρηματολογία μιας κυβέρνησης που δεν έκανε όσα έπρεπε για να αποτρέψει την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Με χθεσινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ αλλά και στην «Καθημερινή», ο Ξανθόπουλος αποδόμησε βήμα προς βήμα όλο το σενάριο επιστημονικής φαντασίας που επί τόσες μέρες προωθεί το Μαξίμου, ότι δήθεν πρόκειται για μια αναπόφευκτη καταστροφή. Μάλιστα, ο δασολόγος, έχοντας δει τις χυδαίες επιθέσεις που εξαπολύουν τα στελέχη του Μητσοτάκη σε όποιον επιστήμονα εκφράζει αντίθετη γνώμη, έσπευσε να πει εκ των προτέρων: «Εγώ δεν έχω καμία σχέση με την πολιτική. Εχω σπουδάσει δασικές πυρκαγιές, ήμουν έξι χρόνια στις ΗΠΑ για το μεταπτυχιακό μου και ασχολούμαι με το αντικείμενο από το 1990».
Ο ειδικός Γαβριήλ Ξανθόπουλος με τις δύο χθεσινές παρεμβάσεις του απεφάνθη:
«Στον Εβρο επαναλήφθηκαν λάθη που γίνονται συχνά σε παρόμοιες περιπτώσεις με ισχυρό άνεμο και συγκεκριμένα μελτέμι. Τις φωτιές με μελτέμι, που είναι βόρειος – βορειοανατολικός άνεμος σταθερής κατεύθυνσης, πρέπει να τις κρατήσεις στενές».
«Οταν η ένταση είναι μεγάλη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το μέτωπο, δεν πρέπει να χάνονται χρόνος και δυνάμεις περιμένοντας την πυρκαγιά σε κάποιον δρόμο. Μέχρι να πλησιάσει η θερμότητα, κάνει τους πυροσβέστες να υποχωρήσουν άπρακτοι».
«Οι επίγειες δυνάμεις πρέπει να ενεργούν συνεχώς στο πίσω μέρος της περιμέτρου και στα πλάγια, όπου η θερμότητα που δέχονται είναι πολύ μικρότερη. Κρατώντας το μέτωπο της πυρκαγιάς στενό, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθεί η ευκαιρία, όπως αγροτικές καλλιέργειες, αραιή δασική βλάστηση, αντιπυρικές ζώνες, προηγούμενες καψάλες, πλατιοί δρόμοι, υδάτινα σώματα, όπου θα μπορεί να αντιμετωπισθεί το μέτωπο».
«Οταν δεν γίνεται αυτό, όπως συγκλίνουν όλες οι μαρτυρίες ότι συνέβη στο Εβρο, η πυρκαγιά διαπλατύνεται, οι πιθανότητες να κινδυνέψουν οικισμοί μεγαλώνει και οι ευκαιρίες για έλεγχο του μετώπου εξανεμίζονται. Οσο αυξάνεται η περίμετρος, η δυσκολία ελέγχου της πυρκαγιάς αυξάνεται εκθετικά».
«Οσο συνεχίζεται το μοτίβο της αυτόματης εκκένωσης οικισμών, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται αναγκαστικά στη φύλαξη των χωριών και των οικισμών, αφήνοντας ουσιαστικά την πυρκαγιά να προχωρήσει ανεξέλεγκτα, θέτοντας σε κίνδυνο τα επόμενα χωριά».
«Η κατάσβεση αφήνεται στα πανίσχυρα εναέρια μέσα που διαθέτουμε, πλην όμως δεν εξασφαλίζεται από αέρος η πλήρης κατάσβεση. Ετσι, έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις, κάτι που οδήγησε στην πυρκαγιά του Εβρου να συνεχίζεται ύστερα από 13 ημέρες».
«Για τα περί συγκρίσεων με τον Καναδά, υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε απλοϊκά τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα».
Ο δασολόγος είπε, ακόμα, ότι «η πυρκαγιά της Εύβοιας με 530.000 στρέμματα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και τώρα, με πάνω από 800.000 στρέμματα στον Εβρο, που η φωτιά συνεχίζεται, σπάζοντας και το ρεκόρ της Εύβοιας. Κάτι δεν κάνουμε καλά», ενώ για όσα ανέφερε προχθές ο πρωθυπουργός, τόνισε: «Αυτό που δεν κάνουμε εμείς είναι να αποτιμήσουμε σωστά πού είναι το πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός ξέρει την εικόνα τη γενική των πυρκαγιών. Τα δεδομένα, όμως, που λαμβάνει και αυτός και άλλες προηγούμενες κυβερνήσεις έρχονται από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση».
Χωρίς στόχευση το μέτρο της εκκένωσης
Εκτίμησε ότι το μέτρο της εκκένωσης χρησιμοποιείται υπερβολικά και χωρίς στόχευση: «Ο πολίτης στη Φυλή μάθαινε τρεις ώρες – τέσσερις ώρες πριν ότι θα έρθει η φωτιά και του στέλνανε μήνυμα “να είσαι έτοιμος να φύγεις”. Επρεπε να του πουν συγκεκριμένα τι να κάνει το σπίτι, να μην το αφήσει ανοιχτό, τον χώρο γύρω να τον καθαρίσει όσο μπορεί. Ο χρόνος είναι πολύτιμος εκεί, όχι να τον διώξω».
Για το φινάλε επιφύλασσε και μια «βόμβα» για το περιβόητο πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ: «Επειδή λένε ότι το πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ έχει εφαρμοστεί, μπορείτε να ρωτήσετε και τον ίδιο τον κ. Γκολντάμερ τι ισχύει. Από τον περασμένο Μάιο η Επιτροπή Γκολντάμερ με δημοσίευσή της είχε προβλέψει ότι όσα δεν έχουν γίνει μπορούν να μας οδηγήσουν σε προβλήματα».
Πρόσφατα το Εθνικό Αστεροσκοπείο έδωσε στη δημοσιότητα τους αριθμούς για τις καμένες εκτάσεις φέτος στη χώρα μας. Τα στοιχεία αμφισβητήθηκαν έντονα από μέλη της κυβέρνησης, όπως η Βούλτεψη και ο Πέτσας. Ομως, οι αριθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου συμφωνούν απόλυτα με αυτούς του EFFIS της Κομισιόν.
Τώρα ένας δασολόγος και ειδικός στις δασικές πυρκαγιές «γκρεμίζει» τον αποτυχημένο συντονισμό του επιχειρησιακού σχεδίου για τον Εβρο. Κι ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το πόρισμα Γκολντάμερ δεν εφαρμόζεται. Προφανώς, ούτε σ’ αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει κάποια σοβαρή απάντηση και κάτι άλλο, εκτός από fake news…
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλου στην ΕΡΤ:
Πηγή: newsbreak.gr
Δάσος Δαδιάς: Εδώ και έξι μέρες δεν υπάρχει «πυρονέφος» – Ποιος θα απολογηθεί;
Πηγές του Αστεροσκοπείου εξομολογούνται σε συνομιλητές τους πως εδώ και έξι μέρες στο δάσος της Δαδιάς που κατακαίγεται δεν υπάρχει «πυρονέφος»!
Ως γνωστόν, το «πυρονέφος» είναι αυτό που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός προκειμένου να δικαιολογήσει γιατί η φωτιά κατακαίει απτόητη και ανεμπόδιστη επί τόσες ημέρες το μοναδικό δάσος στον Έβρο!
Τώρα, άραγε, πως δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζει η κυβέρνησή του;
Μιλάμε για τη μεγαλύτερη καταστροφή σε ολόκληρη την Ευρώπη!
Η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά, όπως αυτή προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).
Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, κατά προσέγγιση έχουμε τα εξής στοιχεία:
-440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
-318.700 στρέμματα αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
-81.140 στρέμματα αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).
Και δεν υπάρχει -εδώ και έξι μέρες- και η δικαιολογία του «πυρονέφους» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός!
Πηγή: Τ.Τε./ ieidiseis
Δημ.Μπούσμπουρας-βιολόγος: Το δάσος της Δαδιάς θα ανακάμψει αλλά πολύ αργά-Η άγρια πανίδα θα επιστρέψει
Σοβαρές ήταν οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς του Έβρου στην άγρια πανίδα, καθώς, όπως τόνισε ο βιολόγος, Δημήτρης Mπούσμπουρας, το δάσος της Δαδιάς, είναι η σημαντικότερη φωλιά για τα αρπαχτικά πουλιά που ζουν στην Ευρώπη εκτός από τον γυπαετό. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθησή του ότι το δάσος θα ανακάμψει αργά και η άγρια πανίδα θα επανέλθει. Ο κ. Μπούσμπουρας εξήγησε ότι τα είδη θα παραμείνουν αλλά σε μικρότερους πληθυσμούς, κάποια από αυτά θα πάνε στη γειτονική Βουλγαρία και, με μία προσεκτική διαχείριση, θα επιστρέψουν στο δάσος της Δαδιάς.
Το μεγάλο μέγεθος της καμένης έκτασης, επηρέασε αρνητικά την άγρια πανίδα, καθώς αρκετά είδη απαιτούν εκτεταμένες περιοχές με ώριμα δάση, πολλά είδη είναι δασόβια, δηλ. απαιτούν πυκνό δάσος για να βρίσκουν καταφύγιο και αρκετά είδη εξαρτώνται ισχυρά από το συνδυασμό δασωμένων-ανοικτών εκτάσεων. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια μεγάλου μέρους του δάσους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε μεγάλο αριθμό ειδών της άγριας πανίδας, τόσο στα πτηνά όσο και στα μεγάλα θηλαστικά.
Ειδικότερα για τα είδη που διαβιούν στη συγκεκριμένη περιοχή, ο κ.Μπούσμπουρας ανέφερε ότι στο τμήμα της Ζώνης Α, που καταστράφηκε φέτος ολοσχερώς, υπήρχε η αποικία με τις περισσότερες φωλιές του Μαυρόγυπα. Σ’ αυτό το τμήμα της Ζώνης Α, όπως και στην καμένη περιοχή εκτός της Ζώνης Α, υπήρχαν και αρκετές φωλιές από άλλα αρπακτικά πτηνά, όπως από Φιδαετό, Κραυγαετό, Σταυραετό, Διπλοσάϊνο, Γερακίνα, κ.ά., αλλά και από άλλα πτηνά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως του Μαυροπελαργού. Στην περιοχή που κάηκε φώλιαζαν αρκετά είδη στρουθιόμορφων (πχ Σπίνος, Καλόγερος, Γαλαζοπαπαδίτσα, Κοκκινολαίμης, Συκοφάγος, Δενδορφυλλοσκόπος, Σταχτοπετρόκλης, Σταχτομυγοχάφτης, Κότσυφας, Αετομάχος, κ.ά.), κορακοειδών (π.χ. Κοράκι), νυκτόβιων αρπακτικών (π.χ. Νανόμπουφος), περιστερόμορφων (Τρυγόνι, Φάσα), και πολλά άλλα είδη πτηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προστασίας. Επίσης, διαβιούσαν πληθυσμοί από αρκετά θηλαστικά, όπως Ζαρκάδι, Λύκος, Αλεπού, Πετροκούναβο, Ασβός, Σκίουρος, Δασομυωξός, τρωκτικά κ.ά. καθώς και από ερπετά, όπως χελώνες, σαύρες και φίδια.
Πηγή: Μπέλλα Θεριού/ ΕΡΤ
Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, newsbreak.gr, Τ.Τε./ ieidiseis, Μπέλλα Θεριού/ ΕΡΤ