Ελλάδα

«Επιστρατεύουν» 199 άτομα για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, από Πυροσβεστική, Στρατό και ΟΤΑ

Θα αναλάβουν υπηρεσία μετά από μιας μικρής διάρκειας εκπαίδευση - Προτεραιότητα στελέχωσης έχουν 61 περιοχές της χώρας.

Parallaxi
επιστρατεύουν-199-άτομα-για-τα-ασθενοφ-939830
Parallaxi

Υπηρεσία, ως μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αναμένεται να αναλάβουν μετά από μιας μικρής διάρκειας εκπαίδευση 199 άτομα από την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και ΟΤΑ, για να καλυφθούν τα κενά, που παρατηρούνται στη χώρα.

Προτεραιότητα στελέχωσης των υπηρεσιών τους έχουν 61 περιοχές που είναι τουριστικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες.

Ακόμη, καθιερώνονται διαδικασίες συντονισμού σε καθημερινή βάση, ώστε οι ελλείψεις να αλληλοκαλύπτονται.

Σημειώνεται ότι σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), ρυθμίζονται θέματα για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας.

Συγκεκριμένα, στις δομές του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης και ορεινών δήμων που δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, δύναται να διατίθεται, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, προσωπικό τού Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών. Το ανωτέρω προσωπικό διατίθεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν αιτήματος των δομών και απόφασης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.

Ακόμη, σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απόσπαση διενεργείται κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των δομών και απόφασης των αρμόδιων για τον διορισμό οργάνων των ΟΤΑ, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, και για διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.12.2023. Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης.

Το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται: α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του ΕΚΑΒ, με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη-πληρώματος ασθενοφόρου, β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

Το Υπουργείο Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ και των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και οι οικείοι ΟΤΑ μεριμνούν για την εξασφάλιση καταλύματος για το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό και βαρύνονται, αντιστοίχως, με κάθε σχετική δαπάνη. Η σχετική δαπάνη δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις και έως 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση με απόδοση λογαριασμού.

Αντίθετη η ΠΟΕ-ΟΤΑ με τις ρυθμίσεις για το ΕΚΑΒ

Το σκεπτικό με το οποίο αντιτίθεται στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το ΕΚΑΒ δημοσιοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ (ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Όπως αναφέρει: «Με προχειρότητα και ανευθυνότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, την αδιαμφισβήτητη ανάγκη μόνιμης στελέχωσης των ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β., ώστε να μη θρηνούμε ανθρώπους είτε γιατί δεν ήρθε εγκαίρως η πολυπόθητη βοήθεια, είτε γιατί «κατέληξαν» με τρόπο απαξιωτικό για την ανθρώπινη ζωή, σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων!!!

Η κυβέρνηση μόνο με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας, αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Και είναι τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, ακόμη και θανατηφόρα, που αναγκάζουν την κυβέρνηση να «ασχοληθεί» έστω με την εικόνα εγκατάλειψης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που εκδόθηκε χθες προβλέπεται η συγκρότηση μεικτών κλιμακίων στα ασθενοφόρα σε Νησιωτικούς και Ορεινούς Δήμους και στην Κρήτη με… Στρατιωτικούς, Πυροσβέστες και Δημοτικούς Υπαλλήλους, αντί να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού».

Η ομοσπονδία επισημαίνει ότι: «Ως Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θεωρούμε καταρχήν επικίνδυνη την διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να κερδίσει «χρόνο» εφευρίσκοντας λύσεις «του ποδαριού» μέχρι να «οργανώσει» και σε αυτό τον τομέα την εκχώρηση των υπηρεσιών του Ε.Κ.Α.Β. σε ιδιώτες. Συνεχίζεται ουσιαστικά τα σχέδιο διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας!!!

Η σωστή, γρήγορη και εξειδικευμένη άμεση αντιμετώπιση και διακομιδή στο νοσοκομείο των ασθενών που το έχουν ανάγκη δεν είναι δυνατόν να γίνεται από οδηγούς είτε στρατιωτικούς είτε πυροσβέστες είτε οδηγούς βαρέων οχημάτων των Δήμων, παρά μόνο από υγειονομικούς κατάλληλα εκπαιδευμένους εργαζόμενους.

Η «πρωτοβουλία» της κυβέρνησης αποτελεί περαιτέρω υποβάθμιση και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα άμεσης προσφοράς Πρώτων Βοηθειών και Διακομιδής των επειγόντων περιστατικών στα Νοσοκομεία. Πέρα του αυτονόητου… δεν είναι δυνατόν να θεωρεί η κυβέρνηση πως υφίσταται πλεονάζον προσωπικό στους Δήμους που θα «αποσπαστούν» από τις υπηρεσίες των Δήμων, δημιουργώντας νέα κενά και προσθέτοντας νέα προβλήματα.

Γνωρίζουν οι «αρμόδιοι» πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει οδηγούς επαγγελματίες με διπλώματα Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας που επί το πλείστον, οδηγούν απορριμματοφόρα και βαρέα οχήματα κυρίως για αποκομιδή απορριμμάτων, μπαζών και διαφόρων υλικών για να παραμένουν καθαρές οι «πόλεις».

Αυτή η «αποκομιδή» μας αφορά και όχι η «αποκομιδή» ανθρώπων και μάλιστα ασθενών που χρίζουν άμεσης και εξειδικευμένης βοήθειας!!!

Τέλος, ως προς την κινητοποίηση που αποφάσισε, αναφέρει: «Καλούμε όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. την Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 και ώρα 9.00 το πρωί έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών ( Βασ. Σοφίας 15 – Αθήνα). Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα η επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) και να προσληφθούν άμεσα το αναγκαίο προσωπικό στα ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. προκειμένου η Δημόσια Υγεία να παρέχεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα