Ελλάδα

Ενδοοικογενειακή βία: Γυναίκες «σπάνε» τη σιωπή τους και μοιράζονται ιστορίες πόνου

Το 2023 συνολικά, οι αρμόδιες αρχές δέχτηκαν 9886 καταγγελίες γυναικών.

Parallaxi
ενδοοικογενειακή-βία-γυναίκες-σπάν-1106533
Parallaxi

Τρομάζουν οι ιστορίες φρίκης που αποκαλύπτεται ότι εκτυλίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών με γυναίκες που μένουν και υπομένουν την ενδοοικογενειακή βία.

Η φρικτή δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων έγινε η αφορμή να ανοίξουν τα στόματα γυναικών, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Γυναίκες σε κίνδυνο, γυναίκες που βρήκαν τη δύναμη να καταγγείλουν όσα βιώνουν, βρέθηκαν όμως μπροστά από κλειστές πόρτες, μοιράζονται τώρα τις ιστορίες τους προσπαθώντας να αφυπνίσουν.

Μια γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας μιλάει στο MEGA για τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια του πρώην συντρόφου της. Ο άντρας, την έκανε να αποβάλει το παιδί που κυοφορούσε.

«Ήμουν σε σχέση περίπου έξι μήνες και την περίοδο εκείνη ήμουν και έγκυος. Η σχέση ξεκίνησε με ένα πάρα πολύ ωραίο τρόπο. Ήταν φοβερά ευγενικός, περιποιητικός. Στους πέντε μήνες περίπου που μαθαίνει ότι είμαι έγκυος ξεκινάει όλο το βασανιστήριο: «Κι αν δε θέλω εγώ να το έχεις, δε θα το έχεις, θα σε κλωτσήσω στην κοιλιά να το χάσεις».

«Στους δυόμισι μήνες της εγκυμοσύνης ξεκινάει: «Δε μ’ αρέσει το φαγητό που έφτιαξες», μου πέταγε τα πιάτα στο κεφάλι ή στους τοίχους. Και σε έναν τσακωμό μου ρίχνει μία κλωτσιά στην κοιλιά με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να αποβάλλω και να είμαι στο νοσοκομείο».

Να μιλήσεις, να τον καταγγείλεις της έλεγαν, και η γυναίκα έφτασε μέχρι το αστυνομικό τμήμα. Το περιστατικό όμως δεν αξιολογήθηκε ως σοβαρό. Την απέτρεψαν να κάνει μήνυση και της έριξαν την ευθύνη.

«Είχα μώλωπες, είχα σχισμένα χείλη, είχα το μάτι μου. Εννοείται πως δεν υπήρχε ειδικός και ήταν ένας πιτσιρικάς ο αξιωματικός υπηρεσίας, 25 χρόνων. Δεν έκανα μήνυση γιατί μου είπαν ότι δεν με προστατεύει ο νόμος. Ο ίδιος ο αστυνομικός με απέτρεψε. Σου εξηγούν ότι δεν σε προστατεύει κανένας νόμος. Κάνεις τον σταυρό σου και λες ότι δε θα βγω από το σπίτι μέχρι να ηρεμήσουν τα πράματα. «Δηλαδή με σκοτώνουν στον δρόμο και σας παίρνουμε τηλέφωνο;» Μου λέει “κάτι του έχετε κάνει και αντιδράει έτσι”».

Τους 2 πρώτους μήνες του 2024, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, 1536 γυναίκες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το 2023 συνολικά, οι αρμόδιες αρχές δέχτηκαν 9886 καταγγελίες γυναικών.

Κραυγή αγωνίας

«Την έπιασε από τον λαιμό, την απήγαγε. Την πήγε με το αυτοκίνητό του στην Αθήνα. Εγώ δεν ήξερα ότι είναι μεγάλος, ότι είναι 52 χρόνων. Πήρα την αστυνομία, μου λέει η αστυνομία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο είναι. Λέω «τι λέτε τώρα». Να πάτε να χτενίσετε όλη την περιοχή να βρείτε το παιδί.».

Mία μητέρα αγωνιά για το παιδί της. Ο πρώην σύντροφός της, κατά πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία, δεν μπορεί να αποδεχθεί μέχρι και σήμερα τον χωρισμό. Την ακολουθεί παντού παραβιάζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα. Την έπιασε από τον λαιμό και την απήγαγε.

«Της είπανε επειδή εσύ δεν είσαι παντρεμένη δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν της δώσανε σημασία. Ένας της λέει εμπιστευτικά να τον σπάσετε στο ξύλο. Γυρίζει έξω από την πόρτα της, ότι την ενοχλεί, της στέλνει μηνύματα και τη λέει θα σε χτυπήσω, θα σε κάνω. Τα ξέρει όλα η αστυνομία. Δεν έχουνε κάνει τίποτα», είπε η μητέρα της κοπέλας.

Τα στόματα ανοίγουν υπό τον φόβο ότι αύριο ίσως να είναι αργά.

Το άδικο τέλος της Κυριακής συσπειρώνει, κινητοποιεί τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που ζητούν στήριξη και εμπιστοσύνη. Θέλουν να ξέρουν πως όταν αποφασίσουν να μιλήσουν κάποιος θα είναι εκεί για να τις ακούσει και να τις πιστέψει και οι δράστες θα τιμωρηθούν.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα